Březnové tipy do kina: Batman vs. Superman, Čarodějnice a další

V březnu to bude náročné. Fanoušci filmu by měli zkontrolovat stavy svých peněženek, protože se do kin řítí lavina očekávaných bijáků. Je jich fakt hodně, mezi všemi ale vyčnívá jediný. Řeč je pochopitelně o souboji Supermana s Batmanem, pozornost si ale zaslouží i české tituly Polednice s Olgou Hepnarovou, Cohenovka Grimsby nebo hororová Čarodějnice.

Suburra

Řím je město moci, kde zločin hledá co nejpřímější cestu, jak všem vnutit svůj vlastní zákon. Film Suburra je příběhem o velkých penězích roztočených kolem plánované výstavby, která má pobřeží v Ostii proměnit v italské Las Vegas. Tento projekt mají pomoci prosadit zkorumpovaný politik Filippo Malgradi, zapletený až po krk s podsvětím; mafián známý jako Číslo 8, který je hlavou mocné rodiny ovládající území Ostie, a především Samuraj, nejobávanější představitel římského podsvětí a zástupce mafie z jihu. Mechanismus dokonalého plánu se ale začíná rozpadat kvůli lidem, kteří žijí na okraji těchto mocenských her. Příběh o zločinu se odehrává ve velmi krátkém časovém úseku sedmi dní, během nichž se rozpoutá brutální válka, která nakonec do svého mlýnku na maso vtáhne vinné i nevinné, zločince, obyčejné lidi, zaprodané politiky i chamtivé kardinály. Poslední den pak nastává Apokalypsa.

Premiéra: 3. 3. 2016 (CinemArt) | Natěšenost 8/10

Polednice

Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství?

Premiéra: 3. 3. 2016 (Falcon) | Natěšenost 6/10

Kmotr

Kmotr je příběhem newyorské mafiánské rodiny Corleonů, v jejímž čele stojí vážený don Vito. Režisérovi se ve filmu povedlo přesně popsat prostředí organizovaného zločinu v Americe po druhé světové válce na příkladu hierarchicky organizované italské mafie začleněné do tehdejší společnosti. Divák sleduje boj o moc, rodinné pnutí a předávání pomyslného žezla synovi.

Premiéra: 3. 3. 2016 (Pannonia Entertainment) | Natěšenost 9/10

Už je tady zas

Téměř sedmdesát let po neslavném odchodu se Adolf Hitler překvapeně probouzí v dnešním Berlíně. A první bilance jeho nové situace není radostná. Válka skončila a to porážkou, jeho politická strana neexistuje a chybí mu i milovaná Eva Braunová. Hitler „své“ město sotva poznává. Berlín je plný cizinců a v Německu místo něj vládne žena, jakási Angela Merkelová. Po prvotním a zcela pochopitelném šoku, se Hitler rychle rozkoukává a navazuje kontakt s některými obyvateli dnešního Berlína. Hitler začne novou kariéru v pro něj dosud neznámém světě díky televizi. Sice nikoliv ve funkci vůdce národa, ale jako komik. A to díky tomu, že jej považují za naprosto bezchybného imitátora sebe samého. Protože své názory rozhodně nemění, jsou jeho vystoupení politicky velmi nekorektní. Postupně se stává nejen televizní hvězdou s vlastním pořadem, jeho vystoupení na veřejnosti získávají velkou sledovanost i díky internetu. Na svých cestách po Německu se setkává s mnoha lidmi a některé z nich jeho názory na dnešní situaci nešokují. Spíše naopak. Führer začíná mít jiné ambice, než jen být zábavným kritikem. Jeho ambice byly přeci vždy mnohem vyšší…

