Marťan soutěží v kategorii komedií o Zlatý glóbus

Co myslíte, lze srovnávat snímky jako Marťan s Joy? Ti z vás, co odpověděli ne, budou asi následujícím článkem poněkud zaskočeni. Oba filmy spolu totiž budou soupeřit o Zlatý globus!

Zlaté glóby jsou voleny malými skupinkami pověřených novinářů, nicméně ti však nemají žádný vliv na soutěžích o Oscary. Jedná se o zábavnou událost, která nás také mj. často navnadí na filmy, které do kin teprve dorazí. Například nyní nás právě zajímá, zda snímek režiséra Davida O.Russella (Špinavý trik) Joy, bude soutěžit jako komedie nebo drama, což nám podává jistý náznak toho, pro jaký druh filmu Davida O. Russella můžeme hlasovat.

the-martian-image-matt-damon-600x400

Podle magazínu LA Times byl Joy navržen pro Zlatý globus v kategorii Nejlepší komedie stejně jako sci-fi dobrodružný film Ridleyho Scotta Marťan a právě toto některé lidi velice rozčílilo. Nejprve si však řekneme něco o Joy. Film vznikl podle scénáře Annie Mumalo, která byla například spoluautorkou scénáře k filmu Ženy sobě z roku 2011. Snímek vypráví život ženy jménem Joy Mangano, která vynalezla tzv. Mop zázrak. Russell se podepsal tím, že vytvořil napůl fiktivní příběh, který je zároveň inspirován silnou ženou v jeho životě a ve výsledku… no, ještě to zatím úplně nevíme, ale Jennifer Lawrence trénovala nějaké zátěžové a střelné věci s brokovnicí, takže ano, jedná se o film Davida O. Russella.

Musím poukázat na to, že poslední dva Russellovy filmy Špinavý trik a Terapie láskou také soutěžily o globus v kategoriích Nejlepší komedie a Muzikály, takže když je Joy navržen také, není pochyb o tom, že v sobě snímek nese jistý nádech dramatičnosti. Nicméně nyní už víme, že film není čistě drama, jak naznačovaly některé předešlé zprávy, a také víme, že finální produkce je dokončena. To znamená, že brzy už bude film připraven na plátna skupin kritiků, přičemž první ceny budou předávány na začátku prosince.

joy_profile

Co se týče Marťana, myslím si, že je poměrně diskutabilní jestli se jedná opravdu o komedii. Určitě se jedná o zábavný film se scénářem od režiséra Drew Goddarda (Chata v lese) a s výtečným Mattem Damonem v hlavní roli. Jde v tom však trochu cítit podvod – takto velký film odlišný od všech ostatních nominací z kategorií Nejlepší komedie a Muzikály, má větší šanci na výhru a k tomu připočtěme, že si získal i jistou pozornost v kategorii Nejlepší drama. LA Times také napsal, že vyhrál zařazení do kategorie Nejlepší komedie pouze jediným hlasováním, zatímco návrh o zařazení komedie Trumbo byl zamítnut (tento film bude soutěžit ve skupině Nejlepší drama)!

Zlatý globus roku 2016 bude pořádán Rickyem Gervaisem a živě vysílán 10. ledna.