Nejlepší role DiCapria, za které měl být oceněn Oscarem už dříve

Tak se to konečně stalo a Leo dostal Oscara za nejlepší herecký výkon. Snímek REVENANT Zmrtvýchvstání sesbíral Oscary ještě dva (kamera a režie) a stal se tak druhým nejúspěšnějším Oscarovým snímkem tohoto roku. Leonardovi jsme to samozřejmě ze srdce přáli, zejména proto, že v minulosti byl nominován již čtyřikrát a sošku si neodnesl nikdy. Pojďme si připomenout právě ty filmy, ve kterých zářil, ale neuspěl. I soupeře, kteří ho porazili a některé další filmy, za které si nominaci nevysloužil, ale podle mě měl přinejmenším velikou šanci.

Neproměněné nominace:

Rok 1994 – Co žere Gilberta Grapea vs. Uprchlík 

V tomto roce dostal Leo svoji historicky první nominaci na Oscara. Ve věku pouhých 20 let vystřihnul roli postiženého bratra Johnnyho Deppa. Zároveň dostal nominaci na Zlatý Glóbus, kterou bohužel taktéž neproměnil. Soupeřem v tomto roce mu byl „Muž v černém“ Tommy Lee Jones a to za akční thriller Uprchlík, v hlavní roli s Harrisonem Fordem. Jones DiCapriovi taktéž vyfouknul i Glóbus. Zde je těžké rozhodnout, zda bylo ocenění oprávněné. Uprchlíkovi hrálo do karet hlavně větší známost filmu, neboť žánr byl bližší většímu počtu diváků. Jde bezesporu o kvalitní film, což dokazuje celkových sedm nominací na Oscary. Málokomu se však podaří svoji první nominaci proměnit, což akademii trochu omlouvá.

990f790-34039-profimedia-0173972495-2048x0-shrink

Rok 2005 – Letec vs. Ray

Rok 2005 nám přinesl úplně jiného DiCapria, než jsme byli prozatím zvyklí. V Životopisném dramatu režiséra Martina Scorseseho Leonardo zahrál psychicky vyšinutého Howarda Hughese, který byl v jedné osobě průkopníkem letectví, režisérem a milionářem (pozice bohatého blázna jakoby Lea pronásledovala i v pozdějších letech). Od okamžiku, kdy je na pokraji kolapsu a již nevychází ze svého pokoje, kde dokonce vyměšuje do plastových lahví, se mi jevil jako jasný vítěz Oscarů. Pak ale přišlo shodou okolností další životopisné drama Ray o hudební legendě jménem Ray Charles. Jamie Foxx, který se pro roli slepého umělce snad přímo narodil, mu nejvyšší cenu ovšem vyfoukl. Zde může být o spravedlnosti ocenění diskuze, protože oba herci jsou dle mě stejně kvalitní a jejich umění srovnatelné.

d1923bc-34036-profimedia-0111522833-2048x0-shrink

Rok 2007 – Krvavý diamant vs. Poslední skotský král

Občanská válka v Sierra Leone a pašerák diamantů Leo DiCaprio v dobrodružném dramatu, který se stal jedním z nejúspěšnějších filmů roku 2007. Oba muži, kteří vytvořili hlavní postavy, byli nominováni a ani jeden z nich nominaci neproměnil. Film je však na můj vkus příliš krvavý a bezohledný, i když uznávám, že k tématu to prostě patří. Na druhé straně barikády stojí další z životopisných klenotů Poslední skotský král. Jde taktéž o bezohledný a krvavý film, zasazen tentokrát do prostředí hrůzovlády v Ugandě v sedmdesátých letech. Sošku Leonardovi sebral Forest Whitaker za roli lékaře a zároveň pravé ruky místního diktátora. Tentokrát ovšem tvrdím, že zaslouženě.

25d4c1d-17152-profimedia-0148556000-2048x0-shrink

Rok 2014 – Vlk z Wall Street vs. Klub poslední naděje

Rok 2014 se dá nazvat rokem dvou mužů, dvou hvězd, dvou živých legend. Samozřejmě jde o Leo DiCapria a Matthew McConaugheyho. Tito dva se potkali právě v dalším Scorseseho snímku Vlk z Wall Street, za který byl Leo nominován. Matthew mu zde sekundoval. Vlk z Wall street je příběhem zfetovaného miliardáře, který si nebere servítky a ztělesňuje snad všechny špatné vlastnosti spojené s velkým bohatstvím, včetně nekončící nudy. Oproti němu stojí hluboký dramatický snímek Klub poslední naděje o muži postiženém nejhorší nemocí světa s děsivým názvem AIDS, skvěle zahraný právě McConaugheym. Zmíněný klub „vyžral“ na Oscarech hlavní i vedlejší role a Leovi tak, už naposled, Oscar unikl. Tentokrát je velmi sporné určit, kdo byl ve své roli zdatnější.

dicaprio

Další role, za které by si Oscara zasloužil: 

Chyť mě, když to dokážeš (2002)

