Víkendové tržby: Kung Fu Panda 3 ovládla americká kina

Pokračování úspěšné animované série otevřelo na třetím místě lednových historických tabulek. Ostatní novinky zůstaly za očekáváním.

1. místo – Kung Fu Panda 3: 41 milionů, novinka
2. místo – REVENANT Zmrtvýchvstání: 12,4 milionů, 6. týden v žebříčku
3. místo – Star Wars: Síla se probouzí: 10,782 milionů, 7. týden v žebříčku
4. místo – Do posledního dechu: 10,327 milionů, novinka
5. místo – Poldův švagr: 8,345 milionů, 3. týden v žebříčku
6. místo – The Boy: 7,894 milionů, 2. týden v žebříčku
7. místo – Dirty Grandpa: 7,575 milionů, 2. týden v žebříčku
8. místo – Pátá vlna: 7 milionů, 2. týden v žebříčku
9. místo – Padesát odstínů černé: 6,186 milionů, novinka
10. místo – 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází: 6 milionů, 3. týden v žebříčku

V lednu se v Americe chodí do kin o poznání méně než během jiných ročních měsíců, ale i tak toto období bedlivě sledujeme. Loňský otevírací absolutní rekord Amerického snipera (89 milionů dolarů) asi jen tak někdo nepřekoná a tak se hraje spíš o druhé místo. To se téměř podařilo ukořistit korpulentní pandě a jejím bojovým kamarádíčkům. Snímek Kung Fu Panda 3 totiž odstartoval za solidních 41 milionů, což je o pouhých 500 tisíc méně, než dva roky starý otvírák Jízdy švárů. I tak to ale samozřejmě stačilo na první místo aktuálního víkendového žebříčku, přičemž věhlasnější oponenty nechal tento animák daleko za sebou.

Oscarový REVENANT Zmrtvýchvstání si připsal na konto dalších 12,4 míčů a troufnu si tvrdit, že se z DiCapria a medvěda stane kasovní trvalka, která se minimálně do předávání Cen Akademie nehne z top desítky. A zaslouženě. Dobrodružný příběh o souboji člověka s přírodou a cestě za krvavou pomstou bude na konci roku jistě figurovat v nejedné výběrovce nejlepších filmů.

To nové Hvězdné války mají už dávno splněno. Snímek Star Wars: Síla se probouzí přesáhne v nejbližší době ve Spojených státech hranici 900 milionů dolarů, což je samozřejmě historický rekord, který je přibližně o 140 milionů hodnotnější než ten překonaného Avataru. Téměř 11 milionů je solidní víkendové číslo a jestli film ještě zabere ve zbytku světa, tak není nereálné ani předskočení Titanicu, který hnízdí na druhém místě celosvětových výdělků.

Nepříliš spokojeni budou tvůrci dobrodružného dramatu Do posledního dechu o partě pobřežních záchranářů, kteří se neohroženě vydají na rozbouřené moře na pomoc havarované posádce nákladní lodi. Film se solidním obsazením (Chris Pine, Eric Bana, Casey Affleck, Ben Foster), ale průměrnými ohlasy diváků (7,2 bodů na IMDb, 59 % na Rotten Tomatoes) vydělal nevýrazných 10,3 milionů, což je při odhadovaném osminásobném rozpočtu vskutku slabý výkon. Mimochodem film otevřel ještě o něco hůře než nedávné žánrově podobné dobrodružství V srdce moře, které v USA ohromně propadlo a i s celosvětovými výdělky skončilo v několikamilionové ztrátě.

Na pátém až osmém místě se umístila známá jména. Popořadě to jde následovně – Poldův švagr (8,345 milionů), The Boy (7,894 milionů), Dirty Grandpa (7,575 milionů) a Pátá vlna (7 milionů).

Za propadák se dá s klidným svědomím označit start parodie Padesát odstínů černé, která ve svém prvním týdnu vydělala ubohých 6,18 milionů, ale mrzí to vůbec někoho? Ohlasy tvrdí, že jde ještě o mnohem větší průser než původní Šedá předloha a to už je co říct. Top 10 uzavírají vojáci Michaela Baye – 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází (6 milionů).

Za zmínku stojí také slaboučký nástup westernu Jane Got a Gun s Natalií Portman – 17. místo a 803 tisíc dolarů, což je i na fakt, že se tento film promítal jenom v dvanáctistovce kin, pořádná facka.