Víkendové tržby: Zmrtvýchvstání poprvé v čele

Sněhová bouře, co zasáhla východní pobřeží Spojených států, zapříčinila 27% pokles návštěvnosti v amerických kinech oproti stejnému období v minulém roce.

1. místo – REVENANT Zmrtvýchvstání: 16 milionů, 5. týden v žebříčku
2. místo – Star Wars: Síla se probouzí: 14,257 milionů, 6. týden v žebříčku
3. místo – Poldův švagr: 12,96 milionů, 2. týden v žebříčku
4. místo – Dirty Grandpa: 11,525 milionů, novinka
5. místo – The Boy: 11,260 milionů, novinka
6. místo – Pátá vlna: 10,7 milionů, novinka
7. místo – 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází: 9,75 milionů, 2. týden v žebříčku
8. místo – Daddy‘s Home: 5,27 milionů, 5. týden v žebříčku
9. místo – Ledová sezóna: 4,1 milionů, 2. týden v žebříčku
10. místo – Sázka na nejistotu: 3,5 milionů, 7. týden v žebříčku

DiCaprio válí a z jeho REVENANT Zmrtvýchvstání se stala celkem solidní hitovka, která se po pěti týdnech v americkém žebříčku tržeb konečně dostala na první místo. Vydělaných 16 milionů dolarů je velmi povedený výsledek, který dává dohromady už téměř 120 milionů z USA a celosvětově pak 223 milionů. Diváky totiž zřejmě nenadchly „očekávané“ novinky uplynulého víkendu (ale o tom podrobněji na dalších řádkách) a také fakt, že nové Hvězdné války už prostě všichni viděli. K úspěchu v podobě nominací na Ceny Akademie (10 želízek v ohni) se tedy přidává i kýžený komerční profit. Gratulace.

star-wars-force-awakens-han-solo-chewbacca

Druhý flek s těsným odstupem obsadila již zmíněná epizoda Star Wars: Síla se probouzí , která už sice je historicky nejúspěšnějším filmem v rámci kinematografie Spojených států, ale i tak pokračuje v hromadění dolarů z tamějších kin. Dalších téměř 14 a půl mega jen potvrzuje enormní zájem o tuto značku, přičemž do celosvětového druhého místa legendárního Titanicu chybí Abramsovi a spol. přibližně 240 milionů. Rozhodně nejde o nereálnou částku, nicméně zde bude muset snímek ještě pořádně zabrat, aby se k této metě přiblížil. Avatar je se svými 2,7 miliardami naprosto nedostižný.

Na třetí místo klesl šampión minulého týdne – Poldův švagr. Tento snímek vydělal necelých 13 milionů, což v řeči čísel znamená hrozivý propad o 63 % oproti startu z uplynulého víkendu. Tvůrci této buddy komedie jistě počítali s vyššími výnosy a to jistě s děsem v očích vyhlížejí start parodie Padesáti odstínů černé, která příští týden jistě zacílí na milovníky neoriginálních komedií a pochybného humoru – tedy stejnou diváckou skupinu, která dostala Ride Along 2 na první místo před sedmi dny.

Radostí do stropu určitě neskáčou ani tvůrci novinek tohoto týdne. Ty se sešly hned tři a ani v jednom případě nelze mluvit o nějakém zásadním úspěchu. Ani komedie Dirty Grandpa se Zacem Efronem a Robertem De Nirem, ani horor The Boy a ani dobrodrůžo Pátá vlna s Chloë Moretz nezbouraly kina, což se možná tak trochu čekalo, ale i tak se alespoň jedna novinka mohla dopracovat do top 3. Téměř totožné výsledky (kolem 11 milionů a 4., 5. a 6. místo v žebříčku) potvrdily slabší návštěvnost kin v posledních dnech. K tomu si připočtěte ještě sněhovou bouři, drásající nervy obyvatelům východního pobřeží a můžeme mluvit o jednom z nejslabších lednových víkendů všech dob.

tumblr_nz47hnW6mH1uj9ivco1_1280

Na sedmou příčku spadla střílečka Michaela Baye – 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází. Režisérovi Transformerů se evidentně nepodařila jeho válečná variace na Černý jestřáb sestřelen a pří výdělcích kolem 9,7 milionů zase o něco více vyhlížíme dlouho slibovanou trojku Mizerů.

O stupínek hůře skončila komedie Daddy’s Home. Držák posledních týdnů má na svém kontě už úctyhodných 138 milionů z amerických kin, což je při (odhadovaném) rozpočtu kolem 50 milionů výrazný úspěch.

Poslední dvě místa nejlepší desítky zabral nepříliš chválený animák Ledová sezóna, respektive oscarovka Sázka na nejistotu.

Příští týden se můžeme těšit na premiéry filmů jako Do posledního dechu, Kung Fu Panda 3 a Padesát odstínů černé.