TOP 10: Nejkrásnější filmové plesy

Plesová sezóna je tu, takže tradičně přicházíme se skoro až povinným přehledem několika úžasných filmových plesů, které by stálo za to navštívit.

10. Kouzelná romance

Kdo by netoužil zjistit, že náš svět je lepší než pohádka a princů je všude plno, a jako bonus narazit na ně můžete i v té nejabsurdnější situaci. Třeba při vyhnání z pohádkového světa do New Yorku zlou čarodějnicí.

9. Labyrint

Docela dost povedená fantasy, kde uvidíme i takovou hvězdu, jakou je David Bowie. Ovšem i na plesu poznáte charakteristickou atmosféru osmdesátých let, všechno září, blyští se a třpytí. Obrovské sukně a naducané rukávy, jako u svatebních šatů princezny Diany. No co si od roku 1986 přát víc?

8. Anna Kareninová (1997)

Pro mě osobně zatím nejlepší adaptace slavného literárního díla Lva Nikolajeviče Tolstého. Anna Karenina jako tajemná, rozkošná dáma z velkého města, a Vronskij (Sean Bean) vypadá tak, že by se do něj žena zamilovala a opustila svého manžela, ale i dítě. Každopádně ples se odehrává v místnosti plné zlatých dekorací – jak se od Ruska čeká – což má úžasnou atmosféru.

7. Van Helsing

Dekadentní, temný, přesto luxusní bál, prostě a jednoduše parádní „pochmurný“ ples, s atmosférou krvechtivého drákulství – přestože se ples odehrával v Budapešti, nikoliv v Rumunsku. Nádherná hudba a krásný tanec, to vše je skvělá zábava, ačkoliv bylo v sále, ehm, mrtvo.

6. Pýcha a předsudek (2005)

Přestože sama filmovému zpracování příliš neholduji od doby, co jsem zhlédla seriál BBC, do té doby jsem na něj nedala dopustit, ovšem jedno se mu musí nechat. Výprava, kostýmy a hudba jsou na tomto snímku kladné položky. A ples v Netherfieldu, pořádaný samotným panem Bingleym, navíc obsahuje nejen krásné perly ve vlasech sester Benettových, ale povedenou scénu tance jednoho páru.

5. Sněhurka (2012)

Maškarní plesy jsou pro každého kostýmního výtvarníka, ale i pro výpravu, kameramany a skladatele ohromnou výzvou, a tady se o toho teda obuli! Nemusíte být velkým fanouškem závěrečné bollywoodské scény (stejně jako já), ale tenhle maškarní ples budete milovat!

4. Harry Potter a ohnivý pohár

Skvělý nápad – ples v zimě. Zima je královnou luxusní atmosféry, která se ve filmech často nevyužívá. Kombinace bílé a modré propůjčuje místu magickou atmosféru, což se koneckonců do Bradavic skvěle hodí. Většinu z nás pravděpodobně trochu zklamalo pojetí plesu i s moderní hudbou, ale co… Kdo by nešel do Velkého sálu ve sněhové a ledové pokrývce?

3. My fair Lady

Zkouška dospělosti – to byl pro Lízu Dootlitlovou velvyslanecký ples, kde měla zúročit všechny své nabyté schopnosti ohledně chování a správné mluvy, a kde si zatančila se samotným korunním princem.

2. Anna Karenina (2012)

Je zvláštní, že Anna Karenina, ačkoliv byla pojata vždy jinak, má pokaždé úžasný ples. Tato adaptace, pravda, nepatří mezi mé oblíbené, ale plesy jsou božské. Stejně tak ale oceňuji trochu experimentování ve filmu a odbočení od zajetých a očekávaných kolejí.

1. Fantom opery

Ples s divadelní tématikou a kostýmy laděnými do Comedia del’Arte, za doprovodu písně Masquarade, to vše s úžasnou choreografií. Fantom opery je vůbec úchvatným snímkem, nádherným muzikálem plným melodií, které nevyženete z hlavy, ale i povedeným literárním dílem od Gastona Lerouxe.

Pochopitelně, jako u každého našeho TOP rejstříku, se sem nějaké filmy nevešly. Třeba se nedostalo na plesy ze snímků Ples upírů, Popelka (2015), Tři oříšky pro Popelku, Cindy, Jih proti severu, Romeo a Julie (1968), Marie Antoinetta (2006), Moje velká indická svatba, Havran a další.