Tak jsme zase spojily hlavy dohromady a výsledkem je výběr nejlepších animovaných filmů za posledních patnáct let. Jak brzy zjistíte, filmová studia nám nadělila hned několik animovaných klenotů. Které z nich máte nejraději?

1Shrek 1 a 2

První příběh o zlobrovi s tvrdou slupkou, ale měkkým srdcem, patří již do zlatého fondu animované kinematografie. Nejenže ukázal, že Pixar nemá zajištěné místo na trůně krále animace a že se ho nemusí bát na souboj vyzvat menší společnosti. První Shrek vyhrál zcela prvního Oscara za animovaný film a dočkal se i nominace na cenu za adpatovaný scénář. Film skvěle fungoval jako parodie na klasické pohádkové příběhy a díky sympatickým a zapamatovatelným postavám si vytvořil základnu fanoušků, která se mohla zaradovat zas za čtyři roky, když do kin přišel druhý díl. Pokračování značně změnilo přístup. Místo parodizovaní pohádek si vzalo na paškál milostné příběhy a domov hollywoodského filmu, Los Angeles. Druhý Shrek představil spoustu nových postav, díky čemuž obětoval trochu z přehlednosti a linearity jedničky. Výměnou jsme ovšem dostali skvělého Kocoura v botách a větší dávku kreativní akce. Další pokračování už tolik štěstí neměla a jsou jednoduše dvěma velkýma šlapnutíma vedle. První dva díly by si ale nikdo neměl nechat ujít. (napsal Patrik Pajer)

2Hledá se Nemo (Finding Nemo)

Marlin, Klaun očkatý. Jeho syn Nemo. Zapomnětlivá, ale dobrosrdečná Dory, která pomáhá Marlinovi najít svého synka. Kdo by neznal tyto známé postavičky z Oscarem oceněného amerického animovaného filmu z dílny Pixar. Příběh o lásce otce k synovi a jeho nekonečné vůli synka najít za každou cenu byl i po právu nominován na Oscara za skvělý scénář, střih zvuku a podmanivou hudbu. Film si oblíbili diváci po celém světě a bylo to vidět i tržbách filmu, když posbíral bezmála miliardu dolarů ze všech koutů na Zemi. Zaslouženě! (napsal Lukáš Vaněk)

3Jak vycvičit draka (How to Train Your Dragon)

Rok 2010 bol veľmi bohatý na zaujímavé animované filmy. Vzniklo vtedy Na vlásku, Megamozog, Ja, zloduch ale i tretie Toy Story. Štúdia sa predbiehali v tom, kto to urobí lepšie. Dostali sme jeden komiksový metafilm, jeden tradičný disneyovský muzikál, jednu žánrovú hru a zviezli sa na vlne nostalgie. Bolo by náročné toto všetko prebiť, hlavne ak námet filmu je podobný E.T.-mu. Ako vycvičiť draka bolo však veľkým prekvapením a v konkurenčnom súboji obstálo. Ako je to možné? Sympatické charaktery? Nádherná animácia? Skvelý humor? Iste, toto všetko obsahuje, ale aj niečo iné. Nebojí a ísť do vážnejších vôd, nebojí sa svojich hrdinov zraniť. Ale hlavne je plné epických momentov, ktoré by mu mohol závidieť aj Hobit… A dvojka zašla ešte ďalej. Bez jednotky by tu však nebola. (napsal Juraj Búry)

4Úžasňákovi (The Incredibles)

Superhrdinský akční  animák, který si hodně bere ze Strážců – Watchmen, Fantastické čtyřky, bondovek a spousty dalšího, je hlavně rodinným dramatem o deziluzi, krizi středního věku a problému sebeurčení. Pro superhrdinské komiksy jsou pocity vykořeněnosti a postupná krize víry v sebe sama typické. Úžasňákovi jsou snímkem, který prakticky definuje superhrdinský žánr pro dětské publikum. Všechny temnější části komiksových příběhů převádí do roviny pohádkové podívané, kde se vše v dobré obrací. Zákaz superhrdinské činnosti, který je ve Strážcích logickým a nevyhnutelným vyústěním, je v Úžasňákových zrušen, status vyděděnce, který v životě superhrdinů nekončí, je nahrazen statusem celebrity a soudržností rodiny. Snímek je tak skutečnou poctou superhrdinskému žánru, vyhlížející lepší zítřky a optimisticky nahlížející na superhrdiny v kostýmech v době, kdy jsou spíš směšní. (napsal Filip Šula)

5Doba ledová (Ice Age)

