TOP 10: Nejlepší mysteriózní seriály všech dob

Pokračování kultovního seriálu Akta X je tu a my přidáváme žebříček několika dalších, které opravdu stojí za zmínku.

Na úvod by se ovšem slušelo připomenout, o čem vůbec je seriál Akta X. Říká se totiž, že tento kultovní americko-kanadský seriál odstartoval v lidech tak trochu nedůvěru v americkou vládu, ačkoliv to tvůrci neměli vůbec v plánu. Slavná dvojice Fox Mulder (David Duchovny) a Dana Scullyová (Gilian Anderson) jsou agenty FBI, kteří zkoumají paranormální jevy a mimozemské známky života. Mulder si myslí, že mimozemšťané kolonizují svět a snaží se ho ovládnout a je přesvědčen, že jiné formy života než na Zemi jsou, byly a budou, na rozdíl od své kolegyně Scullyové, která je od přírody skeptik a o existenci mimozemských bytostí víc než pochybuje. Dohromady však tvoří perfektní tým a společně se pouštějí do vyšetřování Akt X.

A teď už k těm dalším… Upozorňuji, že žebříček je z velké části především psán podle oficiálních žánrů seriálu.

10. Ztraceni

Ztraceni jsou hotovým mišmašem nejrůznějších žánrů. Je to mysteriózní seriál s prvky dobrodružného thrilleru a dramatu. Vypráví příběh skupiny lidí, kteří přežijí zřícení letadla cestou do Los Angeles. Ano, přežijí, ale zato se octnou na tajemném ostrově, kde přežít je výzva. Ale nejde jen o to, ukazuje především různé lidské povahy a jejich chování v ohrožení života a obecně vztahy mezi lidmi. Největším problémem tohoto seriálu jsou pravděpodobně rychlé přeskoky do různých časových rovin – minulost, současnost, budoucnost. Navíc hned potom, co se postavy tak nějak přizpůsobí novým životním podmínkám a konečně se v nich pořádně vyznáte, se děj plní dalšími a dalšími postavami, takže jste nakonec v ději ztraceni vy. Přesto je seriál povedený a určitě si najde nejednoho milovníka.

V hlavních rolích zde můžeme vidět herce jako je Josh Holloway, Naveen Andrews, Evangeline Lilly, Matthew Fox, Terry O’Quinn, Dominic Monaghan, Jorge Garcia, Yun-jin Kim, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Emilie de Ravin a další.

9. Ve jménu vlasti

Seriál Homeland vznikl v produkci kabelové televize Showtime, která je od události 11. září 2001 tak trochu nervózní z terorismu – možná i proto se pustila do tohoto mrazivého špionážního konspiračního thrilleru, který se točí kolem agentky Carrie (Claire Danes), která s kolegy (např. Damian Lewis) ze CIA bojuje proti terorismu. Seriál je založený na motivy izraelského Hatufim (česky: Váleční zajatci). Zatím má za sebou úspěšné série a zájem rozhodně neopadává.

8. The Wire – Špína Baltimoru

V Baltimoru najdete spoustu, spoustu věcí, které nejsou správné a většinou ani legální. Originální seriál HBO, který zkoumá pět nejčastějších nemocí velkých měst = narkotika, pašování, byrokracie, školní systém a tisk. Baltimore je dvěma slovy špinavá díra, kterou čistí detektivové pod vedením Jimmyho McNulltyho (Dominic West). Jimmymu jsou zas na stopě Avon Barksdale (Wood Harris) a jeho pravá Russell Stringer Bell (Idris Elba), kteří po Baltimoru nechávají hromady drog, ale i mrtvých těl. Kritikou i diváky byl seriál vynesen téměř do nebe – nemyslíte, že stojí za to ho vyzkoušet?

7. Městečko Twin Peaks

Tenhle seriál vznikl v roce 1990, a v současnosti se chystá jeho pokračování. Nejdřív uvidíme jen malebné malé městečko, pak se ale rozjede velká polemika, kdo je vrah a kdo jen oběť milostné vášně nebo pouhé náhody. Ve své době působil mezi seriály jako zjevení a dodnes patří mezi hotové skvosty. Plus – režíroval jej David Lynch, král mysteriózního žánru.

6. American Horror story

American horror story patří mezi klenoty mysteriózních seriálů a je správnou volbou pro každého milovníka horroru. Každá série má svůj vlastní příběh a své vlastní postavy – což je dost neobvyklé. My bychom rádi vyzdvihli jeho druhou sérii s názvem Alysum, kde jsme svědky zvrácených praktik a pokusů na lidech v léčebně pro duševně choré zločince Briarliff.

