Recenze: Proč jsem nesnědl svého taťku (2015) – Pokrok vždycky vítězí

Francouzští tvůrci se pustili do filmové adaptace knihy, která u nás vyšla pod názvem Co jsme to tátovi provedli. Dílo, jež bylo přeloženo do několika jazyků a sloužilo jako satira tehdejší společnosti, si oblíbila spousta čtenářů. Jak film dopadl?

Edward se narodil jako prvorozený, a to králi Simianů, což byli něco jako pralidi. Avšak otci se více líbil syn druhorozený, protože byl větší a silnější než Edward. Proto se prvorozeného zbavili. Naštěstí se ho ujal Jan, opičák co nemluví. Edward sice není tak silný jako jeho bratr, ale na druhou stranu je velmi inteligentní a vynalézavý, čímž si získá některé členy Simianů, dokonce i krále osobně.

Díky Edwardovým schopnostem si Simiani začnou uvědomovat, že ten pravý život není někde ve výšinách stromů, ale dole, na zemi. Poznávají nejen chůzi, oheň, ale i domestikaci zvířat. Co na to jeho bratr a proradná čarodějnice?

Pourquoi-jai-pas-mangé-mon-père-1

Jak jsem již zmínil, jde o adaptaci díla, jež bylo vydáno v roce 1960 pod názvem The Evolution Man. Příběh dal dohromady anglický spisovatel Roy Lewis. U nás vyšla poprvé v roce 1987. Že šlo o satiru na společnost, už také víte. Nebudu se pouštět do detailů, neb jsem knihu nečetl, ale z filmu je patrné, že s předlohou nemá kromě vynálezů a pár narážek na současnost vůbec nic společného.

Co se týká animace, které jsem se docela obával, tak ta se docela povedla. Pestré barvy asi také něco stály. Když má někdo peníze, jde to vidět. Co se však vůbec nepovedlo, to je děj obecně. Snímek vůbec nemá žádného záporáka! Jelikož je film určen převážně dětem – ano, zatím si stojím, protože narážek na současnost bylo opravdu poskrovnu, tak chybí absence dobro versus zlo. Edward sice ztělesňuje stránku dobra docela slušně, neboť byl vyhnán, není velký ani silný, ale dost mu to pálí a ukazuje nám, že pokrok zkrátka nezastavíš, ale kde je ten záporák? Král, otec, jenž Edwarda vyhnal? Nebo jeho bratr, který ho chce zabít kvůli trůnu? Nebo snad králův poradce Vladimír, který je natolik hloupý, že tu myšlenku hned opustíte. Pak je tu ještě čarodějnice, ale u té to také vzdáte, protože její zlověstný smích a intriky nejsou vůbec hodny antagonisty. Zkrátka nic!

159695386_3e5fcd

Film se k ničemu nedobere. Pouze k tomu, že pokrok zastavit nejde, a to je vše. Bohužel se tvůrcům nepodařily ani gagy, kterých bylo rovněž málo. Některé z nich byly určeny pro maximálně pětileté děti. Jediné, tedy kromě animace, ta se vcelku povedla, co by stálo za pochvalu, je hudební podkres od Laurenta Pereze. Chvílemi jsem si říkal, že si tento animák takový soundtrack ani nezaslouží, jak moc některé rádoby dramatické chvíle povýšil o stupeň výš. Bohužel tím končím. Více se totiž k tomu už moc napsat nedá, protože těch 90 minut bylo protrpěných. Děti bych na takovýto film poslal snad jen za trest.

procjsemnesnedl_still

Verdikt

Francouzská filmová adaptace známé anglické předlohy se bohužel vůbec nepovedla. Podprůměrný, ba dokonce žádný děj s naprostou absencí záporné postavy, bez níž se těžko divákům vysvětluje, že dobro, v tomto případě pokrok, vždycky vítězí.

  • Proč jsem nesnědl svého taťku / Pourqoui j’ai pas mangé mon pére
  • Trailer
    Stopáž: 95 minut
    Režie: Jamel Debbouze
    Hrají: Jamel Debbouze, Mélissa Theuriau, Arié Elmaleh, Patrice Thibaud