TOP 10: Nejlepší české pohádky za posledních 10 let

A žili spolu šťastně až do smrti… Ale co bylo dál? Dříve jsme se ptali rodičů, dnes to menším členům rodiny vysvětlujeme my. Již 25. února má premiéru v českých kinech pohádka Řachanda a my jsme si k této příležitosti připravili nový speciál s nejlepšími českými pohádkami za posledních 10 let.

10. Micimutr (2011)

Kdysi to bývala krásná Popelka, ale časy se mění a v této pohádce hraje Libuše Šafránková kouzelnici Micimutr. Loutkař Vítek (Ondřej Novák) přemůže draka a má získat za odměnu ruku princezny, ovšem zásluhu má dostat princ Vladimír (Vojta Dyk). Tomu nejde tolik o princeznu, ale o královský trůn. Micimutr není ovšem jen pohádková bytost, ale i domovnice v jednom činžáku. Než aby se dívala na lidská utrpení, tak oba světy pomocí kouzla propojí.

crop-153713-ct-micimutr-029

9. Peklo s princeznou (2009)

Tereza Voříšková v roli svérázné princezny Anety a Jiří Mádl jako princ Jeroným. Ani jeden nechtějí svatbu, ale jejich otcové se již na sňatku domluvili. Královský slib nelze porušit a tak král Leopold (otec princezny Anety) vymyslí lest a pošle sousednímu králi zprávu, že se o Anetu uchází sám Lucifer. Ovšem netuší, že se v pekle chystá svatba Lucifera a žárlivé Muribany.

stankova_lucifer

8. Tajemství staré bambitky (2011)

Když spravedlivý loupežník nechá svého řemesla a místo toho začne prodávat hrnečky, nemá to dlouhého trvání. Jeho malá dcera roste jako z vody a brzy poodhalí tajemství, které před ní tatínek tak dlouho skrýval. Chopí se loupežnického outfitu a za doprovodu melodických písní se vydává ukázat království, kterému vládnou dva rádcové, že spravedlnost existuje! Cestou narazí na mladíka, kterého potkala na trhu, o němž se později dozví, že je samotný princ. V hlavních rolích si zahrál Tomáš Klus a Kamila Janovičová.

Tajemství staré bambitky

7. Dešťová víla (2010)

Když lidé myslí hlavně na peníze a ze světa se vytrácí dobro a láska, je třeba rázně zakročit. Přírodní živly provádějí pravidelnou obchůzku světa „pod nimi“. Voda, které říkají Dešťová víla, v převleku za chudou ženu zjistí, že lidé jsou lakomí a zlí. Většina živlů souhlasí s trestem, ale Dešťová víla chce lidem dát ještě poslední šanci.

17

6. Nejkrásnější hádanka (2008)

Abyste si zasloužili princeznu, musíte uhádnout tři zapeklité hádanky, které ona sama určí. Pohádka, kterou režíroval Zdeněk Troška, je o princezně Rozmarýně a chasníku Matějovi, jenž má princezniny hádanky rád, ale o královský trůn a její ruku nestojí. Matěj chce dostat za ženu dceru sedláka a princezna Rozmarýna se snad dozví odpověď na hádanku o tom, kdo ji má opravdu rád.

Nejkrásnější hádanka

5. Tři bratři (2014)

Vojtěch Dyk, Tomáš Klus a Zdeněk Piškula v roli třech bratrů, kteří se společně vydali do světa, aby nasbírali zkušenosti, našli si nevěsty a přišli k rozumu. Mladíci postupně prochází různými pohádkami a setkávají se s nejrůznějšími nástrahami. Kromě nebezpečí je ale zastihne spousta dobrodružství a možná i láska. Tuto hudební pohádku režíroval Jan Svěrák.

1036261-588077

4. Autopohádky (2011)

Čtyři různé pohádky a čtyři odlišné týmy tvoří celovečerní film, který se skládá z animovaných epizod, ale i hrané části. Divák se může těšit na využití loutek, papírových v reálném prostoru, na klasické příběhy, i ty odehrávající se v nedaleké budoucnosti. Celý film doprovází vypravěčský hlas Michala Malátného, frontmana skupiny Chinaski.

autopohádky

3. Fimfárum 2 (2006)

Kniha Fimfárum od Jana Wericha se dočkala několikero filmového zpracování. Ve Fimfárum 2 byly ztvárněny čtyři pohádky, které jsou vhodné pro zvídavé děti i starostlivé rodiče. Jedná se o tyto čtyři pohádky: příběh Palečka, Hrbáči z Damašku, Tři sestry a Moře, strýčku, proč je slané?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Kuky se vrací (2010)

Jan Svěrák ztvárnil režii i scénář k této originální pohádce, kdy propojil svět dospělých s tím dětským. Podařilo se zkombinovat moderní hraný film společně s animovaným dějem, kde je hlavním hrdinou šestiletý Ondra, trpící astmatem a jeho fantazie, ve které ožívá i jeho zakázaná hračka – medvídek Kuky.

kuky

1. Sedmero krkavců (2015)

A máme tu samotný závěr a další z povedených filmů od talentované režisérky Alice Nellis. Nechala se inspirovat knižní předlohou od Boženy Němcové, kdy se Bohdanka (Martha Issová) snaží zachránit svých sedm bratrů od prokletí jejich matky. Bohdanka se celé rodinné tajemství, že ve skutečnosti má sedm bratrů, dozvídá až ve své plnoletosti. Poté ji čeká nelehký úkol. Musí všem svým bratrům ušít košile z látky, kterou sama vyrobí. Cesta za bratry, ze kterých se stali krkavci, je tedy strnitá…

sedmero