Víkendové tržby: Star Wars pokračují v krasojízdě

Hvězdné války jsou k nezastavení. Dařilo se také Daddy’s Home a nové Tarantinovce.

Síla se probouzí přidala na už tak přeplněný účet dalších 88 milionů dolarů a celosvětově pokořila hranici 1,5 miliardy, čímž se posunula na šesté místo nejvýdělečnějších filmů všech dob. Zítra předskočí i Rychle a zběsile 7 a první Avengers. Pokud nebude zájem o Hvězdné války nějak razantně opadávat, tak se v nejbližších (tý)dnech jistě dočkáme i hranice 2 miliard dolarů. Úctyhodný výsledek, když vezmeme v potaz, že jsou Rey, Finn, Kylo Ren a spol. v kinech necelé dva týdny.

V Americe je výkon poslední epizody z předaleké galaxie ještě o to významnější, protože tam chybí k překonání absolutního rekordu Avataru (760 milionů) necelých 20 mega. Mýty o prolomení hranice rekordní americké miliardy jsou tedy na spadnutí, a i když jsem přesvědčen, že celosvětový top 1 v podobě modrých příšerek z Pandory odolá (2,7 miliardy), tak jde každopádně o kasovní událost dekády.

S výrazným odstupem se na druhém místě umístila komedie Daddy’s Home, ve které Will Ferrell s Markem Wahlbergem stále vědí, co platí na americké diváky. Jejich 29 milionů jistě potěší producenty z Paramountu i s příjemným bonusem, že se před ně nedostal nový film Quentina Tarantina Osm hrozných. Ten konečně zažil mohutnější kino-expanzi, což westernové drsňárně vyneslo 16,4 milionů. Tady tvůrce v zimním období hřeje především fakt, že se snímku daří mezi kritiky (ve hře jsou i ty nejdůležitější nominace na Zlaté glóby či Oscary) a hlavně rozpočet. Ten činil v případě Osmi hrozných naprosto směšných 44 milionů, oproti takovému o 60 mega dražšího, ale také o dost výdělečnějšího Djanga z roku 2012.

Další místa obsadily vtipné Sestry (12,5 milionů, 61 milionů celkově), animovaní Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda (11,8 milionů, 67 milionů celkově) a film Joy režiséra Davida O. Russella (10,4 milionů, 38 milionů celkově), o který však poměrně razantně klesá divácký zájem.

Hvězdně obsazené drama Sázka na nejistotu vydělala 9 milionů a jedná se tak jeden z těch komerčně úspěšnějších oscarových želízek této sezóny. Zde si stejně jako v případě Osmi hrozných pošmáknou především odborní recenzenti (8,1 bodů na IMDb a 87 % na Rotten Tomatoes).

Osmé místo vybojoval Will Smith se snímkem Diagnóza: Šampión. Osm milionů za uplynulý víkend však není kdovíjaké terno, s čímž megahvězda filmů jako Já, legenda, Ali nebo Den nezávislosti rozhodně nespokojí.

Devítka a desítka patří remakeu akční devadesátkové klasiky Bod zlomu, respektive poslednímu dílu Hunger Games.