Víkendové tržby: Z Marťana je hit! Říjnový rekord ale těsně odolal

Novinka Marťan se podle očekávání vyšplhala na vrchol kasovního žebříčku. Dařilo se také dvojce animovaného Hotelu Transylvánie.

To, že Marťan Ridleyho Scotta obsadí první místo víkendových tržeb, se čekalo. Zajímavější otázkou však bylo, jestli tato novinka dokáže překovat dva roky starý rekord žánrově podobné Gravitace. Dopadlo to těsně, ale čísla z roku 2013 odolala. Marťan si vydělal rovných 55 milionů dolarů, čímž ztratil přibližně 785 tisíc na oscarovku Alfonse Cuaróna. Tento výsledek je i tak velmi povedený a nadšení převládá rovněž u diváckých a odborných ohlasů, díky kterým Marťan se prozatím prezentuje jako jeden z nejlepších filmů letošního roku.

Druhé místo patří jedničce z minulého týdne – animovanému Hotelu Transylvánie 2. Dalších 33 vydělaných milionů je velmi slušná bilance, a pokud snímek ještě nějaký ten týden na těchto pozicích vydrží, tak si velmi hlasitě řekne o třetí díl. Nejsem proti. Kvalitních animáků není nikdy dost.

hotel-transylvania-2
Dvojka Hotelu Transylvánie pokračuje v solidních výdělcích

Bronz bere Sicario: Nájemný vrah. Masivní nasazení do kin přineslo tomuto filmu celkem solidní divácký zájem, ale přece jenom ty výdělky kolem 12 milionů nejsou žádné terno. Tady trochu zaspala propagace filmu, protože ohlasy naznačují, že jde o velmi povedený thriller, který by si více pozornosti jistě zasloužil.

Čtvrtou příčku obsadila upřímná komedie Stážista s Robertem de Nirem a Anne Hathaway. Dalších 11,2 milionů jistě hřeje u srdce šéfy studia Warner Bros., protože na tak skromný projekt se film odvážně pere s mnohem silnější konkurencí.

Na pětce se usadil Labyrint: Zkoušky ohněm. Třetí týden v žebříčku a propady téměř o 50 % naznačují, že se tomuto dílu rozhodně nebude dařit tak jako jedničce, ale i tak se aktuální celosvětové výdělky pohybují někde kolem 211 milionů, což rozhodně není špatný výsledek. Trojka je samozřejmě na cestě.

Podobný výsledek kolem pěti milionů si připsaly také filmy Black Mass: Špinavá hra a Everest. Gangsterka s Johnny Deppem  a horolezci v čele s Jasonem Clarkem vydělávají tak nějak v rámci svých možností, ale jejich pád žebříčkem je samozřejmě nezastavitelný. U těchto filmů mě spíš bude zajímat, jestli dojde na nějaké oscarové nominace, ale to si ještě nějaký ten pátek počkáme.

everest-movie-trailer-iamge
Everest – horolezecké drama podle skutečné události

Osmé místo s necelými čtyřmi miliony bere horor Visit tvůrce M. Night Shyamalana, který se díky rozpočtu kolem pěti milionů zřejmě stane jedním z nejvýdělečnějších filmů roku (po procentuálním přepočtení tržeb na náklady) a můžeme tedy v klidu hovořit o povedeném návratu zatracovaného režiséra Šestého smyslu nebo Po zániku Země.

Žebříček minulého víkendu pak uzavírají na devátém a desátém místě nevýrazná dramata War Room a The Perfect Guy.

Za týden budeme zvědaví, jak se povede Muži na laně Roberta Zemeckise nebo fantasy pro celou rodinu Pan s Hugh Jackmanem.