10 nejlepších trailerů ledna 2016

Rok 2016 nám odstartoval, rozdaly se první ceny za rok loňský a trailerové kampaně na letní blockbustery jsou v plném proudu. Vítejte do pravidelné rubriky nejlepších trailerů měsíce i v novém roce a i když je skoro vždy na prvních místech velmi těsno, v lednu všechny strčila do kapsy naprosto odzbrojující ukázka na Sebevražedný oddíl.

1) Sebevražedný oddíl (Official Trailer) 

Filmový komiksový svět se pomalu začínal měnit v jedno velké šedé dobrodružství o pár archetypálních postavách a fádních záporácích. Vypadá to, že s těmito atributy pěkně zamává Sebevražedný oddíl, protože nabízený materiál je luxusní. Po ochutnávce z Comic-Conu to do nás Ayer pustil naplno a za zvuků legendární Bohemian Rhapsody ukazuje, že tohle bude hodně specifická a stylová věc. Největším zadostiučiněním ani není perfektní Jared Leto, Margot Robbie, Will Smith, akce a pestrobarevný vizuál korespondující s obsahem, ale fakt, že se v traileru objeví Jai Courtney a nevadí tam! Těšíme se moc!

  V českých kinech: 4.8. 2016

2) Ulice Cloverfield 10 (Trailer) 

Z J.J. Abramse se stává velmi vlivný tvůrce. Chlápek, který začínal na projektech jako Alias a Ztraceni teď momentálně produkčně zaštiťuje dvě nejslavnější sci-fi značky a Mission Impossible. Je tedy pěkné, že se Abrams věnuje i menším filmům, z nichž Cloverfield byl jeden z těch nejzajímavějších. Trailer na pokračování příjemně graduje a jako vždy je opředen tajemstvím a otázkami (podobně jako např. Super 8). Začíná se zadělávat na kvalitní franšízu.

  V českých kinech: 7.4. 2016

3) Ave, Caesar! (Trailer 2) 

Coeni se po oscarových maratonech vrací k uvolněnější látce a je vidět, že jim komičtější tón chyběl. Druhý trailer je ještě o fous zábavnější než první a maximálně zde využívá jak hvězdné herecké obsazení, tak i typicky absurdní zápletku a retro atmosféru. Hnacím motorem je přitom jedna vtipná scéna, která dostane na konci vypointovanou tečku. Vypadá to zase jednou na nadějnou odpočinkovou chytrou zábavu.

  V českých kinech: 3.3. 2016

4) Hra peněz (Official International Trailer) 

Jodie Foster pomalinku opouští herecká pole a snaží se naplno prosadit jako režisérka. Zkušenosti a znalosti načerpala již dříve v několika seriálech a nyní se pouští do svého zatím nejambicióznějšího projektu. Hru peněz bude táhnout evidentně George Clooney, Julia Roberts a palčivý obsah zahrnující kritiku masmédií, politiky a vlastně nakonec celé společnosti skrze jednoho zoufalého únosce. Mezinárodní trailer má slušný drajv a vypadá to na pěkný kompromis mezi oscarovým dramatem a napínavým thrillerem.

  V českých kinech: 16.6. 2016

5) V zajetí démonů 2 (Official Teaser Trailer) 

I když Jamese Wana čas od času stáhne vysokorozpočtový snímek, jeho srdce je evidentně stále u komornějších hororů. Po zajetých značkách Saw a Inisidious stejný osud postihne i V zajetí démonů, jehož druhý díl bude opět sledovat dobrodružství manželů Warrenových. Je vidět, že nápadů na znepokojivé výjevy a lekačky má Wan v zásobě ještě dostatek. Jen aby se však série za chvíli (po vzoru Saw) nevyšeptala…

  V českých kinech: 9.6. 2016

6) High-Rise (Official International Teaser Trailer) 

Akční sci-fi z Velké Británie si vypůjčuje příběh ze slavné knihy J.G. Bellarda, kdy žije v jednom velkém věžáku vybraná smetánka a užívá si života. Harmonii naruší až zjištění, že zkonstruovaný objekt je řazen podle kast a v nejspodnějších patrech naopak žijí sociálně chudší obyvatelé. Trailer přesně vystihuje andersonovsky-kaufmanovský konflikt (s příchutí Orwella) a za tepající hudby v závěru i solidně tlačí na pilu. Vylézt z toho může skvělý film.

  V českých kinech: –

7) 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází (International Trailer) 

Michael Bay si podobně jako u Potu a krve odskočil od Transformerů, ale tentokrát servíruje mnohem vážnější látku. Military fetiš je zde vybičovaný na maximu a hlavně první půlka traileru těžce vede. Ta druhá už je bohužel jen sladkobolná předváděčka všech možných klišé, takže tu nechybí zpomalené záběry, jímavá hudba, pohledy na fotky rodin a telefonáty se slzami v očích. Každopádně dobrá práce a nejlepší trailer k tomuto filmu.

  V českých kinech: 4.2. 2016

8) Boj za svobodu (Official Trailer) 

Matthew McConaughey se po libovém restartu své kariéry snaží neztratit kontakt s absolutní hereckou špičkou a nadále se upisuje ambiciózním projektům. Jedním z nich je i Boj za svobodu vyprávějící o obyčejném farmáři, který nepokoje americké občanské války řeší po svém tím, že si založí vlastní stát. Trailer vypadá jako nadějný koktejl výživné zemité akce a dramatu dle skutečné události.

  V českých kinech: 19.5. 2016

9) Zootropolis: Město zvířat (UK Trailer 3) 

Animákům zkrátka pšenka kvete a na populární vlně se chce evidentně svézt i Zootropolis od tvůrců Frozen nebo Big Hero 6. Příběh vypadá na buddy movie ve zvířecím světě a tahákem bude samozřejmě kopa fórů na bázi lidské/zvířecí město. Tento trailer toho zatím poodkryl nejvíc a prodává film jako celek, a ne jen v jednotlivostech, kde jasně vedou lenochodi na úřadě.

  V českých kinech: 3.3. 2016

10) Jane Got a Gun (Official Trailer) 

Western už sice svá zlatá léta měl, ale každoročně se objeví jeden-dva filmy, které se snaží zašlou slávu tohoto specifického žánru oprášit. Jane Got a Gun je přesně ten případ a od konkurence se chce odlišit hrdinkou v centru příběhu. Problémem je, že Natálce s milou tvářičkou tu drsňačku s kvérem moc nevěříte. Jinak je trailer řemeslně velmi dobře odvedená práce a potěší i Ewan McGregor v jiné herecké poloze.

https://www.youtube.com/watch?v=XsTWArbgeD8

  V českých kinech: –

Únor by měl být mnohem pestřejší na nové ukázky, neboť se nám už za týden odehraje v Americe Superbowl, což znamená, že se všichni o několikavteřinové spoty poperou a vysolí za ně nechutné množství peněz. Dočkáme se určitě prvních záběrů pátého Bournea s Mattem Damonem a s trochou štěstí i Ben-Hura od Bekmambetova nebo druhého Mechanika s Jasonem Stathamem.