Víkendové tržby: Hvězdné války zažily bohatého Ježíška

Star Wars táhnou i týden po premiéře a celosvětově překonaly hranici jedné miliardy dolarů – nejrychleji v historii.

Poslední epizoda z předaleké galaxie splňuje pověst nejočekávanějšího filmu dekády a už nyní je jasné, že minimálně v Americe nebude mít konkurenci. Síla se probouzí je v kinech týden, a i když jí oproti minulému otevíracímu víkendu klesly tržby přibližně o 40 %, tak i tak to stačilo na částku kolem 150 milionu dolarů. Ohromné číslo, které v součtu s předchozími výdělky dá 540 milionů z USA a 1,09 miliardy celosvětově. Nemá smysl připomínat, že takhle rychle se to žádnému snímku ještě nikdy nepodařilo.

star-wars-force-awakens-rey-finn-bb8-running

Americký trh tedy jistě pozná nového vládce historických tabulek – doposud se na výsluní hřál Avatar s 760 miliony, ale dejte Síle ještě nějaký ten týden a modré příšerky z Pandory se budou poroučet na druhé místo. Celosvětový rekord, taktéž Avataru, činí 2,7 miliardy, což se Hvězdným válkám asi jen těžko povede překonat, ale uvidíme, jak se filmu zadaří v Číně, jejíž trh je pro každý hollywoodský megahit naprosto zásadní.

O vánočním víkendu startovalo také několik novinek. Tou nejúspěšnější byla komedie s Willem Ferrellem a Markem Wahlbergem – Daddy’s Home. Nepříliš chválené dílo vydělalo solidních 38 mega a jistě půjde o stálici následujících týdnů, protože oba herci jsou v USA velmi populární a všem, co se nebude chtít do kina na Star Wars nebo na osarovky, tak jistě zvolí tuto taškařici.

great-trailer-for-david-o-russells-joy-with-jennifer-lawrence

Další novinkou je film Joy režiséra Davida O. Russella. Ten opět spojil síly s Jennifer Lawrence a Bradleym Cooperem, což vyneslo snímku 17 milionů. Příběh o silné ženě, která se dokázala prosadit v drsném světě investic a zároveň byla hlavou velké rodiny, je prý sice o dost slabší než taková Teorie láskou nebo Špinavý trik, ale i tak si na sebe film bez problémů vydělá.

Následují dva debutanti z minulého týdne – komedie Sestry (14 milionů) a animák Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda (13 milionů).

Na šesté místo vyskočilo drama s hvězdným obsazením Sázka na nejistotu. Brad Pitt, Ryan Gosling, Christian Bale, Karen Gillain, Steve Carell a další zde hrají partu finančníků, kterým se podařilo zbohatnout na světové ekonomické krizi  a odvážnější zámořští novináři dokonce hovoří o oscarových ambicích. 10,5 milionů z patnáctistovek kin je opravdu slušný výkon.

Trailer 1 - The Big Short 2015

Zklamání však postihlo další dvě novinky v žebříčku a to sportovní drama Diagnóza: Šampión s Willem Smithem (10,5 milionů) a remake akční klasiky Bod zlomu (9,8 milionů). Oba snímky jistě počítaly s mnohem výraznější diváckou přízní, ale vzhledem k silné konkurenci a negativním ohlasům to snad ani nemohlo dopadnout jinak.

Top 10 se ještě zuby nehty drží poslední Hunger Games (5,2 milionů) a novinka Quentina Tarantina Osm hrozných, která sice vydělal pouhé čtyři miliony, ale snímek startoval jenom ve stovce kin, takže o snímky mistra filmaře je stále velký zájem. Uvidíme, jak si tato drsná žánrovka povede v novém roce, kdy bude nasazena do několikanásobně většího počtu promítacích sálů.