15 herců, u kterých neuvěříte, že nemají Oscara

Leonardo DiCaprio má velkou naději na svého prvního Oscara za snímek Revenant: Zmrtvýchvstání. Ovšem není jediným, který má na Oscarech prostě smůlu. Neuvěříte, kolika hercům s velkým H se této poctě nedostalo.

Leonardo DiCaprio

Leo je známý jako velký smolař, tedy aspoň co se týče Oscarů. Dočkal se už čtyř nominací za svůj herecký výkon, a ani jednu neproměnil ve vítězství. A to byl nominován za takové filmy jako Vlk z Wall Street nebo Letec, kde podal ohromující výkony… Snad mu pátá nominace konečně přinese vytouženou sošku.

Jeff Goldblum

Jeff Goldblum zářil v hodně rolích, nás ale nejvíc překvapilo, že ani za takový výkon, jakým byla role Setha Brundla v kultovním filmu Moucha (1986), nebyl na Oscara ani nominován. Ani se za ni nedočkal žádného ocenění. Nominace pak přišla „jen“ na New York Film Critics Circle – ceně filmových kritiků.

Johnny Depp

Ani Johnnymu štěstí nepřálo. Byl nominován celkem třikrát, vždy v kategorii nejlepší herec v hlavní roli. Ani jednou Oscara nezískal, přestože například v Sweeneym Toddovi překvapil úrovní svého zpěvu. K Oscarovi mu nedopomohla ani častá změna vizáže.

John Travolta

Role jako jsou Vincent Vega z Pulp Fiction (1994) nebo třeba Tony z Horečky sobotní noci (1977) byly aspoň na Oscara nominovány, jinak nic. I přes úžasné herecké výkony se asi štěstí vydávalo k jiným. Je zajímavé, že John Travolta byl nominován hned na začátku herecké kariéry. Objevil se ve slavném hororu Carrie (1976) a hned rok na to natočil Horečku sobotní noci. Ovšem do natáčení Pulp Fiction se mu moc nechtělo, a k natáčení se v podstatě nechal přemluvit, a evidentně dobře udělal…

Harrison Ford

Uvažujete, za jaké role by Harrison Ford vůbec mohl být nominován, když ho známe především jako Hana Sola z Hvězdných Válek a jako nejoblíbenějšího profesora univerzity Indianu Jonese? Také byl nominován zatím jen jednou a to za hlavní roli ve filmu Svědek z roku 1986. Ale rolí na Oscara má víc… Co třeba takový Uprchlík?

Garry Oldman

Je až neuvěřitelné, že ani Garry Oldman, který je v každé roli prakticky k nepoznání, podobně jako Johnny Depp, Oscara nedostal. I přes mistrnost, s jakou ztvárnil například takového Zorga v Pátém elementu, nebo hraběte Drákulu, byl na Oscara nominován pouze jednou – za film Jeden musí z kola ven, který pojednává o hledání sovětského špiona mezi agenty MI6. Jako zajímavost přidávám, že tento film je uveden i v knize 1000 + 1 film, které musíte vidět, než umřete. Přesto se musím přiznat, že podle mého názoru to zdaleka není jeho nejlepší film.

Ian McKellen

Nominován dvakrát. Poprvé za roli Jamese Whala ve snímku Bohové a monstra (1999) v jeho šedesáti letech, podruhé za roli světoznámého Tolkienova čaroděje Gandalfa v Pánovi prstenů: Společenství prstenu (2002). Roli Gandalfa měl podle přání samotného Tolkiena údajně ztvárnit Christopher Lee (který si s Tolkienem dopisoval), ale tvůrci mu nabídli roli Sarumana, kterou Lee přijal.

Liam Neeson

Když mu bylo devět, začal se zajímat o box a tento koníček mu vydržel až do skončení střední školy. O vysoké vzdělání se pokoušel v oborech fyziky a počítačových věd, ale zjistil, že to není zrovna jeho šálek kávy. Přihlásil se tedy na pedagogiku, kde se dostal do kurzů dramatických umění a herectví. Tak se Liam – jedna z nejuznávanějších Hollywoodských osobností – dostal k hereckému umění. Nominaci na Oscara má na kontě zatím jen jednu a to za film Schindlerův seznam (1994).

