7 opravdu zajímavých filmů o přežití v divočině

Do kin brzo přijde chystaný snímek REVENANT Zmrtvýchvstání, ve kterém hlavní roli přeživšího ztvární Leonardo DiCaprio. Dosáhne tentokrát věčný smolař na vytouženého Oscara? To už se necháme překvapit. Je to ovšem skvělá příležitost připomenout si pár filmů s podobnou tématikou, které určitě nesmí vynechat žádný filmový dobrodruh.

Na ostří nože (1997) 

Velmi známý a nepochybně výborný thriller, který uchvacuje zejména svojí uvěřitelností, se odehrává v mrazivém prostředí Aljašky. Po havárii letadla se v pustině ocitnou dva úplně rozdílní lidé. Miliardář a intelektuál v jedné osobě, zahraný Hannibalem Lecterem (Anthony Hopkins) a módní fotograf Alec Baldwin. Přijde i boj s medvědem a oba hrdinové zjistí, že největším problémem není příroda samotná, ale lidská povaha, která skrývá mnohá nepříliš hezká tajemství.

158731253_80946d

Útěk do divočiny (2007)

Příběh, na motivy skutečných událostí, vypráví osud jednoho obyčejného amerického studenta, který se nechtěl stát jen další ovcí, která splyne s davem a rozhodl se pro život v divočině. Emotivní cesta, kterou mladík absolvuje takřka přes celé Spojené státy, až po (opět) nelítostnou Aljašku, se stala inspirací pro nejedno dítko, protestující proti systému. Život dobrodruha jménem Chris McCamndless, nadchnul nejen režiséra tohoto snímku (kterým je Sean Penn, mimochodem známý spíše jako herec), ale i spisovatele Johna Krakauera k sepsání dobrodružného cestopisu, který se stal bestsellerem.

into-the-wild

Divočina (2014)

Životopisný snímek o mladé slečně, která udělá neobvyklé a dosti impulzivní rozhodnutí, patří mezi ty lepší ve svém žánru. Dívka se po osobní krizi vydává na osamělou pouť vysokými horami a pouští, kde jí čekají nevyzpytatelné nástrahy. Najde v sobě však sílu nevzdat se a kráčet vstříc sněhovým bouřím, nepředstavitelným vedrům a samozřejmě i divoké zvěři. Hlavní roli vystřihla Reese Winterspoon (role jí opravdu padne, jen když si vzpomeneme na Pravou Blondýnku, je to obrovský krok dopředu) a za svůj výkon si vysloužila i nominaci na Oscara. Více o filmu se můžete dočíst v naší recenzi.

wild-reese-witherspoon-film

Bílý tesák (1991) 

Celkem zdařilé filmové zpracování nesmrtelného románu Jacka Londona, nás zavede do historie, konkrétně do časů, kde Aljašce vládla zlatá horečka. Mladý chlapec se ve snaze splnit přání svého otce, vydává do údolí Yukonu najít nějaké to zlato. Na své cestě se spřátelí s polovlkem, kterého pojmenuje Bílý tesák. Zpracování se pro dospělé publikum až tolik nehodí, ale pokud máte rádi zvířátka a nádherně vykreslenou zimní krajinu, je to jasná volba. Film se zabývá spíše přátelstvím, mezi člověkem a vlkem, než samotným přežitím. Myslím, že to je i z důvodu dobového umístění. Dnes nám tehdejší podmínky připadají děsivé i samy o sobě a navíc do pohádky pro děti se např. kanibalismus moc nehodí.

White-Fang-1991-DI-2

127 hodin (2010)

Na motivy skutečných událostí je v mém žebříčku ještě jeden poklad a to ten, zcela jistě nejznámější a mnohokrát parodovaný. (Znalci si určitě vzpomenou na jeden z čarodějnických dílů Simpsonových, kde si Homer ukousne všechny končetiny, kromě té správné). V roce 2003 se jistý Aron vydal na víkend do hor, aby si užil trochu svobody a divoké přírody. Nešťastnou náhodou ale zabloudí k hluboké propasti a po pádu se rukou zaklíní pod obrovský kámen. 127 hodin strávil tento statečný dobrodruh na místě bez jídla a vody, kde ho čekalo jedno velmi nepříjemné rozhodnutí. Ruka nebo život. Hlavní hrdina vzbuzuje velké sympatie a budete opravdu rádi, když se mu podaří uniknout jisté smrti.

127hours-options

Mezi vlky (2011)

Otřepané téma, celkem vykrádání již natočených snímků, o tom žádná. Přesto má tenhle film něco do sebe, děj správně odsýpá a vlčí, celkem až hororové vsuvky dodávají říz. Příběh vypráví o skupině pracovníků ropné plošiny, kterým se cestou na dovolenou stane neštěstí. Jejich letadlo havaruje a oni se proberou v celkovém počtu 8mi členů uprostřed zamrzlé tundry. Nezbývá nic jiného, než se vydat svépomocí zpět domů. Účastníci výpravy se tentokrát budou potýkat nejen s nelítostným počasím, ale především s hladovými vlky, kteří jsou zde na vrcholu potravinového řetězce.

6206-225669

Přežít (1993) 

Nejmrazivější a nejkrutější příběh, který si lze možno představit se odehrává v jihoamerických Andách. Po havárii letadla se zde ocitl rugbyový tým z Uruguaye a po několika dnech se dozvídají, že záchranné akce, které je měly z neštěstí vysvobodit, byly nenávratně zrušeny. Dva členové se tedy vydávají pro pomoc a ostatní jsou ponecháni na místě svému osudu. Píše se rok 1972 a všechny nás určitě zarazí, že podobný příběh se opravdu stal! Po návratu na místo ale dochází k absolutnímu šoku, 29 mrtvých a 16 přeživších, kteří to zvládli jen kvůli kanibalismu. Ruku na srdce, radši sousedova noha, než ta vaše, že ano?

Takže sečteno a podtrženo, Leovi budeme fandit, ať to tentokrát už konečně vyjde a pro osobní zážitek zaskočte už 14. ledna do kin. Na závěr si ale neodpustím drobný obrázek :-P.

rs_500x226-141111110712-tumblr_mzaxydTKHh1qzk8y5o1_500