Přehled komiksových filmů v roce 2016

Oslavy počátku nového roku už jsou nějaký ten pátek za námi. Proto je tedy nasnadě, milí komiksoví příznivci, podívat se na výčet toho, co nás v tomto roce na filmovém plátně čeká a nemine. Které komiksáky tedy letos spatříme v kinech?

Deadpool

Tento rok nás čeká řada nabušených blockbusterů. A je jen dobře, že plně naloženou káru neroztlačí nikdo jiný, než antihrdina, žoldák, šílenec a milovník mexického jídla: Wade Wilson. Ano, ten Wade Wilson, jenž bývá charakterizován jako Spider-Man na cracku.

Tento cvok v celotělovém černorudém kostýmu, obdařený znásobenou Wolverinovou schopností hojení (healing factor), opásaný teleportačním opaskem, bijící se s rakovinou, poruchou osobnosti, schizofrenií, vynikající totální nepředvídatelností a morbidním smyslem pro humor, čeká na svůj filmový debut už pěknou řádku let. Je proto jen dobře, že se jeho prvního samostatného snímku, v němž se konečně objeví i legendární X-Man Colossus, dočkáme už 11. února!

Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti

Dlouho očekávaný film, jenž má být stavebním kamenem filmového universa studia DC, které tak bude konkurovat Marvelu vlastní partou superhrdinů. Úsvit spravedlnosti je tedy první krok k týmovému filmu, v němž se dá dohromady skupina, známá jako Liga spravedlivých (Justice League), která je protipólem Avengers. Je ironií, že v komiksovém světě je seskupení Justice League starší, kdežto ve filmovém je tomu naopak.

Snímek má na svědomí Zack Snyder, který režíroval i komiksovky jako např.: Muž z oceli, 300: Bitva u Thermopyl, či u nás nepříliš známé, nicméně výborné dílo Strážci – Watchmen. Fanouškům se v tomto filmu splní to, po čem tak dlouho pásli. Konečně uvidíme Supermana s Batmanem na velkém plátně v společném souboji, v němž se zrodí jejich velké přátelství. Uvidíme, kolik si toho bude snímek, a hlavně střet těchto dvou velikánů brát z komiksu Návrat temného rytíře od Franka Millera, protože minimálně u Batmanovy zbroje je jistá inspirace zřejmá. Zrovna tak panuje určité napětí okolo nového představitele Batmana – herce Bena Afflecka, který se této role zhostil po fanoušky velmi oblíbeném Christianu Baleovi.

Ve filmu se dále krom ústřední dvojice objeví Lex Luthor, Wonder Woman, Doomsday a další.  Premiéra je stanovena na 25. 3. 2016.

Captain America: Občanská válka

5. května se dočkáme dalšího filmu z Marvel universa, ve kterém proti sobě, podobně jako v Úsvitu spravedlnosti, stanou dva nejikoničtější hrdinové: Tony Stark a Steve Rogers, známí jako Iron Man a Captain America. Spolu s nimi se střetu krom Thora a Hulka zúčastní skoro všichni hrdinové, které známe z Avengers a s nimi souvisejících filmů, a k tomu pár nových, či pozměněných postav, konkrétně: Black Panther – král Wakandy, ze které pochází kov zvaný vibranium, dále agentka Sharon Carter, Crossbones, Baron Zemo, generál Ross (ze kterého by se v budoucnu měl stát Red Hulk) a dokonce by se tu měl objevit i Spider-Man, na kterého Marvel získal zpět filmová práva.

Z trailerů vyplývá, že se děj bude točit zejména okolo Buckyho Barnese, alias Winter Soldiera, na pozadí dohrávajících událostí z filmu Avengers: Age of Ultron. To vše, pravděpodobně zabalené v zápletce okolo zákona o povinné registraci superhrdinů, což byl ostatně jeden z hlavních motivů komiksové předlohy. Hrdinové si tedy budou muset zvolit stranu: Stark – pro povinnou registraci, Cap – proti prozrazování identity. Jakou roli v tom všem bude hrát Baron Zemo (kterého si má zahrát Daniel Brühl), Spider-Man a řada dalších, je otázkou.

Nezbývá než doufat, že si s tímto snímkem režisérská dvojice bratrů Russoových poradí alespoň tak dobře, jak si vedla s filmem Captain America: Návrat prvního Avengera.

„Sorry, Tony. You know I wouldn’t do this if I had any other way, but he’s my friend“
„…so was I.“

A co vy? Na čí stranu se přidáte?

