Víkendové tržby: Hunger Games ve stínu svých předchůdců

Ti, co čekali, že poslední díl série Hunger Games zboří kina, musí být zklamán. Otevírací víkend rozhodně nedopadl podle optimistických očekávání.

Ať už máte na Hunger Games jakýkoliv názor, tak aktuální víkendová premiéra měla být jednou z filmových událostí roku. Tou svým způsobem i byla. Velkolepé rozlučky tvůrců a herců s diváky, nekonečné statusy o Katniss a spol. na Facebooku a tak dále. Jenže v řeči čísel to jistě mohlo dopadnout lépe. Spíš mělo. Síla vzdoru 2. část totiž otevřela za 101 milionů dolarů, což je přesně o 20 milionů méně než předchozí díl a dokonce o 57 milionů méně než rekordní dvojka s podtitulem Vražedná pomsta. Co z toho vyplývá? Série rozhodně přesluhuje a rozdělením posledního pokračování na dva díly není ničím jiným než prachsprostou snahou o ždímání peněz ze zapálených fanoušků. Hanba!

Hunger-Games-Mockingjay-Part-2-Trailer
Katniss a spol. si jistě představovali mohutnější nástup do kin. Výdělky druhé části Síly vzdoru jsou hluboko za čísly předchozích dílů série.

Druhou příčku obsadil James Bond a jeho Spectre. Snímek přežil nástup dalších novinek v žebříku (o tom podrobněji v následujících odstavcích) a se solidními 14,6 miliony u Ameriky má na kontě krásných 677 mega celosvětově. Rekordy Skyfall se sice nechvějí v základech, ale i tak jde na poměry série o velmi kvalitní výsledky. Těsně za agentem 007 se drží roztomilé psisko Snoopy, které se svým nejnovějším celovečerním dobrodružstvím vydělává až nečekaně slušné peníze (12,8 milionů za víkend, 108 celosvětově).

Čtvrté místo patří novince The Night Before. Jde o vánoční komedii se Sethem Rogenem nebo Josephem Gordonem-Levittem, která si vydělala těsně přes 10 milionů, což rozhodně není kdovíjaký zázrak, ale jelikož jde o tematicky sváteční film, tak je dost dobře možné, že jeho chvíle teprve přijdou. A nebo taky ne. Nezapomínejme, že před Vánoci startují například nové Hvězdné války.

the-night-before-
Svérázná vánoční komedie The Night Before bude cílit především na milovníky typického humoru Setha Rogena a jemu podobných kumpánů.

První polovinu žebříčku uzavírá remake španělského Tajemství jejich očí z roku 2009. Solidní obsazení (Chiwetel Ejiofor, Nicole Kidman, Julia Roberts) nedokázalo do kin nalákat větší počet diváků, ale výdělky kolem 6,6 mega jsou vzhledem ke konkurenci celkem očekávaným výsledkem.

Další vánoční snímek – nepříliš kladně hodnocené Trable o Vánocích – obsadil šesté místo (necelé 4 miliony), jemuž je v patách stálice posledních týdnů – Marťan. Tento biják se drží v kinech s vynikajícími výsledky už osm týdnů, a proto nemůže nikoho překvapit jeho vydělaná (bez několika drobných) půlmiliarda z celosvětových kinosálů. Vzhledem ke kvalitě filmu jde o naprosto zasloužený výsledek.

Osmé místo obsadil jeden z oscarových favoritů Spotlight. Novinářské drama podle skutečných událostí o zneužívání dětí katolickou církví v Americe vydělalo 3,6 milionů a zajímavostí je, že tento snímek debutoval v kinech už před třemi týdny na 23. místě, následně vyšplhal na 12. příčku a nyní se podíval i do top desítky. Nemyslím si, že by toto stoupání žebříčkem pokračovalo, ale i tak jde o poměrně unikátní úkaz v rámci pravidelného box-office.

spotlight01
Dojdou si hrdinové filmu Spotlight pro Oscara? Zahraniční novináři hovoří o jednom z hlavních momentů americké kinematografie za poslední léta.

Na devítce se usadilo hornické drama The 33 s 2,2 miliony a poslední místo v top 10 patří Mostu špiónů Stevena Spielberga v hlavní roli s Tomem Hanksem.

Příští týden bude zajímavé sledovat, o kolik procent se propadnou tržby posledním Hladovým hrám a jak moc s pořadím v žebříčku zamávají premiéry takových očekávaných filmů jako Creed (nepřiznané pokračování Rockyho), animovaný Hodný dinosaurus nebo Victor Frankenstein s Danielem Radcliffem  a Jamesem McAvoyem.