16. ročník Mezipater už klepe na dveře

Ve čtvrtek začíná v Praze již 16. ročník queer filmového festivalu Mezipatra. V Praze bude probíhat od 5.11. do 12.11. a následně se přesune do Brna (12.11. – 18.11.). Tématem letošního ročníku je „Dny, které otřásly světem“.

Festival promítá filmy ve čtyřech kategorích: hlavní soutěž celovečerních filmů, hlavní soutěž krátkometrážních filmů, dokumenty a retrospektiva. Speciální projekci bude mít zahajovací film The Director’s cut a film, který loni na festivalu získal diváckou cenu Putinovy „Děti 404“.

robin williamsNejatraktivnější sekcí je bezesporu hlavní soutěž celovečerních filmů, která nabízí současné filmy s queer tématikou a letos má rozhodně co nabídnout. Za zmínku stojí filmy z únorového Berlinale: dohnat můžete chilský Klub (El Club), který v Berlinale vyhrál stříbrného medvěda, nebo novinku Petera Greenawaye Ejzenštejn v Guanajuatu (Eisenstein in Guanajuato).

Pokud se u filmů spíše koukáte na obsazení, pak Vás program jistě také potěší. Konverzačka Shoda (Match) představí oblíbeného Patricka Stewarta (aka Profesor X z X-menů) jako profesora tance a choreografa, který je zpovídán mladým párem ohledně své bohémské minulosti. Bulvár (Boulevard) je zase komorní drama, které Vás naláká především na Robina Williamse, pro kterého role Nathana byla poslední hlavní rolí. Rozveselit Vás pak může Lily Tomlin s komedií Babi (Grandma), kde ztvárnila potrhlou babču, která se vydá na roadtrip se svojí vnučkou, aby jí sehnala peníze na umělé přerušení těhotenství.

rhps

Největší peckou retrospektivy bude král kultovních filmů The Rocky Horror Picture Show, který letos slaví 40. narozeniny a dostává se k nám v nově restaurované verzi, která bude velkému sálu Lucerny určitě slušet.

V Praze se festival usídlí v kinech Světozor a Lucerna, v Brně pak v kinech Art a Scala. Kromě projekcí má festival i spoustu doprovodných akcí. Kompletní program a spoustu dalších informací o festivalu můžete najít na jejich webových stránkách, popřípadě i na Facebooku.