Víkendové tržby: V srdci moře otevřelo na druhém místě

Chris Hemsworth

Je několik dnů do premiéry nových Hvězdných válek a žádnému studiu se nechce posílat své filmy proti tomuto gigantovi. Odvahu sebralo jen pár námořníků, kteří při souboji s velrybou jen těsně nestačili na Hunger Games.

Poslední díl „hladových her“ bere už čtvrtý týden za sebou první místo v americkém žebříčku tržeb a co si budeme nalhávat, daří se mu to především díky nevýrazné konkurenci. Série Hunger Games má totiž v rámci výdělků (a nejen v nich) silně sestupnou tendenci, ale i tak stačilo aktuálních 11,3 milionů dolarů na první flek. Celosvětově se pak bavíme o částce kolem 564 milionů. Oproti předchozím dílům je to ovšem slabota.

In-the-Heart-of-the-Sea-www.warnerbros.co_.uk_

Jedinou novinkou v rámci aktuálního žebříčku je již zmíněný dobrodružný opus V srdci moře. Tento snímek Rona Howarda byl původně zamýšlen jako jasný sběratel ocenění, poté ho chtěli producenti využít jako typickou popcornovku a nakonec se odvážní námořníci dostali do kin v té asi nejméně záviděníhodné době – týden před Star Wars. Debut za 11 milionů je spíše zklamáním a tržby v nejbližší době rozhodně neporostou, za což můžou kromě frajerů se světelnými meči i mdlé recenze a ohlasy diváků (7,2 bodů na IMDb, 43 % na Rotten Tomatoes).

Třetí příčka se od minulého týdne nezměnila – animák Hodný dinosaurus přidal dalších 10,5 milionů, ale i v tomto případě se žádný kasovní zázrak rozhodně nekoná. Bolí především výsledky ze zbytku světa, protože tam se toto prehistorické dobrodružství kouká na stomilionovou metu z uctivé vzdálenosti (77 milionů).

the_good_dinosaur_2015-1920x1200

Čtvrté místo si vyboxoval Rockyho nástupce Creed. Chválené drama je jedním z překvapení letošního roku a to jak na poli výdělků (10,1 mega tento týden, 80 z Ameriky), tak co se týče celkové kvality snímku (solidních 8,6 bodů na IMDB a dokonce 93 % na Rottenech!). Vynikající práce, snad se filmu dočkáme i v českých kinech.

Na pětku spadl vánoční horor Krampus: Táhni k čertu a celý zbytek žebříčku se oproti minulému týdnu téměř nezměnil. Za sebou se seřadily snímky Spectre (4 miliony a 820 celosvětově), The Night Before (3,9 a 40,8 milionů), Snoopy (2,6 a 141,5 milionů), Spotlight (2,5 a 20 milionů, ale film ještě nebyl promítán mimo USA) a Brooklyn (1,9 a 14,3 milionů, stejně jako Spotlight bez zahraniční premiéry).

Krampus_titulka

Za týden už bude celý filmový svět zaměřen výhradně na Star Wars: Síla se probouzí a všichni budeme jistě zvědaví, jak se tomuto megafilmu povede v kinech. Jo a startuje taky animovaná blbůstka Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda, kdyby to někoho zajímalo.