Premiéra: 10. 3. 2016 (CinemArt CZ) | Natěšenost 8/10

Série Divergence: Aliance

Po šokujících odhaleních ve filmu Rezistence musí Tris se Čtyřkou uprchnout za zeď obklopující Chicago. Poprvé ve svém životě opustí jediné město a rodinu, kterou kdy znali. Jakmile se ocitnou venku za zdí, stará zjištění rychle pozbývají na významu v porovnání s odhalením nových šokujících skutečností. Když se za zdmi Chicaga rozhoří nemilosrdná bitva ohrožující veškeré lidstvo, musí se Tris a Čtyřka rychle rozhodnout, komu mohou věřit. Aby mohla přežít, bude Tris donucena vybírat z nelehkých možností, když se bude muset rozhodovat o odvaze, oddanosti, obětování a lásce.

Premiéra: 10. 3. 2016 (Freeman Ent.) | Natěšenost 6/10

Grimsby

Nobby (Sacha Baron Cohen) má všechno, co si muž z Grimsby může přát – 9 dětí a přítelkyni (Rebel Wilson), kterou nade vše miluje. Chybí mu jen jediné: jeho mladší bratr Sebastian (Mark Strong), kterého už 28 let marně hledá. Když Nobby svého bratra konečně najde, netuší, že má před sebou nejnebezpečnějšího agenta MI6, který právě odhalil tajné plány teroristického útoku. Sebastian je však křivě obviněn a dává se na útěk. S hrůzou si uvědomí, že pokud má zachránit svět, neobejde se bez pomoci největšího blbce na zemi – svého bratra.

Premiéra: 10. 3. 2016 (Falcon) | Natěšenost 7/10

Já, Olga Hepnarová

Film Já, Olga Hepnarová je příběhem mladé ženy, která v roce 1973 nasedla do nákladního auta a v centru Prahy zabila 8 lidí. Svůj čin považovala za akt pomsty společnosti, která jí podle ní celý život ubližovala, a v roce 1975 byla jako poslední žena na území Československa popravena. Snímek je existenciálním dramatem Olgy Hepnarové, je příběhem osamělého člověka vymezujícího se proti většinové společnosti, příběhem, který vyústí v tragédii a nemá vítěze ani poraženého. Film nabízí pohled na traumatický život i čin hlavní hrdinky z určitého odstupu tak, aby se emotivně na stranu Olgy Hepnarové neklonil. Film je současně i dramatem lidí z okolí Olgy Hepnarové a snaží se najít příčiny jejího strašného agresivního aktu.

Premiéra: 24. 3. 2016 (Bontonfilm CZ) | Natěšenost 7/10

Eva Nová

Kdysi známá herečka Eva (Emília Vášáryová), která se vrací z protialkoholního léčení, by udělala cokoliv, aby znovu získala přízeň člověka, kterého v životě ranila nejvíce – svého syna.

Premiéra: 24. 3. 2016 (AČFK) | Natěšenost 7/10

Čarodějnice

V polovině sedmnáctého století měli lidé blíž k přírodě, blíž k Bohu, blíž k iracionálním jevům, které dnes považujeme už jen za pohádky. Sedmičlenná rodina farmáře Williama (Ralph Ineson), která v té době žila v relativním bezpečí jedné z osad v Nové Anglii, se po vážném střetu se sousedy rozhodla kolonii opustit a vydala se dobývat americkou divočinu. Po krátkém putování se usadili v zemi nikoho, poblíž rozlehlého temného lesa, o němž by leckterá citlivá povaha řekla, že působí zlověstně. Neblahé tušení členů farmářovy rodiny umocňuje i řada obtížně vysvětlitelných událostí, které jejich nový život provázejí, zašlou úrodou počínaje a podivným chováním domácího zvířectva konče. Vrcholem série katastrof je pak zmizení farmářova nejmladšího syna přímo před očima nejstarší dcery Tomassin (Anya Taylor-Joy), která ho měla hlídat. V atmosféře všudypřítomné paranoie plynoucí z dalších podivných událostí dochází k postupnému rozkladu rodiny, Tomassin je jednomyslně označena za viníka všech neštěstí a obviněna z čarodějnictví, ačkoliv je to paradoxně právě ona, kdo si ještě zachovává alespoň zdání zdravého rozumu. A to, co se skrývá v temném lese a doposud bylo jen v roli pouhého pozorovatele, se rozhodne udeřit.

