Duncan Jones se po Warcraftu vrhne na dystopické sci-fi

Warcraft se stále peče v postprodukční troubě, režisér Duncan Jones (Moon, Zdrojový kód) se již ovšem poohlíží po další štaci. Tou by měla být realizace jeho srdcové záležitosti, autorské sci-fi MUTE. Projekt se k produkci posouval už delší dobu, jasné ano slyšel ale Jones až teď. Na palubu navíc rovnou naskočila i dvojice herců Paul Rudd (Ant Man) a Alexander Skarsgard (True Blood).

Jonesův Moon je jedno z nejopěvovanějších sci-fi minulých let. Místo laserových zbraní a hyperineligentních robotů vsadil na komorní atmosféru a hru s psychikou hlavního hrdiny. MUTE bude v této tradici pokračovat, jen ji dost rozšíří. Místo měsíční stanice se totiž dostaneme do dystopického Berlína, zasazeného zhruba čtyřicet let do budoucnosti.

Děj snímku, který se mimochodem bude odehrávat ve stejném světě jako Moon, se bude točit kolem Leo Beilera (Skarsgard). Leo je němý barman, kterému k životu zbyl už jen jeden důvod, osudová žena, která ale znenadání zmizí. Jeho hledání dovede hlavního hrdinu až do městského podhoubí, kde začne opakovaně potkávat podivnou dvojici chirurgů (jedním z nich je Rudd). Ti mohou znát informace, klíčové k nalezení hrdinovy vyvolené. Dá se jim ale věřit?

MUTE měl původně vyjít jako komiks u Dark Horse Comics. Originalitu konceptu ovšem poznali i u produkční společnosti Lotus Entertainment, která pomůže s realizací filmu. „Na MUTE pracuju už dvanáct let, nemůžu vyjádřit, jak moc jsem nadšený,“ řekl Duncan Jones. „MUTE je film, který snese zkoušku času. Je to ten druh sci-fi, který se dnes netočí.“

Raně zpracovaná stránka z původně plánovaného komiksového zpracování
Raně zpracovaná stránka z původně plánovaného komiksového zpracování

MUTE pravděpodobně prodělalo už několik nadějných startů. Film je v plánu už vážně dlouhou dobu a když měl nakonec příběh do komiksu převést kreslíř Glenn Farby, vypadalo to, že se na celuloid už nedostane. Tentokrát má už ale Jones v kapse produkční zázemí i dvě silná herecká jména. Doufejme tedy, že jen co do kin vyšle Warcraft, začne pilně pracovat na tomhle setsakra dobře vypadajícím sci-fi.