Zvířecí parta složená z nabručeného mamuta Mannyho, šavlozubého tygra s dobrým srdcem Diega a natvrdlého lenochoda Sida navzdory svému rozličnému složení drží pospolu sjednocená záchranou jednoho malého lidského uzlíčku neštěstí a postupně na své cestě čelí různým nebezpečím a vtipným příhodám. Když už by snad hrozilo, že byste se mohli takové srandy jako neustálého pokoušení šelmy, tupce a tlustokožce přejíst, svými bleskovými vpády do filmu rozhodně pobaví veverka Scrat snažící se dostihnout její věčně unikající oříšek. Vynikající první díl Doby ledové baví své diváky napříč generacemi, že jim z toho občas až drkotají zuby, mrazem ale ne. (napsal Jan Marek)

6Lego příběh (The Lego Movie)

LEGO stavebnice byly vždy o fantazii, na čemž staví i celovečerní film, který slavnou značku ždíme, co to jen jde. Snímek plný nápadů, odkazů na spoustu dalších slavných filmů (Matrix, Batman, Pán prstenů) a s milým poselstvím, které vás vrátí do dětských let a doby, kdy jste si taky hráli s touhle legendární stavebnicí. (napsal Roman Toupal)

7VALL-I (WALL-E)

Je rok 2700. Naše planeta je tak znečištěna, že není obyvatelná. A tak si lidé postaví kosmickou loď a na Zemi nechají pár speciálních robotů, kteří ji za pár let perfektně uklidí. Po pár dekádách zbývá jediný robot, který uklízí. VALL-I a sdílí byteček se svým domácím mazlíčkem a jediným kamarádem – švábem Halem.  Malý robot si díky samotě vypěstoval vlastní roztomilou osobnost a touží po jediném – mít někoho druhého, jako postavy z muzikálu Hello Dolly, jehož romantická scéna mu dělá radost každý večer. Stereotypní život se mu změní, když při úklidu najde malou rostlinku a tu zasadí, protože pár dnů na to přistane na Zemi kosmická loď, ze které vylétne malá sonda, do které se Vall-i zamiluje. Tenhle animák skutečně patří mezi ty nejlepší. Rozkošné vyznání lásky jen za pomoci slov: Vall-i a Éva, je jedno z nejupřímnějších ve filmografii, a to nejen mezi animáky! Plus … ani vám nepřijde, že minimálně polovinu filmu, se prakticky nemluví. Studio Pixar si hold dalo záležet. (napsala Dominika Zmítková)

8V hlavě (Inside Out)

Snímek o „oživlých“ emocích je oproti jiným pixarovským animákům dost netypický. Především tím, že jeho zápletka nevychází z narušení obvyklého pořádku, jako Mravenec Z, kde hrdina zvrátí přirozenou mravenčí hierarchii, nebo Hledá se Nemo, v němž ryby dokáží vzdorovat rybářské lodi a bojovat s o dost většími predátory. V hlavě je rekonstrukcí procesu, který vede k ustavenému pořádku. Krize, kterou musí postavy řešit, a její vyřešení jsou přirozeným procesem dospívání. Kromě toho se v rámci vývoje zápletky dočkáme v podstatě studie dětské psychiky a jejího fungování, to vše převedeno do vtipné formy. Každý nápad, každá nabízející se možnost a každá možná interpretace procesů lidského vědomí využity do mrtě. (napsal Filip Šula)

9Příšerky s.r.o. (Monsters, Inc.)

O tomto filmu se moc často nemluví ani nepíše, ale mělo by se! Patří mezi ty povedené jemně humorné animáky. Jmenuje se podle strašidelné továrny „Příšerky s.r.o.“, ve které pracují mimo jiné i dva nerozluční kamarádi: James P. Sullivan – nejlepší strašák továrny na jekot, jež je používán jako tamní zdroj energie, a Mike Wazowski – Sullivanův osobní asistent a spolubydlící. Do tajemného světa příšerek se jednoho dne ale dostane malá holčička Boo a poklidný život obou kamarádů je ta tam, zato není nouze o milé vtipné situace. (napsala Dominika Zmítková)

10Mrtvá nevěsta Tima Burtona (Corpse Bride)

Mrtvá nevěsta je dekadentní ponurou pohádkou z pera Tima Burtona, jehož styl je lehce návykový. Málokdo ví, že tento příběh je založen na starší ruské verzi židovské povídky. Výsledkem je ale neobyčejně svěží viktoriánská, mírně hororová atmosféra. Snad proto v roce 20006 získal Oscara v kategorii Animovaný film. Děj se odehrává ve viktoriánské vesnici v 19. Století. Van Dortovi chtějí svého syna Victora oženit s Victorií Everglotovou –  mladičkou, něžnou a půvabnou dcerou zchudlé šlechtické rodiny. Jedni konají ve jménu budoucího šlechtického titulu a druzí díky vidině peněz. Stane se ale něco, co by nikoho nenapadlo. Victor pokazí při obřadu manželský slib. Jakmile se na něj vrhnou obě rodiny, zahanben uteče. A jak tak prochází lesem, na malém paloučku si slib přednese ještě jednou a prstýnek jen pro ilustraci navlékne na malou větévku, co trčí ze Země. Jenže větvička nebyla nic jiného než ruka mrtvé nevěsty, která s Victorovu nabídku přijme. (napsala Dominika Zmítková)

