Víkendové tržby: Deadpool brutálně znásilnil americká kina

Z přidrzlého anti-hrdiny je kasovní hit, se kterým nepočítali snad ani samotní tvůrci. Naproti tomu dvojka Zoolandera nedopadla podle očekávání.

  1. místo – Deadpool: 135 milionů, novinka
  2. místo – Kung Fu Panda 3: 19,650 milionů, 3. týden v žebříčku
  3. místo – Jak přežít single: 18,750 milionů, novinka
  4. místo – Zoolander 2: 15,650 milionů, novinka
  5. místo – REVENANT Zmrtvýchvstání: 6,9 milionů, 8. týden v žebříčku
  6. místo – Hail, Caesar!: 6,590 milionů, 2. týden v žebříčku
  7. místo – Star Wars: Síla se probouzí: 6,194 milionů, 9. týden v žebříčku
  8. místo – The Choice: 5,250 milionů, 2. týden v žebříčku
  9. místo – Poldův švagr: 4,130 milionů, 5. týden v žebříčku
  10. místo – The Boy: 2,913 miliony, 4. týden v žebříčku

Deadpoolův otevírací víkend byl pro mne těžce předvídatelným fenoménem. Však považte sami – eRková (ne)přístupnost, slabý rozpočet kolem 60 milionů dolarů, přízvisko dlouho odkládaného projektu a tak dále a tak dále. Ryan Reynolds nám však se svým vysněným filmem vytřel zrak takovým způsobem, který určitě nikdo nečekal a kdo říká, že jo, tak kecá.

deadpool_still_4

Wade Wilson AKA Deadpool totiž odstartoval v Americe za neskutečných 135 milionů, čímž suverénně překonal rok starý otvírák Padesáti odstínů šedi. Hláškující frajer má tedy rázem na svědomí nejlepší únorový start všech dob, nejlepší zimní (leden + únor) start všech dob a nejlepší eRkový start všech dob. Nemá smysl zacházet do zbytečných podrobností, ale vězte, že byly překonány takové velehity jako například Americký sniper, Umučení Krista nebo dvojka kultovního Matrixu.

Když k tomu přičtete ještě 120 milionů z celosvětových kin, tak se dostanete na celkovou částku kolem 260 milionů za první tři dny a to je solidní náhul. U Foxů to tedy vypadá na velmi povedený začátek roku a jejich komiksová základna získala do budoucna hodně silného hráče, který evidentně dokáže utáhnout vlastní filmovou sérii a zároveň si ho budou diváci přát vidět mezi ostatními X-Meny. Tohle se tvůrcům opravdu povedlo a nezbývá než smeknout klobouk a s napětím čekat na další díly.

Na druhé místo spadla Kung Fu Panda 3 – tržby kolem 20 milionů. Tento animák také produkuje studio Fox, které zažívá nadmíru povedený start roku 2016 (nezapomínejme na oscarového REVENANTa) a až na třetím místě žebříčku debutovala komedie Jak přežít single s mojí velkou oblíbenkyní Alison Brie. Tato taškařice se chystala svézt na vlně valentýnských tržeb, ale nemastný neslaný výsledek 18,7 milionů není žádné terno.

zoolander2

Jako propadák se dá označit víkendový otvírák dvojky Zoolandera. Jak to tak vypadá, tak toto pokračování kultovní šílenosti vlastně vůbec nikoho nezajímá a tržby kolem 15 a půl mega jsou toho jasným důkazem. Tvůrci zřejmě nepočítali s brutálním nástupem Deadpoola a podle mého i přecenili poptávku po Owenu Wilsonovi a Benu Stillerovi. Rozpočet však údajně nepřesáhl 50 milionů, takže žádné velké truchlení u Paramountu nečekejte.

Následuje REVENANT Zmrtvýchvstání na pátém místě (6,9 milionů za víkend a 361 milionů celosvětově) a na šestce novinka z minulého týdne – Coenovka Hail, Caesar! (6,5 milionů a 21 milionů).

Následuje megahit Star Wars: Síla se probouzí (2,026 miliardy celosvětově) a romantika The Choice. Devátým a desátým místem uzavírají žebříček Poldův švagr, respektive The Boy.