Recenze: Krampus: Táhni k čertu (2015) – Pozor na to, co si přejete

Režisér Halloweenské noci přišel s dalším filmovým zpracováním rakousko-německé legendy, které se však od svých předchůdců liší tím, že jde o rodinný film.

Vánoce jsou tady. Blíží se rodinná sešlost, ze které není každý dvakrát odvázaný. Hlavně to přežít. A to doslova. Malý Max totiž ztratí trpělivost, celé rodině řekne, že už je nikdy nechce vidět, ba co víc, celý rozzuřený roztrhá svůj dopis Santovi a vyhodí jej z okna. To však neměl dělat. Na svou rodinu totiž přivolal temný stín sv. Mikuláše, nestvůru Krampuse. Trýznitel zlobivých dětí spolu se svými pomocníky rozpoutají peklo nejen Maxově rodině, ale i celé ulici. Začíná boj o holý život.

Postava Krampuse se v posledních letech dočkala filmového zpracování sice párkrát, nicméně všechny z nich byly určeny přímo na DVD nosiče a jednalo se o rádoby horory, tj. spousta krve, zabíjení atd. Tu vypadal jako krvelačný faun, tu zase jako vlkodlak v Santově oblečku. Proto bylo překvapením, že se Krampus objeví v rodinném vánočním filmu. Povedlo se.

Michael Dougherty, režisér bláznivé Halloweenské noci, šel s kůží na trh a pokusil se zasadit temnou postavu vánočních svátků do klasické šablony vánočních filmů, tj. rodina nade vše. Expozice vám bude připomínat evergreen Sám doma, s tím rozdílem, že se mladý hrdina neoctne druhý den doma sám, avšak s celou rodinou v domě bez energie a čelící smrtelné hrozbě. Konec snímku se opět podobá zmíněné klasice v němž si mladý protagonista uvědomí podstatu rodiny a jistého sebeobětování. I zde to funguje.

eedbf748-976d-11e5-936c-9c8e9959be16

Leckdo může oprávněně namítnout, že Krampus mohl být jako film děsivější a obsahovat méně odkazů na rodinné hodnoty, které místy zbytečně zpomalují jinak dobře nastavené tempo. Ale jelikož se tvůrci netají tím, že jde o rodinný film určený jako alternativa ke všem běžným filmům s vánoční tematikou, nemám s tím nejmenší problém. Jakmile totiž vejde temný stín sv. Mikuláše na scénu, atmosféra zhoustne o 100%.

Krampus sám o sobě vypadá skvěle a je fajn, že se tvůrci nespoléhali pouze na CGI. Praktické efekty a masky jsou ve filmu zastoupeny v hojném počtu a novému Krampusovi to přidává na věrohodnosti. A když dojde na počítačem oživené vraždící perníčky, jakožto pomocná pekelná síla, i tak vypadají moc dobře. A hlavně vtipně. Ano, to je možná bod, který publikum rozdělí. Ale ohavných stvoření je ve snímku nespočet a režisérův záměr udělat film i trochu absurdním, jako předešlou Halloweenskou noc, se nadmíru vydařil. Jsou to totiž scény, u kterých se nemáte bát, ale smát. Záleží na vás, jestli se naladíte na stejnou vlnu jako režisér. U mě se tak stalo.

Krampus

Verdikt

Pokus o jiný vánoční film se povedl. Krampus mohl být o něco děsivější, vtipnější, ale v rámci žánru rodinných snímků je zase hodně odvážný. Režisér Halloweenské noci opět prokázal smysl pro absurdnost, viz vraždící perníčky, a vnímání svátků jakožto ukázku lidské zbrklosti, hlouposti ale i obětavosti. Výsledný mix se sice nestane klasikou jako Sám doma, ale jako odlehčení od všech vánočních strastí funguje více než dobře. Kdo ví, třeba se příště dočkáme i toho vraždícího velikonočního zajíčka.

Krampus: Táhni k čertu / Krampus
Trailer
Stopáž: 98 minut
Režie: Michael Dougherty
Hrají: Adam Scott, Toni Collette, David Koechner, Allison Tolman, Conchata Ferrell

PŘEHLED RECENZE
Lukáš Vaněk
75 %
Předchozí článekPotterovská Fantastická zvířata mají datum traileru
Další článekThor: Ragnarok nejspíš dostane oscarovou posilu
Lukáš Vaněk
Jsem velký milovník filmu jako takového. Romantická komedie nebo béčkový horor, to je jedno. Nejvíce však oceňuji audiovizuální stránku, která mnohdy leckteré snímky buďto povyšuje nebo drží nad propastí. I špatný film může mít své silné momenty.