Premiéra: 24. 3. 2016 (CinemArt CZ) | Natěšenost 7/10

Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti

Po útoku kryptonských vojsk na Metropolis se z Clarka Kenta/Kal-Ela stal Superman (Henry Cavill). Celá událost měla velký dopad na celé lidstvo. Najednou se nikdo necítí v bezpečí. V Gothamu mezitím vyčerpaný a zkušený Bruce Wayne znovu navrátí světu Batmana (Ben Affleck), aby dovedl Supermana k odpovědnost a spravedlnosti. Netuší však, že tímto rozhodnutím započne cestu k velkému přátelství, které položí základ Ligy spravedlivých!

Premiéra: 24. 3. 2016 (Freeman Ent.) | Natěšenost 8/10

Táta je doma

Sára (Linda Cardellini) kdysi udělala tradiční chybu. Vzala si zlobivého kluka Dustyho (Mark Wahlberg), který byl zábavný a sexy, nicméně jen do chvíle, než se stal otcem. Jako táta zoufale nefungoval. I proto ho později vyměnila za Brada (Will Ferrell), jehož vždy zdobila zodpovědnost a serióznost, které si její děti bohužel neustále pletou s nudou. Brad by se klidně rozkrájel, kdyby ho braly jako tátu, ale ono jim to prostě nějak nejde. Pak se po čase navíc zjeví Dusty, který je pořád tou testosteronovou mašinou přetékající nápady, a rozhodne se Brada zašlapat do země. Brad si záhy uvědomí, že se slušností a zodpovědností by tomhle nerovném souboji neměl šanci obstát, a tak se do Dustyho pustí jeho vlastními zbraněmi, které však zoufale neovládá. I proto se z nenápadného pošťuchování stane regulérní válka, do které se coby rukojmí zapletou i ti, o které probíhá, tedy Sára a obě děti.

Premiéra: 31. 3. 2016 (CinemArt CZ) | Natěšenost 6/10

Pattaya

Francky a Krimo sní o odchodu z fádního života na sídlišti. Místo, kam touží jet, je notoricky známé plážové letovisko v thajské Pattayi. Chce-li se tam ale dostat člověk levně, potřebuje super nápad, jak vydělat peníze. O šílené nápady, jak je získat, které však ne vždy úplně vyšly, Franck s Krimem nikdy neměli nouzi… Rozhodnou se, že v Pattayi přihlásí svého kamaráda liliputa na mistrovství světa v thaiboxu liliputů. To ale ještě netuší, že to, co měla být vysněná dovolená, se najednou stává nejbláznivějším a nejnebezpečnějším dobrodružstvím jejich života. Thajsko, box, prosťáčci, orangutáni a liliputi – ztřeštěný mix, zaručující v kině neopakovatelný zážitek! Všechny cesty vedou do Říma? Ta pravá vede jen do Pattayi!

Premiéra: 31. 3. 2016 (Bohemia MP) | Natěšenost 6/10

My tři, nebo nikdo

Známý francouzský scenárista a režisér Kheiron vypráví ve filmu pravdivý příběh o mimořádném osudu svých rodičů, věčných optimistů Hibat a Fereshteh, a o jejich cestě z malé vesnice na jihu Íránu až na pařížskou periferii. Film se též dotýká migračních problémů a pozitivně vypraví o soužití různých kultur, což je žhavým tématem současnosti. Zobrazený humor se prolíná s dramatickými chvilkami běžných lidí v tragických situacích, ve kterých však láska přemůže vše navzdory náročným životním problémům.

Premiéra: 31. 3. 2016 (Bohemia MP) | Natěšenost 6/10