X-Men: Apokalypsa

Filmový svět X-Menů se letos dočká střetu s prvním mutantem. Mutantem, zvaným Apocalypse, jenž byl od počátku civilizace uctíván jako bůh a je prý nejmocnějším ze všech tvorů z rodu homo superior. Další komiksový střet a opět jsou tu dva oponenti, dvě strany mince: profesor Charles Xavier a Magneto. Snímek se odehrává po Filmu X-men: Budoucí minulost, a to v starší dějové linii, což znamená, že budeme tentokrát sledovat převážně jen mladší verze našich hrdinů. Novým přírůstkem do hereckého obsazení je Sophie Turner, kterou znají zejména příznivci seriálu Hra o trůny.

Tady ztvární Jean Grey, hrdinku, později známou jako Phoenix (tato postava se objevila v prvních dílech mutantské filmové ságy a zemřela ve filmu X-Men: Poslední vzdor, kde si ji zahrála herečka Famke Janssen). Spolu s Peterem Dinklagem jsou to už tedy dva herci z oblíbeného seriálu, kteří pronikli do filmu o mutantech. Objeví se tu také Channing Tatum v roli Gambita. Film má premiéru 27. 5. 2016.

Želvy Ninja 2

Akční snímek, který vznikl pod taktovkou producenta Michaela Baye, se letos dočká pokračování. Milovníci akce, výbuchů a Megan Fox si tak přijdou na své. Můžeme se navíc těšit na Caseyho Jonese a dokonce oblíbené mutantí poskoky Beebopa a Rocksteadyho. Michael Bay navíc v rozhovoru potvrdil, že se ve filmu objeví i záporák Krang. Tvůrci se navíc dušují, že se poučili z chyb předchozího dílu a kritiku fanoušků si berou k srdci. Pokračování navíc dostalo nového režiséra, Davea Greena a s ním i, jak to u pokračování bývá, vyšší rozpočet. Uvidíme tedy, jak se film o kultovních želvích bojovnících vydaří. Premiéru by měl film mít začátkem června.

Doctor Strange

V září by měl do Marvel Cinematic Univers přibýt, jak sám sebe nazývá, nejvyšší kouzelník: Doktor Stephen Strange. Jedná se o velmi vlivnou postavu, která má v komiksech své právoplatné místo, kde zpravidla vystupuje jako moudrý rádce a mistr mystických umění. Většinou ostatním hrdinům pomáhá s věcmi, na které jsou sami krátcí a kterým sami nerozumí, tedy, pokud zrovna nebojuje s příšerami a démony z jiných rozměrů.

Arogantní, ale špičkový chirurg, který po autonehodě ztratil cit v prstech, v nichž po rozsáhlé operaci neudrží ani pero, natožpak skalpel, se se svým pochroumaným egem vydá pátrat po tajemném čaroději kdesi v Himálajích, od kterého se naučí pokoře, a hlavně magii. Přičteme-li k silnému příběhu, pramenícímu z dob, kdy ještě komiksy tvořil sám Stan Lee a Steve Ditko, ještě Benedicta Cumberbatche v titulní roli, pro kterou se snad narodil, výsledek zkrátka nemůže dopadnout špatně. Ať už to ale skončí jakkoli, budeme u toho.

doctor-strange-set-photos-nepal-003

Sebevražedný oddíl

V srpnu nás čeká snímek z dílny DC, patřící do stejného universa jako  Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti. Tento film bude zvláštní a svým způsobem i do určité míry jedinečný, zejména proto, že bude o skupině superpadouchů, daných dohromady za účelem konání dobra. Konkrétně v rámci vládního programu agentury A.R.G.U.S., jíž vede Amanda Waller (Viola Davis). Ano, půjde o sebranku těch nejhorších individuí, jaké může léčebna Arkham Asylum, ležící v severní části města Gothamu nabídnout. Odměnou za plnění misí bude zločincům snížení trestů.

To vše (mimo výskyt v traileru) napovídá, že ve filmu bude bezesporu i Batman, můžeme to tedy počítat jako jeho první samostatný film v novém universu, ačkoli zde bude mít spíše vedlejší úlohu. Krom nového Jokera (Jared Leto), se setkáme s jeho šílenou přítelkyní Harley Quinn (Margot Robbie), dále pak se záporáky jako je Killer Croc, Rick Flag, Deadshot (toho si zahraje Will Smith), Boomerang, Katana, Diablo a Slipknot. A dle traileru je rozhodně na co se těšit…

„Oh, I’m not gonna kill you. I’m just going to hurt you, really, really bad!“

Gambit

Film, který se nejspíš bude odehrávat po X-Men: Apocalypse, v hlavní roli s Channingem Tatumem. O snímku se zatím moc neví, nicméně je na tento rok ohlášený.

gambit-x-men-movie-writer

The Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun

Tento film, navazující na Spielbergova Tintina, bude režírován Peterem Jacksonem (Pán Prstenů, Hobit) a je předběžně ohlášen na tento rok. Jestli ovšem letos vyjde, je otázkou.

NE9EezazzOaccc_1_2