Víkendové tržby: Síla odolala i DiCapriovi s medvědem

Hvězdné války se staly v Americe nejvýdělečnějším filmem všech dob. Rekord Avataru padl po šesti letech.

Uplynulý víkend nás zajímal především start horkého oscarového kandidáta REVENANT Zmrtvýchvstání. Snímek byl sice promítán v několika kinech už dříve, ale nyní se toto drsné dobrodružné drama dočkalo masivního nasazení do distribuce. A dopadlo to velmi dobře. DiCaprio se prosadil v těžké starwarsácké konkurenci a urval si pro sebe solidních 38 milionů dolarů. Na hrdiny z Hvězdných válek to sice nestačilo, ale i tak jde o parádní druhé místo.

revenantleogun
Za roli ve snímku ve snímku REVENANT Zmrtvýchvstání získal Leonardo DiCaprio Zlatý glóbus. Dočká se i kýženého Oscara?

Již zmíněná epizoda Star Wars: Síla se probouzí tedy i čtvrtý týden v kuse drží první příčku (víkendový výdělek kolem 41 milionů). O tom, že jde o absolutní velehit, svědčí především fakt, že se tomuto snímku podařilo vyšplhat na špici historických tržeb z Ameriky. Zlatá medaile patřila od roku 2010 Cameronovým modráskům z Avataru (760 milionů dolarů), kteří nyní na Finna, Rey a spol. ztrácejí přibližně 50 mega. Bájná americká miliarda asi nepadne, ale i ve světě se filmu daří náramně. Tam už Star Wars předskočily letošní Jurský svět a na druhý Titanic jim chybí přibližně půl-miliarda.

Třetí flek vybojovala taškařice Daddy’s Home s Markem Wahlbergem a Willem Ferrellem – 15 milionů a celkových amerických 116 je perfektní výsledek. Tato dvojice prostě táhne a tak za sebou mohla nechat i poměrně očekávaný (nebo spíš alespoň v Čechách očekávaný) Les sebevrahů – 13 milionů. To se sice může zdát jako neúspěch, ale když vezmeme v potaz, že tento film stál pouhých 10 mega a neměl prakticky žádnou propagaci, tak budou účetní nového studia Gramercy jistě v klidu usínat.

forest-trailer-natalie-dormer
Les sebevrahů

Komičky Tina Fey a Amy Poehler slušně táhnou i komedii Sisters (7,1 milionů za právě uplynulý, 75 milionů celkově), na kterou nestačila poslední Tarantinovka Osm hrozných. Zde se tržby snímku propadají závratným tempem (-60 % oproti minulému týdnu a 6,4 milionů), takže druhého Djanga rozhodně nečekejme. Ono taky se není čemu divit. Tříhodinová vyvražďovací konverzačka na diváky asi působí o trochu hůře než hrdinský otrok, ze kterého se stane obávaný pistolník a jde osvobodit svoji milou z nelítostného otroctví.

Následuje chválená Sázka na nejistotu (6,3 milionů za víkend a 42 milionů celkově), noví Chipmunkové (5,5 a 75) a nevýrazná Joy (4,5 a 45). Do top desítky se nelichotivým odstupem vešlo ještě sportovní drama s Willem Smithem Diagnóza: Šampión.