Víkendové tržby: Hunger games i druhý víkend na první příčce

Díkuvzdání se v amerických kinech projevilo náramně. Solidní návštěvy pomohly především (téměř všem) novinkám.

Svátek Díkuvzdání je výhradně americkou záležitostí, při které se do kin tlačí jeden zajímavější titul než druhý a diváci tedy po vydatných hodokvasech zamíří do kin, aby vytrávili krocana s nádivkou. Z vyprodaných sálů se i druhý týden těší především závěrečný díl série Hunger Games, který sice nevydělává tolik jako předchozí díly, ale i tak mu to s přehledem stačí na první místo v žebříčku. 51 milionů dolarů v Americe a 440 milionů celosvětově jsou ve finále solidní výsledky, jsem ale přesvědčený, že ve studiu Lionsgate počítali s větším obnosem.

Další medailové pozice obsadili nováčci. Roztomilá animovaná pixarovka Hodný dinosaurus (39 milionů, druhé místo) a tak trochu vymodlené pokračování Rockyho boxerské série – Creed (30 milionů, třetí místo). Oběma titulům se tedy povedlo parádně ukousnout svůj podíl ze silnějších protivníků, a jelikož se blíží konec roku a kinosály budou mít spíše zaplňující se tendenci, tak bych se nebál, že by se z těchto titulů nestaly hity podzimní/zimní sezóny.

creed
Rocky jako trenér syna svého bývalého protivníka? Proč ne!

Čtvrtý a pátý flek berou parťáci agent James Bond a pejsek Snoopy, kteří už čtyři týdny společně bojují o přízeň diváků. Tržby jsou v tomto případě výrazně nižší (12,8 milionů, respektive 9,7 milionů) než u výše umístěných snímků, i tak jde ovšem o velmi úspěšné filmy, které za pár let jistě dostanou další pokračování. A tito dva hrdinové by opět mohli v box office startovat bok po boku, což by jistě bylo velmi stylové 🙂

Do desátého umístění aktuální topky se seřadila známá jména týdnů minulých. Šesté místo bere netradiční vánoční komedie The Night before se Sethem Rogenem (8,2 milionů). Sedmička patří remaku Tajemství jejich očí, kde se snaží zaujmout Nicole Kidman (4,5 milionů). Na osmičce se usadila hvězdně obsazená a nadmíru chválená oscarovka Spotlight (těsně pod 4,5 milionů).

frankenstein_2015
Radcliffe, McAvoy i celý natáčecí tým si mohou jen drbat hlavu a hádat, proč diváky jejich Victor Frankenstein vůbec nezajímá

Následuje další letošní adept na sbírání cen a to dobové drama Brooklyn zasazené do 50./60. let minulého století. Režie se ujal John Crowley (především divadelní tvůrce, ale na svém kontě má i například dvě epizody druhé série Temného případu) a podle scénáře známého Nicka Hornbyho prý natočil jeden z nejlepších filmů roku 2015. V hlavní roli září Saoirse Ronan a Domhnall Gleeson.

Místo desáté patří vynikajícímu Marťanovi, který tak nepustil do aktuální topky například hororového Victora Frankensteina, ve kterém se snaží oslnit Daniel Radcliffe a James McAvoy. Zde už nyní můžeme hovořit o jasném propadáku, který mohou zachránit snad jenom diváci ze zbytku světa, ale moc bych na to nesázel.

Příští týden nás bude zajímat debut hororu Krampus: Táhni k čertu.