5. Dr. House

Gregory House je řekněme nekonvenční, přesto vtipný a zábavný doktor, který vede tým diagnostiků ve fakultní nemocnici Priston Plabinsboro. A s velkou oblibou řeší právě ty případy, kde ostatní lékaři nedokázali určit správnou diagnózu, či umírají z nevysvětlitelných příčin. Vyjít s ním je vcelku výzva, ale jeho znalosti jsou k nezaplacení. Hugh Laurie si tuhle roli musel fakt užívat, protože tak oblíbeného morouse a na jednu stranu ignoranta si hned tak někdo nezahraje. Navíc hlas Martina Stránského, coby dabéra tohohle praštěného doktora, dodává jeho vtípkům grády. Také je pravdou, že ne všechny díly jsou mysteriózní, ale čas od času se tam objeví.

4. Dexter

Dexter Morgan (Michael C. Hall) je sympatický fešák ve středních letech, co pracuje jako vyšetřovatel. Má ovšem zajímavého koníčka – spravedlnost. Sám vraždí ty, které soud osvobodil, přestože byli vinni. Má k tomu ale i trochu sobecký důvod, už od raného dětství totiž necítí žádné emoce a jediné, co mu dokáže zvednout hladinu adrenalinu je vražda. A tak jde vlastní cestou – bere spravedlnost do svých rukou, a přitom se jí sám vyhýbá!

Problémem tohoto seriálu jsou různé úrovně kvality jednotlivých sérií. Nejlepšího hodnocení diváků se zatím dostalo první řadě. Je ale příjemné vědět, že pokud Kriminálce Miami někdo unikne, žije tam Dexter, který to napraví, není-liž pravda.

3. Temný případ

Temný případ je důkazem, že pokud se jedná o seriály, na HBO je spoleh. Napínavý mysteriózní thriller pojednává o dvojici detektivů (Woody Harrelson a Mathew McConaughey), kteří řeší případ sériových vražd. Obtížná kauza se v průběhu seriálu řeší ve dvou časových rovinách – v roce 2002 a 2012, během kterých se vracejí ve svých vzpomínkách právě do 90. let, kdy objevili první zohavené tělo. Od příběhu k provedení úchvatná práce, skutečně stojí za zhlédnutí!

2. Lovci duchů

Za smrt matky bratří Winchesterových, Deana a Sama, mohou temné síly, které jsou všude. Jejich otec si z pomsty udělal životní poslání a tak bojuje se všemi možnými paranormálními jevy, starší Dean otci hrdě pomáhá, jen mladší Sam odchází žít normální život. Zpět se vrací až poté, co temnota ublíží i jemu.

Lovci duchů jsou velmi populárním seriálem, a není se čemu divit, zde se strach a zvědavost stávají návykovými pocity. Dva bratři a posléze mnoho oblíbených hrdinů v příbězích plných tajemna, paranormálních jevů, nadpřirozena a mystiky, co víc si přát? Snad jen, aby seriál dával smysl a i vtipný, což se povedlo! Žádná absurdita nebo nelogičnost. Navíc, ve kterém seriálu uvidíte tolik pěkných herců (Jensen Ackles, Jared Padalecki, Jeffrey Dean Morgan, Misha Collins)?

1. Sherlock

Jak by mohly existovat a pracovat postavy slavných detektivních románů Arthura Conana Doyla o Sherlocku Holmesovi dnes? No, asi jako v seriálu Sherlock – povedeném mysteriózním detektivním počinu televize BBC. Ta přenesla do současnosti nejen postavy, ale i příběhy tohoto charismatického muže s neobyčejným pozorovacím talentem, a vyplatilo se. Hned po první sérii se setkal s velkým úspěchem, nejen díky tématu, ale i díky výběru herců (Benedict Cumberbatch a Martin Freeman), tajuplné atmosféře a v neposlední řadě i díky britskému humoru. A dokonce hodnotím kladně jak samotný seriál, tak i český dabing (především výběr dabérů hlavních postav, za to má u mě Česká televize velké plus).

Pochopitelně mysteriózních seriálů je celá řada, a tak mimo náš žebříček zmiňujeme ještě takové klenoty, jako Most, Death Note – zápisky smrti, Luther, Mentalista, Království, Daredevil, Podfukáři, Hranice nemožného, Grimm, Sběratelé kostí, Myšlenky zločince, Zoufalé manželky a další. A mezi českými seriály bychom mystické náznaky mohli najít v takové Ďáblově lsti a Strážci duší.