Spielbergův komediální hon na podvodníka, vedoucí přes 30 amerických států, je skvělou zábavou s kapkou dramatického podtextu. Leonardo hraje právě tohoto geniálního podvodníka, na kterého jsou všichni agenti FBI mnoho let krátcí. Pokud je řeč o Oscarech, tak zde zabodoval Christopher Walken ve vedlejší roli a nominaci získal i klasik filmové hudby John William (soundtrack je mimochodem boží!). Leo tak skončil s „pouhou“ nominací na Glóbus, já však tvrdím, že tato, trochu podceňovaná role, si zasloužila mnohem víc. Pro srovnání v tomto roce sošku získal Adrien Brody za téměř dokonalý film Pianista a jeho um mu nikdo upřít nemůže. Bohužel pro Lea…

ERT4610ae_abagnale

Počátek (2010) 

Nolanův hodně těžký mysteriózní snímek je dnes již klasikou v žánru. DiCaprio je zde v úloze podvodníka (opět). Nejde však o obyčejné podvody, ale o vkrádání se do snů a zcizování nejniternějších tajemství všech lidí. Na Oscarech film získal, stejně jako Mad Max tento rok, technická ocenění a na hlavní kategorie se nedostalo. Smůla pro Leonarda byla tentokrát v tom, že ve stejném roce spatřil světlo světa jeden z nejlépe napsaných a zahraných filmů poslední doby, Králova řeč a cenu mu vyfouknul Král Jiří V. s tváří Colina Firtha.

leonardo3_pocatek

Prokletý ostrov (2010) 

A tady je můj osobní favorit celé Leovy kariéry a to role detektiva Danielse ve výborném thrilleru Prokletý ostrov. Jde o další spolupráci DiCapria a Scorseseho a myslím, že právě v tomto snímku můžeme vidět dokonalou sehranost této dvojice. Do smrti nepochopím, proč si tento skvost neodnesl absolutně žádné ocenění, ač by si jich zasloužil více než jedno. Zejména tedy hlavní role DiCapria, zmiňovaná režie a ani výkon vedlejšího hrdiny v podání „Hulka“ Marka Ruffala není k zahození. Jde o stejný rok natočení jako u snímku Počátek a tak i kdyby Leo soutěžil v hlavní kategorii, stál by sám proti sobě a přesto by vyhrál Colin Firth. Ta smůla je až neuvěřitelná, že?

fmLWuAfDPaUa3Vi5nO1YUUyZaX6

Nespoutaný Django (2012) 

Další z Tarantinových krváků, tentokrát na téma rasismus 19. století, není zrovna můj šálek kávy. Nezpochybňuji ovšem kvalitu snímku a už vůbec ne výkony v něm podané. Leonardo tentokrát překvapivě nehraje v hlavní roli, na což jsme zvyklí, ale roli vedlejší. Propůjčil svojí tvář bezpáteřnímu jižanskému plantážníkovi, pro něhož je černý otrok na úrovni otravného nahraditelného hmyzu. Ta postava je navýsost odporná, ale tak zvláštním způsobem, že se na scény, v nichž vystupuje, opravdu těšíte. Leo si odnesl nominaci na Glóbus, v Oscarech však vyšel na prázdno. Zároveň je to pro mě asi největší oscarové překvapení, že sošku dostal herec ze stejného filmu Christoph Waltz. Podle mě byl Leo prostě lepší!

Leonardo DiCaprio in Columbia Pictures' "Django Unchained," starring Jamie Foxx and Christoph Waltz.

Velký Gatsby (2013) 

Romantická efektní podívaná na motivy nesmrtelného románu F. Scott Fitzgeralda se zdá na první pohled poněkud povrchní a postrádající zásadní okamžiky. Částečně tomu tak je a právě proto mi připadá, že celý film táhne právě DiCaprio. Jeho nerozhodné scény jsou vynikající a skvěle mu sekunduje i Tobey Maguire. Gatsby si nakonec odnesl Oscary dva a to za masky a výpravu, protože jak už jsem řekla, dvacátá léta v tomto filmu jsou úplné vizuální orgie. Leonardo by stejně jako v roce 2010 musel v první řadě soutěžit sám se sebou, ale porážka od McConaugheho by byla nevyhnutelná.

maxresdefault

Sečteno a podtrženo, Leonardo DiCaprio je jedním z nejlepších současných herců, ale má opravdu neuvěřitelnou smůlu. Každý rok, ve kterém získal nominaci, se objevil někdo o trochu lepší a přitom v některých letech by vyhrál, kvůli nízké konkurenční laťce i s méně vydařenou rolí. Otázkou je, která jeho role byla nevydařená? Je vůbec nějaká? Na závěr si neodpustím ještě malinkou vsuvku ve spojitosti s letošním předáváním cen akademie. Leo byl nominován před letošním ziskem čtyřikrát a z toho dvakrát prohrál svůj boj s hercem černošského původu. Kde je rasismus teď? Není to prostě jen smůla jisté menšiny, že rok 2015 pro ně nebyl požehnaný? Myslím, že se v tom nemusí hned vidět problém barvy pleti či útisk z „naší“ bílé strany, jak bylo mnohokrát naznačeno…