10 filmů, kde září Nicole Kidman

Už zanedlouho si nenecháme v kinech ujít nový mysteriózní thriller Tajemství jejich očí, ve kterém hlavní roli ztvární výborná Nicole Kidman. Připomeneme si filmy, ve kterých zazářila a které si nesmí vynechat žádný pravý filmový fanda.

Ti druzí (2001)

Mysteriózní španělský horor nás zavede do jednoho záhadného domu, kde tak trochu straší. Nicole zde vystoupí v roli osamělé ženy, která za války čeká na návrat svého manžela. Společně s ní jsou v domě jen její děti a služebnictvo… nebo ne? Kidman za svojí roli získala nominaci na Zlatý Glóbus a na cenu BAFTA za hlavní ženskou herečku. No, co dodat, kdo má rád duchařinky, film už zcela jistě zná a kdo nezná, měl by honem rychle napravit!

autres-2001-14-g

Návrat do Could Mountain (2003)

Válečné drama z období války Severu proti Jihu, tak pečlivě zobrazuje tehdejší zpustošenou zemi, že si troufám tvrdit, že je jedním z nejlepších filmů o této době vůbec. Nicole ztvárňuje rozmazlenou městskou dívku Adu, která s otcem přijede na farmu kdesi na Jihu. Pak ale přichází válka a její milý (Jude Law) je odvolán na frontu. Ada se tak musí po smrti otce, s prostředím a těžkou prací na farmě vypořádat sama. Společnost jí dělá jen tulačka Ruby (Renée Zellweger). Tentokrát se dokonce nedočkáme ani vytouženého happy endu, což mě napoprvé dost mrzelo, ale k příběhu to prostě patří. Ačkoliv za tento film byla Kidman opět nominována na Glóbus, zcela jí zastínila Renée, která za svou vedlejší roli získala nejen Glóbus a BAFTU, ale i Oscara.

could

Eyes Wide Shut (1999) 

Mysteriózní erotika v podání Stanleyho Kubricka je něčím tak zvláštním, zarážejícím a neotřelým, že je přímo čest v takovém filmu vůbec hrát. Je to také poslední film slovutného mistra a věčná škoda toho, že premiéry se bohužel už nedožil. V hlavních rolích se kromě Kidman představil i Tom Cruise a že jim to spolu ladilo dokázal i jejich dlouholetý partnerský vztah. Výlet do psychologie záletnictví, se scénami nevhodnými pro mladší publikum, se tento snímek řadí mezi ty kontroverznější v historii filmu. Ceny si sice protagonisté neodnesli, ale tento film nebyl v záměru příliš „komerčním“ a tak se není čemu divit.

fhd999ews_nicole_kidman_006

Stepfordské paničky (2004) 

Druhý pokus o filmovou verzi slavného románu Iry Levina nedopadl sice tak dobře jako první z roku 1975, ale vizuálně je nesrovnatelný a mě osobně bavil mnohem více (a to zejména upřednostněním komediální stránky věci). Jde vlastně o město, kde všichni žijí tak dokonale, až to trochu… no… není normální. Nicole zde hraje emancipovanou Joannu, která se, nic netušící, přestěhuje právě do tohoto města. Zamyšlení se, nad skutečnými touhami mužů, zde totiž vedlo k jisté transformaci žen na něco úplně jiného a to ne zrovna lidského. A byl to celé vlastně mužský nápad nebo jsou to samotné ženy, které si přejí takto žít?

Blog-Stepford-Kidman

Moulin Rouge (2001) 

Romantický muzikál z prostředí tančírny (a zároveň i jakéhosi bordelo-kabaretu) se odehrává počátkem 20. století. Nádherné prostředí, které přímo voní Velkým Gatsbym a vynikající kostýmy, dělají z filmu špičku ve svém oboru. Když k tomu přidáme ještě romantickou zápletku a kromě Nicole v hlavní roli i okouzlujícího Ewana McGregora, nelze si více přát. Film si odnesl dva Oscary, právě za kostýmy a výpravu, ten za hlavní herečku zůstal jen u nominace. Nicole si však spravila chuť na předávání Glóbů, který nakonec vyhrála.

