TOP 10: Nejlepší trailery února

Únor je i přes letošní den navíc pořád nejkratší měsíc v roce a díky tomu odpovídá nabízený materiál desítky nejlepších upoutávek trochu vlažnější kvalitu. Nicméně i v tomto měsíci se sešlo pár skvělých trailerů a kupříkladu Batman se Supermanem si spravili lehce pošramocenou pověst minulým spoilerovitým kouskem.

1) Hardcore Henry (Official Trailer) 

Queeni vyhrávají podruhé! Jako hudební podkres se britští králové osvědčili i v předchozím traileru na Suicide Squad a tentokrát dorazili i do béčkové ukázky Hardcore Henryho. Trailer nám ve své podstatě vyslepičí celý příběh, ale důležitá je zde forma. Celý film totiž bude snímán z pohledu první osoby, takže si na své přijdou všichni milovníci stříleček typu Half-Life (+ citace z dalších klasik jako Kill Bill apod.). Hardcore Henry měl premiéru už minulý rok na torontském festivalu a sklidil velmi příjemné reakce. Tajně proto doufáme v uvedení i do našich tuzemských kin.

V českých kinech: –

2) Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti (Official Final Trailer) 

Komiksový svátek se blíží a dvě nejikoničtější postavy DC dostaly do vínku svůj finální trailer, který si krade pro sebe především temný rytíř svou úvodní ekvilibristikou. Zbytek traileru už tak nějak jede podle zaběhlých kolejí za rockového dunění. Sice se celá kampaň nese v opatrném stylu (předchozí ukázka toho odhalila možná až moc), ale my snímku stále věříme po všech stránkách. Na jaře se již začne natáčet první část Justice League, která by si zasloužila úspěšně odstartovat právě tímhle kouskem.

V českých kinech: 24.3. 2016

3) Kniha džunglí (Official Big Game Trailer) 

Superbowl převedl několik povedených spotů (Jason Bourne!), ale jen Kniha džunglí vytasila plnohodnotný trailer. A je vidět, že se na ničem nešetřilo a je potřeba velký známý příběh o Mauglím prodat. A vyšlo to náramně. Trikově se jedná o dotažený kousek s náznaky adrenalinových scén (Šerchán vs. Baghíra) a ve zbytku času se opulentní vizuál opírá o dobrodružství malého chlapce a interakce s ostatními zvířaty (Balú). Aby toho nebylo málo, vytasí se ještě názvy jako Piráti z Karibiku či Iron Man a je prodáno.

V českých kinech: 21.4. 2016

4) Ulice Cloverfield 10 (TV Spot „Where“) 

Abrams má patent na zajímavé marketingové kampaně. Tajemstvím opředený kryt postupně nabývá tušených rozměrů a na půdorysu ponorkové nemoci a lidského pudu sebezáchovy načrtává problémy mnohem globálnějšího charakteru. TV spoty sem příliš nedáváme, jelikož jsou jen recyklací hlavních trailerů, ale v tomto případě spíše rozvíjí původní teaser a uvádí věci do větších souvislostí a představuje řadu nových záběrů… A ještě více tlačí na pilu a atmosféru, což je jen a jen dobře. Jsme navnazeni.

V českých kinech: 7.4. 2016

5) The Light Between Oceans (Official Trailer) 

Když se spojí silná knižní předloha, nadpozemský hudební doprovod a talentovaný herecký ansámbl, musí zákonitě vypadnout zajímavý trailer. A tak tomu je v případě The Light Between Oceans. Pokud byl Fassbender loni etablován v herecké extratřídě, letos si svou pozici ještě navýší, protože má hned několik různorodých projektů rozesetých po celém roce 2016. Trailer na tento film dává naději, že se možná bude schylovat i k nějakému tomu ocenění. Uvidíme.

V českých kinech: –

6) Demolition (Official HD Trailer) 

…aneb co všechno dokáže odstartovat podělaný automat. Jake Gyllenhaal truchlí, protože mu umřela žena. Tedy, snaží se truchlit. Evidentně ji totiž příliš neznal, a tak musí skrze totální fyzickou destrukci dojít k poznání a sebeuvědomění, co za život žil a co za život žít bude. Pomáhat mu bude problémový syn od Naomi Watts. Trailer příjemně šlape a vypadá to na další herecký koncert jednoho z nejsolidnějších herců dneška.

V českých kinech: –

7) Grimsby (Official Red Band Trailer 2) 

Minulý trailer sázel na buddy movie feeling a představoval Marka Stronga jako špičkového agenta. Dočkali jsme se i skvělých akčních scén a šaškování Cohena bylo příjemným koření. Tento trailer vše obrací naruby a láká na film ty z nás, co mají v lásce Ali G nebo Borata a těší se na další taškařici se světoznámým komikem. Jako eRková akční komedie ukázka většinou funguje, ale už teď víme, že nás bude více bavit Strong ve stoické poloze a gagy typu vousy z chlupů spíše přetrpíme a hodíme na hromadu k průserům Adama Sandlera. A nepomůže tomu ani Beethoven.

V českých kinech: 10.3. 2016

8) Bastille Day (Official Trailer) 

Ve své podstatě to vypadá jako sedmdesátádevátá variace na drsný nízkorozpočtový akční thriller evropského střihu, nad kterým má vedení Luc Besson se svou armádou béčkových režisérů. Idris Elba však vypadá drsně (Denzel Washington hadra) a občas to má i slušný nápad nebo drajv (sklenka vína, přepadení těžkooděnců). Příběh zřejmě nebude oplývat ničím zázračným, ale o zábavu a příjemnou oddychovku by se jednat mohlo.

V českých kinech: –

9) Zoolander No. 2 (Relax Trailer) 

I když výsledný film není žádná pecka a spíše zklamání, trailery jedou v dobrém rozmaru. Vtípky se nabalují (vězení) a kampaň sílí (camea) – Stiller druhého Zoolandera prodal se vším všudy a snažil se, co to dalo. Závěrečná ukázka je úzce sevřena hitem Frankie Goes Hollywood, o kterém by třeba Vít Olmer mohl vyprávět…

V českých kinech: 18.2. 2016

10) Bohové Egypta (UK Trailer) 

Alex Proyas je jedním z těch tvůrců, jehož film je vždy pod drobnohledem fanoušků a kritiků. Několikrát příjemně překvapil (Vrána, Já, robot), ale jeho kontinuální kvalita i kvantita značně upadala. Je to již 7 let od prozatím posledního Proyasova kousku (Proroctví) a zrovna Bohové Egypta nevypadají jako lákavá látka. Sandálový digibordel je obrovský, některé scény (kobry) jsou vyloženě kinové, ale pořád máme pocit, že se ve filmu něco hrubě nepovedlo a všechno půjde na sílu. Úspěch z řady zázraků se nakonec nekonal…

V českých kinech: 25.2. 2016

Březen bude značit nejen jaro, ale i také příliv dalších trailerů na očekávané filmy. Už teď je jasno, že se dočkáme konečně plnohodnotné ukázky na remake Krotitelů duchů a doufáme, že se nám v plné palbě představí i Jason Bourne, který nás nalákal Superbowl spotem. Tak zase příště.