Tom Cruise

Nominován třikrát. Dvakrát za hlavní, jednou za vedlejší roli. Jeho poslední nominace na Oscara byla za film Magnolia v roce 2000. Jeho rodiče si snad ani nepředstavovali, kam se jejich potomek dostane. Tom Cruise se totiž narodil v kočovné rodině, a díky častému stěhování mu to ve škole zrovna dvakrát nešlo a dobrý byl akorát ve sportu. Až po ukončení školy se rozhodl pro hereckou kariéru – začínal v divadle v malých rolích a po nějakém čase přišly velké role. Přelomovou rolí pro něj byl snímek Top gun (1986), což byla zároveň jeho první velká role.

Joaquin Phoenix

Nejčastěji si jej lidé vybavují jako Císaře Commoda z filmu Gladiátor (2000), za nějž byl na Oscara nominován v kategorii Herec ve vedlejší roli. Pak byl nominován ještě dvakrát – už za role hlavní, a to ve snímcích Walk the line (2005) a Mistr (2013). Ovšem žádná z nominací se bohužel ve vítězství neproměnila. Přitom herecké zkušenosti získává už od svých osmi let, kdy začal hrát epizodní role v seriálech.

Edward Norton

Už jako malý se rozhodl být hercem, ale hrát a pohybovat se v kruhu malých divadelních spolků začal až po ukončení studií na Yalu. Na Oscara byl nominován třikrát, naposledy v roce 2015 za vedlejší roli ve filmu Birdman. Stejně tak tomu bylo i u snímku Prvotní strach (1997). Za hlavní roli byl nominovám jen jednou – Kult hákového kříže (1999).

Will Smith

Ve dvanácti letech se začal věnovat hudbě, po osmi letech dokonce s Jezzym Jeffem získal cenu Grammy. Do veřejného podvědomí se dostal především jako Will v sitcomu Freshprince. Ovšem charakternější role se mu začaly kupit po filmu Den nezávislosti (1996). Na Oscara byl nominován zatím dvakrát, za snímky Ali (2002) a Štěstí na dosah (2007), v obou případech za hlavní roli. Přiznávám, že Will Smith patří mezi herce, se kterými jsem neviděla jediný špatný film. Doufám, že si to udrží a jednou na Oscara dosáhne.

Bruce Willis

Hromada úžasných rolí, kultovních filmů, neuvěřitelné množství fanynek i fanoušků, všestranný herecký talent, který dokázal v několika žánrech natočených filmů, a přesto žádná nominace na Oscara. Jednou vyhrál Zlatý glóbus a třikrát byl na něj nominován, ale Oscary jako by Bruce vůbec neviděly. Všichni ale doufáme, že se tenhle fakt jednou změní.

Ralph Fienes

Steven Spielberg o Ralphovi údajně řekl: „Ralph je příliš dobrý herec, než aby byl hvězdou.“ Napůl se mýlil, protože Ralph hvězdou je. A jakou! Přestože ho známe z nezapomenutelných rolí, na Oscara nedosáhl a nominován byl celkem dvakrát. Za hlavní roli v Anglickém pacientovi (1997) a za vedlejší v Schindlerově seznamu (1994).

Alan Rickman

Je těžké uvěřit, že ani taková osobnost a ikona, jakou byl Alan Rickman, nedostala Oscara ani za jedinou svou roli, podpořenou jeho krásným barytonem. Ať už hrál oddaného otce, záporáka,  nemilovaného, zamilovaného skoro nevěrníka – vždy byl úžasný a jeho smrt zasáhla lidi po celém světě. Těžko uvěřit, že Oscara nedostal, a dokonce na něj nikdy nebyl ani nominován. Přesto to byl skvělý herec, a to šel herectví studovat až v 26 letech. Je zajímavé, že předtím vystudoval kostýmní tvorbu, což mu ale v herecké profesi dost pomohlo. Hodně si zakládal na podobě samotné dramatické postavy a údajně to byl on, kdo ve filmu Smrtonosná past přišel s nápadem obléknout Hanse Grubera do obleku – tak mohla vzniknout situace, kdy si Hanse poručík McClane splete s civilistou…

A představte si, že to zdaleka nejsou všichni…