MoulinRouge-latest-news

Stoker (2013) 

Alternativní snímek, který neměl tak masovou reklamu, jako mnohé jiné, si přesto zaslouží místo mezi nejlepšími filmy této herečky. Ač v roli vedlejší a ne příliš zajímavé, mě Nicole zaujala nejvíc ze všech. Film vypráví příběh jedné psychicky narušené rodiny, kde do poslední chvilky nevíte, co je pravdou a co jen zdáním. Paní Stokerová (Kidman) si krátce poté, co ovdoví, přivede domů záhadného bratra svého manžela. Přes svoji stále narůstající psychickou labilitu přehlíží, že její dcera (Mia Wasikowska) se stejně jako ona nápadně sbližuje se strýčkem. Ve výsledku jde nejvíc o to, kdo je větší blázen a stranou nezůstanou ani zapomenuté hříchy minulosti.

Hodiny (2002) 

Román Virginie Woolfové ve třech různých časových rovinách je jedním z nejlepších psychologických pohledů do života ženy. Tři herečky, tři místa, tři časy, tři neuvěřitelné výkony (jmenovitě Meryl Streep, Julianne Moore a Nicole Kidman). Herečky točí naprosto odděleně a Nicol se v roli Virginie, tedy časově hrdinku z nejstarší doby, nesetká z žádnou další hlavní postavou. Celou mozaiku doplňuje skvělá, i když krapet depresivní hudba Philipa Glasse. Tento film, dá se říct, je i nejúspěšnějším v kariéře Kidmanové. Získala za něj nejen Glóbus a BAFTU, ale i Oscara za nejlepší ženskou herečku. A já osobně bych k tomu přidala ještě zvláštní ocenění maskérům za Nicolin make-up, změnila se k nepoznání!

maxresdefault

Králičí nora (2010) 

Psychologie beznaděje a melancholický pohled do duše, která již dlouho nezažila radost, to přesně je drama Králičí nora. Příběh manželů, kteří ztratí jediného syna, je podán z pohledu obou, kdy každý se snaží vyrovnat se ztrátou jinak. Žena (Kidman) se obrací do minulosti, utápí se ve vzpomínkách a zabývá se hledáním úlevy (která povede až v sáhodlouhým a velmi těžkým hovorům o kvantové teorii nesmrtelnosti). Muž (Aaron Eckhart) to cítí naopak, mezeru v sobě zaplňuje a nehodlá se zabývat neřešitelnými a dávno ztracenými věcmi. Kidman za tento film opět sklidila dvě nominace za hlavní herečku (na Glóbus a Oscara).

rabbit_hole_hi-res_still_03_-_960

Zemřít pro…. (1995) 

Jeden ze zapomenutých filmů, který neměl být zapomenut. Nicole Kidman zde hraje mladou začínající herečku, která si chcesvůj úspěch vydobýt za každou cenu a tak neváhá tzv.jít přes mrtvoly. Chladnokrevný a lehce cynický film by byl poloviční právě bez podlé Nicole, která film zvedá z hlubin braku až do výšky předních příček v galerii filmového artového maniaka. Docela dobře sekunduje i mladinký Joaquin Phoenix. Za svojí roli chladné bestiální ženy si Kidman vysloužila svůj první Zlatý Glóbus.

Screen shot 2013-05-20 at 6.15.29 PM

Reportér (2012) 

Taktéž jeden z filmů, o kterém se příliš nemluví a přesto by se mělo. Příběh se odehrává v roce 1969, kdy mladý novinář (Matthew McConaughey) podniká výpravu na Floridu, na které chce získat informace o jistém lovci, momentálně se vyskytujícímu v cele smrti. V pátrání mu pomohou i jeho mladší bratr (Zac Efron) a žena, která věří v lovcovu nevinu (Kidman). Je více, než jasné, že nic nebude jen tak a místní jim budou házet klacky pod nohy. Retro podívaná, kde vizuál tvoří větší část celého snímku opět vyzdvihla Kidman a právě za něj si vysloužila další nominaci na Glóbus.

paperboy-kidman_2427064b

Připojí se novinka Tajemství jejích očí k hitparádě úspěchů této herečky? No, necháme se překvapit! Pro svůj osobní zážitek zajděte do kina již od 21.ledna. Více o filmu se dočtete v recenzi.