Star Wars: Co víme o epizodě 8?

Uškodí Hvězdným válkám změna na režisérském postu, nebo naváže Rian Johnson přesně tam, kde J.J. Abrams skončil?

Snímek Star Wars: Síla se probouzí je absolutním komerčním hitem a studiu Disney se jeho čtyřmiliardová investice rozhodně vyplácí. Už dávno bylo řečeno, že nás do budoucna čeká každý rok minimálně jedno filmové dobrodružství z předaleké galaxie a tuto kvótu ještě letos splní první díl odehrávající se mimo hlavní dějovou linii – Rogue One: Star Wars Story.

Nás ale především zajímá, v jaké fázi se nachází natáčení pokračování Síly se probouzí. Osmá epizoda sice ještě nemá oficiální podtitul (na internetu se hovořilo o Tale of the Jedi Temple či The Order of the Dark Side), ale už se dávno natáčí například v Chorvatsku nebo také v Irsku a ve filmových studiích Pinewood v Anglii. Hlavní slovo na place má samozřejmě režisér Rian Johnson (tvůrce vynikajícího Loopera a těch nejlepších epizod seriálového Perníkového táty), který zpracovává prý naprosto vynikající scénář a takový herec Adam Driver (Ben Solo alias Kylo Ren) se nemůže dočkat vzájemné spolupráce.

beyond-star-wars-episode-7-who-are-rian-johnson-and-colin-trevorrow-676614
Rian Johnson

Představitel hlavního záporáka sedmé epizody v rozhovoru pro Entertainment Weekly prozradil nějaké perličky z natáčení: „Rian Johnson a J.J. Abrams jsou dva velmi odlišní tvůrci. Jejich povaha je rozdílná… už se nemohu dočkat, až dorazím na natáčecí set. Rian je velice inteligentní, skromný a ve vztahu k ostatním členům štábu je velice přístupný a přátelský.“ Ano, jde naprosto o nic neříkající komentář, ale na tom odlišeném přístupu Abramse a Johnsona něco určitě bude.

Abrams totiž musel své Hvězdné války dobře prodat a tou správnou cestou je představit modernímu divákovi. Ano, v Síle se probouzí se nebál několika (dobře, možná jich bylo trochu víc) odkazů na původní trilogii, ale zároveň si nemohl tolik dovolit popustit uzdu své tvůrčí kreativitě, jako to udělal například při restartování Star Treku. Zkrátka a dobře, Abrams byl režisérem na objednávku a sázkou na jistotu, kdežto Johnson přinese do ságy trochu jiný pohled na věc. To se vsaďte.

star-wars
J.J. Abrams vsadil na praktické efekty a „vzpomínací“ atmosféru a jeho Star Wars se staly třetím nejvýdělečnějším filmem všech dob

Věřím tomu, že nám Rian Johnson na Vánoce 2017 představí vskutku jedinečné a neokoukané sci-fi dobrodružství (ano, přesně tak, jak se mu to povedlo s Looperem) a umlčí tak všechny kritiky, kteří sice právem, ale zároveň přehnaně odsuzovali ten retro nádech Síly se probouzí. Ano, přesně ten, na který se většina fanoušků po slabých epizodách I, II a III tolik let těšila. Očekávám, že půjde na rozdíl od Abramse více do hloubky už tak komplexního příběhu a jeho progresivní přístup bude jistě mnohem zřetelnější než u svého předchůdce, který byl asi mnohem více svazován pokyny ze studia.

Osmá epizoda Star Wars vtrhne do českých kin v roce 2017 opět v polovině prosince a pod režijní taktovkou Riana Johnsona se můžeme těšit na staré známé jako Daisy Ridley, Adama Drivera, Carrie Fisher, Marka Hamilla, Oscara Isaaca, Domhnalla Gleesona či Johna Boyegu. Dále pak uvidíme nováčky Benicia Del Tora (prý půjde o nějakou padoušskou roli) nebo Lauru Dern (maminka Rey?).