10 nejlepších rolí Alana Rickmana

Jeden z nejlepších záporáku 80. let, váhavý manžel, zamilovaný nemilovaný muž, který udělá pro svou milou cokoli… Toto všechno a mnohem víc byl Alan Rickman. Charismatický herec s krásným barytonem. Vybrali jsme pro vás 10 rolí, ve kterých skutečně zářil!

Je až neuvěřitelné, že za své herecké výkony v nejrůznějších filmech nikdy nedostal Oscara…

10. ANTOINE RICHIS (Parfém: Příběh vraha)

Jean-Baptiste Grenouille má ojedinělý dar – svým nosem dokáže zachytit všechny pachy věcí a ty rozpoznat. Posléze se uchytí i v parfumérské branži. Shodou okolností ale zjistí, že nejvábivější a nejomamnější parfém je vůně žen, a snaží se ji všemožně zachytit a vložit do svého unikátního parfému. Po tom, co omylem jednu dívku zabije, zjistí, že po smrti jejich vůně vyprchává…

Alan Rickman ovšem nehraje Jeana-Baptistu, jak byste čekali. Hraje otce dívky, která parfumérského vraha přímo fascinuje… Muže, který celý život zasvětil péči o svou dceru, která mu vyrostla do krásy, a tak se snaží ji všemožnými způsoby uchránit a stále se o ni bojí.

9. SOUDCE TURPIN (Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street)

Alan Rickman a zpěv? Ve filmu Tima Burtona o holiči, který toho má mnoho společného s krámkem pod jeho podnikem, kde se čirou náhodou pečou masové bochánky. Mimo to, že zde Alan Rickman zpívá, i skvěle hraje. Jeho vyjádření strachu o to, aby se jeho schovanka nedozvěděla celou pravdu, je fantastický zážitek.

8. METATRON (Dogma)

Katolická církev se potřebuje zviditelnit, a tak vyhlásí velkou akci s možností očištění od hříchů. Stačí projít v den konání slavnosti portálem kostela sv. Michala. Tohle se rozhodnou využít Barleby a Loki, dva padlí andělé, které Bůh vyhnal z nebe, když odmítli plnit jeho rozkazy. Jenže pokud by se jim to povedlo, měli by cestu zpět do nebe otevřenou, čímž by zvrátili boží rozhodnutí a to by znamenalo konec světa. Aby se tak nestalo, obrátí se na rozvedenou Bethany Slaone, která je katoličkou, ale víru už dávno ztratila. V tu chvíli přichází Serafín Metatron, který je zástupcem a mluvčím Boha, a snaží se ji přesvědčit, aby se vydala do New Jersey oba padlé anděly zabít…

Boží hlas s postojem sympatického archanděla, tak by se dala charakterizovat tato role.

7. HARRY (Láska nebeská)

Kdo neviděl vánoční klasiku Lásku nebeskou, jako by nežil… Rickman si zde zahrál jednu z hlavních rolí (kterých tu není málo). Každopádně v roli váhajícího manžela a skoro-nevěrníka ho prostě nešlo přehlédnout.

6. ALEXANDER DANE (Galaxy Quest)

V Galaxy Questu hraje Rickman takovou parodii sama sebe. Postava Alexandr Dane je totální depkař a perfektní glosař. Hlášek tam má skutečně mnoho. Jedna z mála jeho skutečně komediálních rolí, ve kterých jsme Shapereaovského herce zas tak často neviděli.

5. COLONEL BRANDON (Rozum a cit)

Film podle románu Jane Austinové, kde Alan Rickman ukázal citlivou, jemnou tvář. Pro nás ženy je tu zajímavá situace. Hraje totiž muže, který je neustále nechtěný a nemilovaný jedinou osobou, kterou bezmezně miluje. Vždyť která by nechtěla Alana Rickmana?

4. RASPUTIN (Rasputin)

O tomto filmu často neslyšíme, nepatří mezi ty všeobecně známé, to ale neznamená, že by byl snad špatný. Právě naopak – jedná se o velmi dobře hodnocený snímek, kde Alan Rickman ekceluje. Ano, je to padouchovský charakter, ale opět ve vynikajícím podání, které bylo oceněno Zlatým Glóbem.

3. ŠERIF Z NOTINGHAMMU (Robin Hood: Král zbojníků)

V době, kdy vznikalo toto (aspoň pro mě) nejlepší zpracování příběhu Robina Hooda, byl Rickman už brán jako skvělý představitel záporných rolí. A tak se tvůrci rozhodli mu nabídnout roli, což se ukázalo, jako skvělý tah. Šerif z Notinghammu je sice impulzivnější a vznětlivý typ padoucha, ale je třeba říct, že tuto postavu nezahrál zatím nikdo jiný lépe.

2. SEVERUS SNAPE (Sága Harry Potter)

Naprostá dokonalost! Jinak se nedá nazvat herecký výkon, který Alan Rickman podal jako Snape. Postava Snapa se vyvíjela snad jako jedna z nejvíc, její plány, pocity, to vše muselo zůstávat skryto… Alan Rickman dokázal ovšem nemožné – ty pocity tam prostě dostal. Sám se v rozhovorech zmiňoval, že ani samotná J.K.Rowling mu o celkové situaci v Harrym Potterovi mnoho neřekla, vždy jen tak něco naznačovala, aby skutečně nikdo netušil. Je skvělé, že i další generace budou vyrůstat se světem Harryho Pottera, ale i se Snapem v podání Alana Rickmana.

1. HANS GRUBER (Smrtonosná past)

A pochopitelně nesmí chybět jeho kultovní gaunerská role v prvním díle Smrtonosné pasti, kde si zahrál teroristu Hanse Grubera, po boku Bruce Willise. Stvořil na tehdejší dobu nečekaného záporáka – uhlazeného v obleku, šarmantního, chytrého, ze kterého přesto sálalo nebezpečí… Není divu, že po prvním dílu se většina lidí neptala, kdo hrál Johna McClana, ale kdo byl ten hajzl…