Rozšířená verze filmu Batman v Superman bude 30 minut delší

Už 24. března se staneme svědky střetnutí dvou obecně nejznámějších a pravděpodobně i nejoblíbenějších superhrdinů všech dob na velkém plátně. Je nezbytné dodat, že ať už film dopadne jakkoli, půjde o přelomovou událost, na kterou se (nejen) komiksoví fanoušci těší už dlouhá léta. Není proto divu, že se autoři snaží nalákat co možná nejširší okruh diváků.

Když se tedy nedávno vynořila zpráva, že rozšířená verze filmu bude nejen ohodnocena R ratingem, ale bude i o celou půlhodinu stopáže delší, ne každý tak úplně zaplesal. Delší přece nemusí nutně znamenat lepší. A těžko říct, jestli půlhodina není na zachránění případně špatného filmu málo. Na druhou stranu, pokud bude film povedený, je to víc než příjemné sdělení. Vzpomeňme kupříkladu na rozšířenou verzi jednoho z předchozích Snyderových superhrdinských snímků: Watchmenů, v nichž se objevily potěšující a příjemně doplňující Příběhy černé lodě.

Batman-V-Superman-Batmobile-Crash

A co tedy k rozšířené verzi řekl sám režisér? Uvedl, že tam prý bude o něco víc násilí, a že se v podstatě jedná o scény, jež natočil navzdory tomu, že ještě nebylo stroprocentně jisté, jakou přístupnost bude konečný produkt mít. Žádné nahé scény prý očekávat nemáme.

Snyderova manželka a zároveň producentka se navíc ještě vyjádřila k tvrzení, a zároveň celkem rozšířené obavě o to, aby se film nebral příliš vážně, též i k tazatelům, tvrdícím, že zmíněná „tvrdší přístupnost“ je jen reakcí na úspěch Deadpoola.

Poukázala na oblíbenou Nolanovu trilogii s tím, že ač je celá pojatá velmi vážně a temně, není špatná. Navíc podotkla, že i ty nejvážnější snímky, na nichž v průběhu kariéry pracovala, v sobě vždy měly dávku ironie. A ač si snímek o dvou velkých superhrdinech vážnost zaslouží, stále prý jde o souboj chlápků v kostýmech. Co se reakce na paralelu s Deadpoolem týče, o R ratingu prý uvažovala už dříve před tím a došlo by k němu tak či tak. Šlo jí o to, udělat celý film ještě o něco temnější, nehledě na jiné počiny.

Z toho poté taky částečně vyplynula obava o přílišnou vážnost v zásadě hravého superhrdinského média. Ta je ale přeci jen více vlastní spíše Marvelu, a DC už v minulosti ukázalo, že si je jistější v temnějších, či chcete- li dospělejších vodách. Zda se tato snaha setká s podobně masovým úspěchem, jejž zaznamenala konkurence s budováním propojeného universa, je otázkou. Filmový DC vesmír se zrodil. Teď už je jen podstatné, jak úspěšně se bude rozšiřovat.