TOP 10: Nejděsivější filmy o mimozemšťanech

Po letech budeme mít v kinech opět možnost vidět lovecké umění Predátora, jehož metody a preciznost vyvolávají strach. Z jakých dalších mimozemských potvor naskočí husí kůže každému filmovému fandovi? Pojďme se na některé z nich kouknout.

10) Sliz (1988)

Podivný fialový sliz, který vše absorbuje a díky tomu roste. Pokud máte kuráž si tento festival různých drastických smrtí pustit, těšit se můžete na vskutku originální záběry a intenzivní prožitek.

the-blob-88

9) Černočerná tma (2000)

Vin Diesel v roli vraha Riddicka, který má zvláštní schopnost – vidí ve tmě. To se mu začne opravdu hodit, když loď, která ho dopravuje do vězení, ztroskotá na neznámé planetě. Ta je obydlená podivnými stvůrami, které jsou aktivní během tmy. Jako na potvoru se zrovna dostane planeta do stavu úplné tmy a Riddickovi plus zbylým členům posádky zbývá pramálo šancí, že přežijí. Následují jatka, při kterých jsou postupně zabíjeni členové posádky. Při sledování jen čekáte, zda monstra přilétnou z pravé nebo levé strany, jelikož je v plno záběrech skutečně vidět jen tma.

yc0cEEZ9OO6ydyYmCEfY90Q9jII

8) Věc (1982)

Hlavním „hrdinou“ je mimozemský vir, který využívá živočichy ke svému zdokonalování a dokáže si své hostitele upravovat podle potřeb. Dostane se vám hitparády nechutných a slizkých mutací lidí i zvířat v různých podobách, z kterých se vám udělá šoufl a které vás budou ještě nějakou dobu strašit ve spánku. Skvělé efekty, kterým dominuje pavouk s lidskou hlavou.

4773860-2945510592-thing

7) Znamení (2002)

Na rodinné farmě bratrů Grahama a Merilla se objeví 150 metrů velké znamení v kukuřičném poli. Je pravé nebo se jedná o dílo několika vtipálků? Na tuto otázku se sourozenecká dvojice snaží najít odpověď. Ale jak záhadu postupně řeší, zjišťuje, že se za kruhy v poli skrývá více…. Charismatické hlavní duo v podání Mela Gibsona a Joaquina Phoenixe, strach a neustále se vyskytující svazující mystičnost. Snímek sice neobsahuje bombastické efekty, ale skvěle si navodí atmosféru i bez nich a zajisté vás dokáže znepokojit (v dobrém) i tak.

signs-2002-review-642584

6) Válka světů (2005)

Spielbergův trhák na motivy knihy H.G. Wellse si pohrává s myšlenkou, jak by to asi vypadalo, kdyby naši planetu napadla vyspělejší mimozemská rasa. Autenticita, dynamické scény a skvělé speciální efekty vás vtáhnou do děje. Film sice není hororem, ale bát se budete i tak.

tumblr_nqpmmmYw2f1thr7ppo1_1280

5) Vetřelec 3 (1992)

Sympaťák lezoucí po zdech poprvé! Režisér David Fincher přistoupil k mimozemskému zabijákovi trochu jinak než jeho předchůdci. Umístil ho na opuštěnou vězeňskou planetu, aby místní obyvatelé nemohli kam utéct. Nejdepresivnější díl série, který světu přinesl boj o vlastní život, jeden obrovský příběhový twist a legendární scénu, při kterém se opravdu zblízka koukneme Vetřelci na zoubek. Na téhle planetě byste nechtěli být ani minutu.

alien3ripleyfe

4) Vetřelci (1986)

Zatímco první díl Ridleyho Scotta byla především lekačka, druhý díl pod taktovkou Jamese Camerona je bombastický souboj speciálního komanda s partou dobře známých slizáků. Všemu vévodí finální duel Ripleyové v robotovi s královnou vetřelců. Bát se budete méně než v prvním dílu, ale rozhodně si během sledování počinu neoddechnete.

sigourney-weaver-escena-de-aliens-1986-de-james-cameron

3) District 9 (2009)

V Jihoafrické republice přistane vesmírná loď s podivnou posádkou, kterou tvoří mimozemšťané podivných tvarů. Ti vyfasují pro svůj vzhled přezdívku „kreveťáci“. Jsou uklizeni do provizorních ubytoven na kraji města. Část, kterou obývají, se nazývá Okrsek 9 a je to spíše takové Ghetto. Kreveťáci žijí v nuzných podmínkách a je s nimi zacházeno jako s verbeží. Dohled nad tvory z jiné planety spadá na organizaci MNU. Jeden agent z této organizace se nešťastnou náhodou nakazí mimozemským virem, který ho začne měnit…. Počin, který uchvátí především autenticitou. Režisér Neill Blomkamp zvolil styl, který připomíná dokument. Díky tomu jsme do děje naprosto pohlcení. Děsiví tu nejsou mimozemšťane, ale lidé. Ti jsou zde ta největší monstra, která potlačují svobodu nebohých mimozemšťanů a využívají je jako levnou pracovní sílu.

district_10_70167

2) Predátor (1987)

Hlavní důvod, proč tento článek vůbec vznikl, samozřejmě nemůže chybět. Nejlepší lovec galaxie (promiň Bobo Fette) je nadměrně inteligentní tvor, který své kořisti dostává pomocí nejrůznějších technických udělátek. Mezi ně patří termovize, laserové zbraně, vysouvací drápy a když je nejhůře, dojde na sundání masky a zastrašení soupeře nepěknou obličejovou fasádou. Arnie měl pro strach uděláno, ale mnoho jiných by to nezvládlo.

Arnie-Vs-Predator

1) Vetřelec (1979)

Tak tohle není žádné překvapení, první místo bylo celkem jasné. Klasika sci-fi žánru a největší nepřítel Predátora. Potemnělost, technická udělátka a tíživá atmosféra, která by se dala krájet. Potlesk pro toho, kdo se nebál, když poprvé na nás ze stínu vybafla slizká nestvůra s kyselinou místo krve. Scott stvořil prvním dílem kult, který je úžasný rovněž v tom, jak mu postupně v dalších dílech každý režisér vtiskl svůj nesmazatelný podpis.

The_Alien_reaching_for_Dallas