5 důvodů, proč jít na Králové hor

Na Štědrý den jsme byli obdarováni kino-výletem do rakouských Alp, kde zase malého Lucase obdaruje příroda formou láskyplného mezidruhového vztahu s orlem Abelem. Stojí to za to?

1. Zvířecí filmy popadnou za srdíčko

Vsadit na motiv lásky mezi člověkem a zvířetem je jako vsadit si na to, že na hrací kostce nepadne číslo větší než šest; jistota. Můžeme si vyjmenovat nějaké příklady, jako je třeba klasika Zachraňte Willyho, Prasátko Babe, Gorily v mlze a postupně se nabalující novinky jako Marley a Já, Válečný kůň nebo nové Planety opic. Zmiňovat Čelisti by asi bylo trochu morbidní. Pointa ale zůstává stejná, a to sice, že takových filmů tu je kupa a stále se blyští úspěchem. Proč by neměl tenhle? Orel tu navíc ještě snad nebyl.

maly orel

2. Budete moci říct, že jste o Vánocích byli na horách

Jelikož Abel je orel skalní, jeho maminka jej ještě ve vajíčku nechala kdesi na skále v Alpách. Příběh malého vajíčka, teda orla, vychovávaného chlapcem bez matky tedy zahnízdil v horském prostředí, kterého se dočkáme bohatě ve velkolepých záběrech ze země i z orlí perspektivy. Skoro jako byste tam byli.

hory

3. O váš výletnický zážitek z hor se postarají ti nejlepší režiséři

Aby to nevypadalo, že půjdete na film z divoké a přeci zkrocené přírody a nějaký režisérský matla vám ten zážitek zkazí, nebojte se – budete v těch nejlepších rukou. Rakouský Otmar Penker má hory v malíku, protože se přímo věnoval vývoji efektivních kameramanských technik, které by přesvědčivě zachycovaly alpskou divočinu. Jeho španělský kolega Gerardo Olivares také procestoval nejednu poušť a deštný prales. V roce 2007 shodně jejich dva na sobě nezávislé snímky, na kterých se podíleli, získaly každý přes patnáct mezinárodních ocenění.

vsichni tri

4. Koní oči Jeana Rena nikomu nedají

„Ty máš oči jako kůň.“ Snad všichni si pamatují tuhle hlášku Gerarda Depardieu z francouzského Drž hubu! No a něco na tom vskutku bude. Reno je snad druhým nejznámějším francouzským hercem, jehož jméno na snímku upoutá asi jako jediné, ale i tak dost výrazně. Reno bude hrát starého lovce, který pomůže malému Lucasovi ve výchově jeho orlího kamaráda.

jean reno 1

5. Seriálový upgrade Jak jsem ztratil svoji matku

Orla Abela i malého Lucase váže dohromady společné trápení nad ztrátou své matky, což jim ale oběma o to více přidá na utužení vlastní vztahové vazby. Abelovo vajíčko bylo starším bratrem vystrčeno z hnízda, když ho našel Lucas. Ten je zase sirotek, matka mu zemřela před lety a jeho otec se ze ztráty stále nevzpamatoval. Opravdové pouto lásky si vytvoří chlapec a orel jedině spolu a o to těžší to bude, se zase rozloučit.

jean reno