Víkendové tržby: Poldův švagr na prvním místě, Star Wars mají celosvětovou miliardu

Po pěti týdnech byly Hvězdné války v amerických kinech vystřídány na prvním místě žebříčku víkendových výdělků. Vítězství slaví komedie Ride Along 2.

Ano, už je tomu tak. Nové Hvězdné války už v Americe viděli úplně všichni (viz. historické prvenství na úkor Avataru) a tak se otevřel prostor pro další hitovky. Přesyceného trhu dokázala nejlépe využít novinka s Ice Cubem a Kevinem Hartem Poldův švagr (Ride Along 2). Jde o pokračování u nás nepříliš známého snímku Jízda švárů z roku 2014 a na zlatou pozici stačilo této taškařici 34 milionů dolarů. Nejde o nijak závratnou sumu, ale vzhledem ke konkurenci (rekordní Star Wars a skromné oscarovky) jde vlastně o očekávaný výsledek.

revenant-gallery-05

Druhý flek získal chválený REVENANT Zmrtvýchvstání se sumou kolem 30 milionů dolarů. Tady se bude hrát především na různá ocenění, přičemž třeba takový Leonardo DiCaprio už v oscarovém očekávání jistě doma zametá prach z poliček, stejně jako kameraman Emmanuel Lubezki, který by v případě zisku dalšího zlatého plešouna opanoval svoji kategorii už potřetí za sebou. Moc bych to oběma zmíněným přál. Uvidíme, 28. února budeme znát výsledky.

To v Disney pokračuje už pátý týden v kuse bouchání šampaňského. Jejich pecka Star Wars: Síla se probouzí skončila sice po uplynulém víkendu na třetím místě (25 milionů), ale zároveň jde o absolutního rekordmana ve Spojených státech (856 milionů) a teď už se jen vyhlíží, jestli dojde i na dvoumiliardové giganty Titanic a Avatar v rámci celosvětových výdělků. Tam čeká J.J. Abramse a spol. mnohem těžší oříšek (takový Titanic je v náskoku přibližně 320 mega), ale koho to vlastně zajímá. Nové Hvězdné války se podařilo vzkřísit famózním způsobem, který potěšil jak skalní příznivce, tak oslovil nové mladé publikum a o to šlo v první řadě.

13 Hours The Secret Soldiers of Benghazi

Čtvrté místo obsadila další novinka a to 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází režiséra Michaela Baye. Tento válečný snímek vychází ze skutečných událostí, které se odehrály v roce 2012 v Libyi, kde se parta speciálně vycvičených vojáků snaží zabránit krveprolití na tamější americké ambasádě. Filmu rozhodně neprospěly mdlé ohlasy a recenze (7,4 bodů na IMDb, 59 % na Rottenech) a tak tato střílečka otevřela za nevýrazných 16 milionů. Že by první propadák roku 2016?

Následuje úspěšná komedie Daddy’s Home s Ferrellem a Wahlbergem (9,3 milionů, 130 celkově), za níž se třímilionovým odstupem umístil zimní animák Ledová sezóna. Tady zaujmou především ohromně negativní hodnocení jak na IMDb, tak na Rotten Tomatoes (2,2 bodů, respektive 0 % – ano, vážně).

Zbytek žebříčku okupují známá jména. Sedmé místo bere novinka minulého týdne Les sebevrahů (5,8 milionů a strmý propad tržeb o 55 %), osmička patří chválenému finančnímu dramatu Sázka na nejistotu (5,2 milionů) a místo deváté obsadily komediální Sestry, čímž načaly pátý týden v top 10 (4,4 milionů).

Poslední hodnocený flek patří krvavé Tarantinovce Osm hrozných. Zde bylo už minulý týden jasné, že se další kasovní zázrak typu Djanga konat nebude, ale jsem si jistý, že mistr režisér má každé pondělí na starosti jiné záležitosti než kontrolu výdělků ze světových kin.