11Simpsonovi ve filmu (The Simpsons Movie)

Simpsonovci. Pojem. Umenie. Kronika našej kultúry. Alternatívna realita? Dobre, tým posledným som to možno prehnal. Nič to však nemení na fakte, že Simpsonovci sú dôležitou a neoddeliteľnou súčasťou našej kultúry, či sa nám to páči alebo nie. Nebudú tu navždy, ale navždy si ich budeme pripomínať. Film o nich možno upadol do zabudnutia, aj keď by nemal. je krásnou oslavou seriálu, vynikajúco kombinuje 3D animáciu s 2D. Je nesmierne zábavný a epický. Je tým najlepším so Simpsonovcov. A Simpsonovci sú asi to najlepšie z našej doby na prelome milénií. (napsal Juraj Búry)

12Toy story 3: Příběh hraček

Zakončení kultovní animované série, která zasáhla každého, kdo měl v životě citový vztah ke svým hračkám z dětství. Skvělá animace, spousty originálních nápadů a precizní hra s nejrůznějšími žánry. Nepochybně jedna z pixarovek, která nezestárne. (napsal Roman Toupal)

13Vzhůru do oblak (UP)

Další Pixarovka, která vás zaručeně dostane. Vynikající film o staříkovi, jenž na starý kolena plní přání své zesnulé manželky, přestěhovat se k vodopádům v Jižní Americe. Na svůj domek přiváže tisíce balónku a cesta může začít. Netuší však, že s sebou bere nevítaného hosta – osmiletého skauta. Vynikající příběh o sbližování dvou odlišných generací lehce, připomínající svěrákovského Kolju, fantastická první desetiminutovka představující prožitých několik let hlavní postavy se svou ženou, která perfektně funguje i jako dojemný krátký film, skvělá animace a hudba, to vše je oceněno dvěma Oscary. Podívaná pro celou rodinu se vším všudy. (napsal Lukáš Vaněk)

14Ratatouille

https://www.youtube.com/watch?v=niD-jahFURU

Pixar vždy vedel ako vytvoriť animované filmy, ktoré majú zaujímavý námet a príbehom vedia chytiť za srdce. I dospelí, ktorí sa po väčšinu času tvária, že z animovaných filmov už vyrástli, pri nich radi strávia tie dve hodiny svojho času. Ratatouille má všetko, čo by si divák mohol priať od animovaného filmu. Zaujímavé a vtipné postavy (hlavné i vedľajšie), priehrštie nápadov, skvelú hudbu a príbeh odohrávajúci sa v Paríži priam hýri farbami. Film ani nemá skutočného záporáka, čo sa mi pri prvom sledovaní veľmi páčilo a čo pôsobí skutočne sviežo v rámci filmu. Celý nápad je samozrejme trochu pritiahnutý za vlasy, ale prečo si neužiť pixarovku v pokoji a bez nutkania hľadať chyby. Oscar je v prípade Ratatouille naprosto zaslúžený a s bezkonkurenčným slovenským dabingom je film vždy zážitkom. (napsal Ján Krška)

15Megamysl (Megamind)

Kdesi v předaleké galaxii existují na hvězdné roky od sebe super-úhlavní nepřátelé, superzáporák Megamysl a superhrdina Metroman. Zatím jsou v plenkách a neví o sobě. To se ale stalo minulostí v momentě, kdy oba byli posláni rodiči ze svých rodných planet na Zemi, aby se tak vyhnuli zkáze vlastního domova. Metromana vychoval bohatý manželský pár, Megamysla parta vězeňských chovanců. Z opačných stran společnosti se z nich stali rivalové a jejich souboje zas denním chlebem pro občany města Metro City. Dlouho rostoucí zášť v geniálním Megamyslovi dala jednoho dne za vznik proradnému plánu na odstranění jeho superhrdinského protějšku. Jakmile je ale idol spravedlnosti mrtvý, padouch na straně zločinu zjistí, že nemá pro co žít. Jeho originální plán na stvoření náhradního hrdiny půjde samozřejmě do kytek, čemuž se už můžeme jenom podivovat a smát – z padoucha se nakonec musí stát hrdina, což je opravdu nečekaný zvrat. (napsal Jan Marek)

Co se do výběru nevešlo: Auta, Ledové království, Na vlásku, Píseň moře, Slepičí úlet a Já, padouch