TOP 10: Nejlepší filmové parodie

Nemohli jsme si odpustit, ku příležitosti premiéry Padesáti odstínů černé, pro vás vybrat dalších 10 parodií, které stojí za to vidět.

10. Monty Python a svatý grál

Skupina Monty Python si utahovala z mnoha a mnoha témat svým úžasným anglickým humorem. Většině se ale nejvíce líbí parodie na klasický příběh o Artušovi a Kamelotu. Jako asi u každé komedie to není humor, který sedne každému. Občas jdou věci pěkně přes čáru a některé momenty jsou tím pádem až absurdní. Ale pokud tomuto stylu přijdete na chuť, stanete se jejich velkými milovníky.

9. Galaxy quest

Galaxy quest je nutností snad pro každého milovníka sci-fi žánru a především pro fanoušky Startreku! Je to skvostná parodie na vědecko-fantastické seriály a filmy, u které se nejen znalec tohoto žánru pobaví. Hromada skvělého humoru + báječné obsazení. Co víc si od parodie přát?

8. Spaceballs

Tento film nevydělal zrovna velké peníze, až postupem času se stal klasikou. Paroduje slavnou sérii Star Wars, což se hezky hodí, když pokračování vyvolalo velkou diskusi. Za tímhle komediálním klenotem stojí mistr komedií Mel Brooks. Neříkáme, že všechny vtipy jsou dokonalé, ale díky pár nezapomenutelným gagům má určitě zaslouženou popularitu.

7. Soumrak mrtvých

Soumrak mrtvých je, jak už název napovídá, parodií na zombie filmy. Rozhodně nejde o klasickou zombie hororovou podívanou, je to ukázka toho nekorektního britského humoru.

6. Bláznivá střela

Série Bláznivých střel patří mezi jedny z nejpovedenějších parodií, i přes to, že trojka za prvními dvěma díly trochu pokulhává. Jedna scéna lepší než druhá. Někdo nezažije nic dobrodružného, kdyby se rozkrájel, a někdo vyjde ven a přichází jedna absurdní situace za druhou. Touhle bláznivou střelou je poručík losangeleské policie Frank Drebin.

5. Pytlákova schovanka aneb šlechetný milionář

Slavná parodie na melodramatické filmy první republiky, na svět, kdy se v našich filmech děly neuvěřitelné náhody, které vždy vše dovedly ke šťastnému konci, s doprovodem někdy trochu přehnaného herectví. To vše se v Pytlákově Schovance předimenzovalo do pozoruhodného snímku. Skvěle zveličené dějové zápletky ohromných náhod (které jsou pravděpodobné asi jedna k milionu), velké city, velká zklamání = úžasná parodie nejen českého filmového světa!

4. Muž z Acapulca

Bob Saint-Clare je nejlepším, nejschopnějším a nejcharismatičtějším agentem na světě, podobně jako James Bond, kterého film neskrývaně paroduje. Ovládá prostě všechno – od hry na klavír, přes poezii, až po umění zabíjet. To vždy ovlivňuje současná nálada Francoise Merlina, spisovatele, který Boba stvořil. Tak se různé situace přepisují a upravují do neuvěřitelného příběhu.

3. Připoutejte se, prosím

Jedna z prvních skutečných parodií. Připoutejte se, prosím také stala klasikou všech Silvestrů a svátků, kdy se pouští buď pohádky, nebo komedie. V letadle směřujícím z Los Angeles do Chicaga je většina cestujících postižena silnou otravou z jídla, bohužel i oba piloti. Všechno naznačuje, že se blíží příšerná havárie…  Tyto filmy jsou vlastně vždy na stejné brdo, na což tu uvidíme perfektní parodii!

2. Žhavé výstřely 1, 2

První díl je parodií na Top Gun, druhý na Ramba. V obou exceluje v hlavní roli Charlie Sheen. Vlastně ani nevíme, který se nám víc líbí, bavíme se u obou. Režisér Jim Abrahams (mimochodem jeden z tvůrců Připoutejte se, prosím a Bláznivé střely) dokázal, že parodie mu fakt jdou!

1. Limonádový Joe aneb Koňská opera

Jako třešničku na dortu jsme si nechali celosvětově úspěšný český film (právě proto) a dokonce i oblíbený film Henryho Fondy – Limonádového Joea. Film je povedenou parodií na klasické americké westerny, kde správní muži pijí pouze Kolalokovu lihuprostou limonádu a zákon má podobu pistolníka, vybaveného přesnou muškou, zářivým úsměvem a lahodným tenorem v podání Karla Fialy.

Jistě mezi parodiemi se najdou další, které by se do nejlepší desítky mohly dostat jako například Ohnivá sedla, Adéla ještě nevečeřela, Diktátor, Děsnej biják a další.