Víkendové tržby: Animovaná zvířátka sesadila z trůnu hubatého Deadpoola

V top desítce víkendových výdělků z amerických kin se umístily hned tři novinky.

  1. místo – Zootropolis: Město zvířat: 73,7 milionů, novinka
  2. místo – Pád Londýna: 21,714 milionů, novinka
  3. místo – Deadpool: 16,4 milionů, 4. týden v žebříčku
  4. místo – Whiskey Tango Foxtrot: 7,6 milionů, novinka
  5. místo – Bohové Egypta: 5 milionů, 2. týden v žebříčku
  6. místo – Risen: 3,885 milionů, 3. týden v žebříčku
  7. místo – Kung Fu Panda 3: 3,525 milionů, 7. týden v žebříčku
  8. místo – REVENANT Zmrtvýchvstání: 3,325 milionů, 11. týden v žebříčku
  9. místo – Orel Eddie: 3,1 milionů, 2. týden v žebříčku
  10. místo – Čarodějnice: 2,509 milionů, 3. týden v žebříčku

Po dlouhých čtyřech týdnech skončilo kralování komiksového Deadpoola, který musel uvolnit místo aktuálnějším snímkům. První příčku pro sebe urvala chválená pohádka Zootropolis: Město zvířat, která se s výsledkem 73,7 milionů dolarů stala devátým nejúspěšnějším animovaným otvírákem všech dob. V rámci studia Walt Disney Animation Studios jde od jeho založení v roce 2007 dokonce o vůbec nejvýdělečnější film, takže byly překonány i takové hitovky jako Velká šestka nebo Raubíř Ralf.

Celkem slušně/očekávaně odstartovala i další novinka a to akční střílečka Pád Londýna. Název napovídá, že se jedná o volné pokračování Pádu Bílého domu z roku 2013, ve kterém Gerard Butler čelil bandě teroristů, kteří měli políčeno na prezidenta Spojených států. Nyní se děj přesunul do Londýna, což v řeči čísel vyneslo snímku druhé místo v žebříčku s výdělky přes 21 milionů. Jde o pár mega slabší otvírák než tři roky stará jednička, ale jelikož si dvojka vystačila s méně nákladným rozpočtem, tak snad ani nejde o žádný výrazný neúspěch.

LondonHasFallenTube

Perfektní výdrží se však prezentuje Deadpool, který sice v záplavě novinek neudržel první příčku, ale těch 16,4 milionů dolarů je na čtyřtýdenní pobyt v top desítce rozhodně vynikající výsledek. A to ani nemluvím o jeho eRkovém ratingu (teprve třetí film historie, kterému se s touto přístupností podařilo pokořit metu 300 milionů dolarů). Prostořeký frajer boduje i ve zbytku světa, díky čemuž se jeho dosavadní účet vyšplhal na částku 673 milionů a nějaké drobné. Klobouk dolů.

Bramborová medaile zbyla na novinářské drama s komediálními prvky Whiskey Tango Foxtrot, které se odehrává ve válečných zónách v Afghánistánu a Pákistánu. Tinu Fey v hlavní roli zde doplňuje vskutku nadupaný herecký ansámbl (Margot Robbie, Martin Freeman, Billy Bob Thornton nebo Alfred Molina), ale na víc než 7,6 milionů to nestačilo. Snímek si v USA vysloužil poměrně přívětivé ohlasy diváků, tuzemská premiéra není prozatím ohlášena.

Páté místo obsadili Bohové Egypta, kteří tak pokračují v očekávaném sešupu (5 milionů a pokles návštěvnosti o děsivých 64 %) a o jednu příčku níže se usadilo historické drama Risen.

revenant-gallery-01-gallery-image

Následuje animák Kung Fu Panda 3, který se celosvětově blíží k hranici 350 milionů dolarů a na osmou příčku poskočil oscarový hit REVENANT Zmrtvýchvstání, kterému humbuk kolem slavnostního předávání cen akademie pomohl 3,25 milionům. Podobně se předvedl i nejlepší film roku Spotlight, který sice nedosáhl na elitní desítku, ale oproti minulému týdnu se mu zvedla návštěvnost o 150 %.

Top 10 pak uzavírají s podobnými výsledky sportovní Orel Eddie a hororová Čarodějnice.