Recenze: Moonwalkers (2015) – Psychedelicky satirický filmový konspirační úlet

Sex, drogy, rock ‚n‘ roll a neohroženej, krvelačnej barbar Ron Perlman ve filmu pohrávajícím si s jednou z nejzajímavějších konspiračních teorií všech dob.

Píše se červen 1969 a do startu Apolla 11, jehož cílem je přistání na Měsíci, zbývá 10 dní. S kufrem plným dolarů přilétá do Londýna agent Kidman (Ron Perlman), aby zrekrutoval do služeb CIA Stanleyho Kubricka, sklízejícího ovace za Vesmírnou odyseu. Vláda totiž potřebuje mít, jen pro jistotu, v záloze k odvysílání verzi s fiktivním přistáním. Lehce rozbitej Kidman (straší ho vzpomínky na Vietnam a má touhu všechny kolem sebe zabít) narazí na v problémech (a dluzích) se topícího Jonnyho (Rupert Grint). Ten je v pravou chvíli na pravým místě a kvůli kufříku se uchýlí k podvodu. Ukecá spolubydlícího Leona (Robert Sheehan), aby Kubricka „zahrál“. Radost z lehce nabytýho jmění netrvá dlouho. Že se některým lidem není radno plést do cesty, ostatně záhy zjistí i místní mafie. Příběh plnej bizarních postav, ve kterým není o náhody nouze, se začne zamotávat. Scénář je přehlídkou nedorozumění, černýho humoru a stylově krvavejch akčních scén, takže jestli to posádka Apolla zvládla, nebo budeme navěky obdivovatelé „fake“ verze, není na konec až tak důležitý.

Já z tebe toho Kubricka udělám!

Přestože je film plnej Kubricka, za hvězdy jsou v něm jiní. V první řadě debutující režisér Antoine Bardou-Jacquet, který dokáže strhnout příběh unikátním a nečekaným směrem, tak jak to známe u bratskýho dua Coenů. Má to frajerskej spád i ztřeštěnost Guye Ritchieho a Tarantinovsky vtipně brutální krvavý scény. Fantastickej je Ron Perlman. Protivníky uzemňuje vohromnejma pěstma a suchým vtipem, v mírumilovný chvilce si zase dokáže užít trávu řízlou opiem (jejíž účinky se snaží zmírnit dávkou LSD). Rupert Grint vkusně opouští éru Harryho Pottera a neustále sjetej Robert Sheehan (seriál Misfits)je prostě šašek. Scénář je do sytosti satirickej a plnej retra let šedesátejch. (Baví úvodní titulky v duchu „Žluté ponorky“, hemží se to tady hipísákama, do toho LSD, kokain, marihuana, go-go scény a samozřejmostí je stylovej soundtrack.)

Ron Perlman vládne pěstmi i lopatou

Po přečtení předešlejch řádků musí bejt jasný, že tenhle kousek nesedne každýmu. Všichni, kteří si touží na veřejnosti vytřít prdel americkou vlajkou, mají jedinečnou příležitost. K černýmu humoru se přidávají scény drze přitažený za pačesy a spoluvytvářejí kravinu všech kravin střídající žánry jako osazenstvo drogy. Feťáckejch scén je tady skoro stejně jako těch akčních. Právě v nich se zúčastnění nechali unést trochu víc, než jsem čekal. Nemám nic proti houbám magickým, ale pohled na partu zhulenejch magorů mě na rozdíl od povedený akce a smrtícího finále extázi nepřivodil.

Verdikt:

Čekejte jinou komedii. Nenáročnou oddychovku, která se nebere vážně. Je plná násilí, vulgarit, nahoty, drog a Rona Perlmana, navíc si zábavně pohrává s otázkou „Co kdyby?“. Vznikla tak absolutní výstřednost, která je i bez halucinogenů podivuhodně okouzlující a která by se mohla stát kultovní záležitostí.

Moonwalkers
Trailer
Komedie / Akční
107 min
Režie: Antoine Bardou-Jacquet
Hrají: Rupert Grint, Ron Perlman, Robert Sheehan, Vibol-Joseph Sok, Jeanne Abraham, John Flanders a další