Abrams lituje, že nebude režírovat osmé Star Wars

Od premiéry sedmé epizody vesmírné ságy sice již uběhlo deset dní, témat k diskuzi máme ovšem stále víc než dost. Síla se probouzí trhá finanční rekordy po celém světě. Už překročila miliardu dolarů a nic nenaznačuje tomu, že by měla zpomalit. Zatímco se však diváci stále valí do kin na sedmý díl, v přípravě je už osmý. Režisér sedmičky J.J. Abrams (Star Trek, Mission: Impossible III) dostal nedávno do rukou scénář k osmé epizodě a dal se slyšet, že lituje toho, že ji nebude režírovat.

Po Abramsovi přebírá režisérské otěže nové trilogie Rian Johnson (Looper, Brick). Ten navíc k dalšímu pokračování napsal i scénář. Herec a Abramsův přítel Greg Grunberg odtajnil režisérovu reakci po jeho přečtení: „Přečetl si ho a řekl něco, co nikdy neříká: ‚Je to tak dobré, že bych si přál ho natočit.‘ Člověk slova lítosti od J.J. neslýchá.“ Režisér prý svých rozhodnutí nelituje, scénář k osmé epizodě může být tedy pořádná pecka.

J.J. AbramsNa Johnsonovi spočívá těžké břímě. V klasickém schématu filmových trilogií bývají druhé díly ty nejtemnější a nejosudovější. Zatímco Abrams udělal moderní verzi Nové naděje, na Johnsona připadá úkol porovnat se s dokonalostí Impérium vrací úder. Slyšet pak režiséra Síla se probouzí pět na scénář chválu je jedním ze znaků, že by se to Johnsonovi mohlo podařit. Abrams svojí lítost může rozmělnit faktem, že se na osmé epizodě bude podílet v roli výkonného producenta.

Pro osmou epizodu se už natočilo několik scén s Markem Hamillem na irském ostrově Skellig Michael. Hlavní natáčení čeká štáb od jara příštího roku v Pinewood Studoios ve Velké Británii. Osmá epizoda, zatím s neznámým podtitulem, se do kin podívá 25. května 2017. Mezitím stesk po Star Wars zmírní první z řady spin-offů, Rogue One, který na plátna přiletí 15. prosince 2016.