8 hlav šílenství aneb když fanoušci pomáhají

8 hlav šílenství je herecký debut zpěvačky Anety Langerové. Proč bylo zpracování filmu tak zdlouhavé a o jaké téma jde?

Aneta měla nazpívat pouze „lágrovou“ písničku v ruštině, ale nakonec byla obsazena do hlavní role. Přemlouvání k hereckému výkonu bylo dlouhé, ale nakonec se to režisérce Martě Novákové podařilo. Režisérka chtěla přirozenou ženu, nejlépe neherečku s uměleckými vlohy. Těmto předpokladům Aneta vyhovovala.

Než začalo samotné natáčení tak se režisérka a zároveň scénáristka filmu Marta Nováková vydala na několik expedic na Sibiř a kromě toho rozebrala básnické dílo samotné Anny Barkové (hlavní postava filmu), kterému zprvu nerozuměla. Poté na básniřku narazila znovu a zaujaly ji její deníkové zápisky a korespondence. Anna ji oslovila hlavně svým osudem, složitou povahou a životem plným kotrmelců. Příprava na natáčení filmu trvala téměř 5 let.

HEP59c667_IMG_4321

Natáčení začalo v roce 2012 v Krušných horách, ve skanzenu Řepora v Praze, Rabštejně a lesích okolo Jáchymova. Po dvou letech natáčení došly peníze. Když se zdálo, že film upadne do filmového zapomnění, oslovila režisérka filmové nadšence na internetu prostřednictvím HitHitu.

KPE4d875e_171052_2945678

Skutečný příběh o životě básnířky Anny Barkové (1901 – 1976), která žila v bývalém Sovětském svazu a strávila 22 let v gulagu, zaujal fanoušky natolik, že dokončení filmu finančně podpořili. Po divácké podpoře tohoto projektu se dotočily poslední scény a začala se dolaďovat filmová hudba. Definitivní premiéra filmu zatím není známá, ale tvůrci přislíbili, že to bude již v roce 2016.