5 důvodů, proč jít na film Halloween

Do posledního říjnového dne a předvečeru svátku Všech svatých je ještě daleko, klasika Halloween nicméně do našich kin dorazí již teď, 4. února. Proč tedy čekat bezmála osm měsíců na něco, co si můžete užít a do nejhoršího strachu vypotit v kinech už teď? Jestliže už jenom tohle nestačí, přihazujeme dalších pět důvodů.

1. Fanoušci 1. máje můžou skvěle zabít Valentýnovou pohodu

Když už padla řeč o svátku Všech svatých, který je příliš daleko, mohlo by dojít i na svátek, který takřka klepe na dveře. Nadšenci i zapřísáhnutí odpůrci bezpochyby ví, že řeč je o svátku všech zamilovaných, tedy Svatém Valentýnu. Odpůrci mohou příhodně zabít náladu a ponechat ji i přes tento svátek na bodě mrazu, nadšenci zase pro změnu mohou vystrašit přítelkyni nebo své rande a poté nabídnout svoji vřelou náruč.

Halloween-1978-michael-myers-26214808-1456-851

2. Skutečně je tak dobrý

Samozřejmě, že na žebříčcích popularity hororů obsazují místa horké novinky, stará klasika se ale vytlačuje těžko. A tak i Halloween z roku 1978 stále hrdě drží svůj post, který se liší dle různých stránek, pod první padesátku snad ale nikde zatím neklesl. Nejedná se proto opravdu o žádný brak, ale klasiku, se kterou je nutno počítat. Entertainment Weekly vyhlásil Halloween dokonce pátým nejstrašidelnějším filmem všech dob.

3. Kvalita nad kvantitu

Horor nehýří kubíky filmové krve, mastným počtem obětí a přesto přivede diváka na pokraj šílenství a děsu. Michael ve skutečnosti zabije kromě drobného sourozeneckého incidentu v dětství dalších pět obětí, tím se konečný počet dostává doopravdy na pouhých šest. Úkladné vraždy se obejdou bez všudypřítomné rudé, protože jsou zkrátka natočeny a zahrány dobře. Žádná všední jatka. Jestli se někomu snad zdá počet vražd příliš malý, může si je v kině zkontrolovat.

4. Ve své době nejvýdělečnější film, garance úspěchu

Je to tak. Na Halloween se šetřilo až do té míry, že Michaelovu masku koupili maskéři za dva dolary a obdobným stylem se celý rozpočet vyšplhal na pouhých 300 tisíc dolarů. Na své domovské půdě v Americe pak tento start proměnil v 47 miliónů dolarů výdělku, což by se v dnešní době rovnalo přibližně 200 miliónům. No a k té masce…

5. Odkaz na Star Trek

Taková malá bomba, je fakt, že právě Michaelova tolik strašidelná maska stála dva dolary. Ne, to vlastně není úplně ono. Maskéři vyrazili do prvního obchodu s kostýmy, na který narazili a tam stejným způsobem vybrali i masku, který souhrou okolností byla maskou kapitána Kirka ze Star Treku (1966). Samozřejmě došlo k rozsáhlým úpravám, včetně sprejování, trhání vlasů, rozšiřování děr na oči – původem však byla, je a zůstane maskou ze Star Treku… Šetřilové! A to za ten pohled stojí.