Víkendové tržby: Poslední lovec čarodějnic neuspěl

Když Vin Diesel nesedí v rychlém a zběsilém autě, tak zřejmě vůbec nikoho nezajímá. Na první místo víkendového žebříčku tržeb se vrátil Marťan Ridleyho Scotta.

Tomu se říká výdrž. Marťana nijak zvlášť nerozházel nástup Husí kůže z minulého týdne, během kterého tato sci-fi pecka těsně klesla na druhé místo a po sedmi dnech se opět vyšplhala na první místo kasovního žebříčku ve Spojených státech. Výdělky blížící se k 16 milionům (celosvětově pak už k 384 milionům) v klidu stačily na ne příliš výraznou konkurenci.

Druhé místo obsadila výše zmíněná Husí kůže. Hororová komedie s Jackem Blackem neudržela zlatou pozici z minulého týdne, ale jelikož tržby klesly o nijak zvlášť závratných 34 %, tak si film vydělal slušných 15,5 milionů. Šéfové ze studia Sony možná počítali s vyššími výdělky, ale při pohledu na rozporuplné ohlasy (kolem 70% na Rottenech), můžou být za těch aktuálních 52 mega celosvětově rádi.

Goosebumps-2015-after-credits-hq
Jack Black v hlavní roli filmu Husí kůže

Bronzovou příčku z minulého týdne obhájili Steven Spielberg s Tomem Hanksem. Jejich Most špiónů se statečně pere s divácky atraktivnějšími protivníky – dalších 11,3 vydělaných milionů potěší, protože tento snímek o špiónském soupeření z dob Studené války stál pouhých 40 milionů a tak se zanedlouho bez problémů zaplatí. Nás především těší pozitivní recenze a hodnocení. Je Most špiónů jedním z top filmů roků 2015? To zjistí čeští fanoušci na začátku prosince, kdy má snímek tuzemskou premiéru.

Na čtvrtém místě je průser jako hrom. Akční fantasy snímek Poslední lovec čarodějnic s Vin Dieselem vůbec nezvládl nástup do kin a směšných 10,8 milionů za první víkend je neoddiskutovatelný propadák. Nelze se ale příliš čemu divit, protože když se podíváte na mizerné divácké a novinářské ohlasy (pouhých 14 % na Rotten Tomatoes), tak je těch necelých 11 mega ještě celkem dobrý výkon. Star-power prostovlasého tvrďáka tedy není ani zdaleka taková, jak si asi producenti představovali.

Páté místo stejně jako minulý týden obsadil animák Hotel Transylvánie 2. Už pátý týden v žebříčku a dalších 9 milionů na účet už tak úspěšné značky není velkým překvapením. Celosvětově má tato roztomilá podívaná na kontě 315 milionů. Trojka je samozřejmě na cestě.

Na šestce se usadila druhá novinka právě uplynulého víkendu – Paranormal Activity: The Ghost Dimension. Pro mě poněkud nepochopitelně populární série otevřela v amerických kinech za 8,2 milionů, čímž se ani zdaleka nevyrovná svým úspěšnějším předchůdcům, ale jelikož film debutoval ve výrazně menším počtu kin (přibližně o 1500 méně než takový Poslední lovec čarodějnic), tak nejde o žádný velký průser.

Paranormal-Activity-Ghost-Dimension
Pětka Paranormálních aktivit otevřela na šestém místě

Masivní distribuční nasazení zažil tento týden také životopisný snímek Steve Jobs režiséra Dannyho Boyla, který obsadil sedmé místo. Michael Fassbender v roli slavného počítačového génia podává prý znamenitý herecký výkon, ale na víc než 7,2 mega to nestačilo. Asi se zde nemůžeme bavit o nějakých rekordně kasovních ambicích, tady se bude cílit spíš na umělecké ceny, ale i tak se film při rozpočtu kolem 30 milionů dolarů bez problému zaplatí.

Moc se nedaří Purpurovému vrchu. Toto dílo tvůrce Guillerma del Tora kleslo po svém druhém víkendu ze čtvrté na osmou příčku (propady téměř o 60 %) a výdělky kolem 5,5 milionů není rozhodně žádnou výhrou. O trochu lépe se vede snímku mimo Spojené státy.

Deváté a desáté místo obsadili stálice Stážista (3,8 milionů za minulý týden, 155 milionů celkově), respektive Sicario: Nájemný vrah (2,9 milionů / 62 milionů). Do top 10 filmů se vůbec nevešly novinky jako Rock The Kasbah nebo Jem and the Holograms.

Za týden vstoupí do kin například Bradley Cooper ve filmu Dokonalý šéf nebo politická komedie Our Brand Is Crisis se Sandrou Bullock.