TOP 6: Halloweenský fearlist hororů

Ne, toto opravdu není pokus o amerikanizaci vašich diváckých vlasteneckých myslí a ano, samozřejmě máme naše vlastní Dušičky. Však ať jenom ten, kdo se nebojí, čte dál.

Určitě všichni tvrdíte, jak nesnášíte americký svátek Halloween. Proč se tomu tedy zbytečně a omezeně bránit. Navíc! Každý si rád čas od času málem cvrkne do kalhot, tak proč ne dnes večer. Račte tedy odvážní poseroutkové zkušeným okem zhodnotit seznam hororů vyhotovený tak, aby si každý mohl vybrat dle svého vlastního vkusu.

Top tematický – Halloween (1978)

Jestliže jste přímo pro tu tématiku, není lepší volby nežli filmu, který si Halloween přímo vypíchl do svého názvu. Vypíchl… Malý Michael vlastně ve svých šesti letech ubodal svou starší sestru porcovacím nožem. V ústavu pro choromyslné vydržel pouze patnáct let, než si svůj zdejší pobyt rozmyslel a raději se vydal tyranizovat své rodné město. S děsivou bílou maskou na hlavě, a celý v černém vraždí brutálně malé holčičky a vlastně všechno, co mu přijde do cesty.

Top erytrocytní – Saw: Hra o přežití (2004)

Erytrocyty neboli červené krvinky, krev. Tohle je horor, který byste si měli pustit, aby vás nepřemohl spánek. Mohli byste se totiž taky probudit v místnosti bez oken a dveří, ne že by na tom záleželo, za kotník jste totiž připoutaní k trubce ve zdi a uprostřed té místnosti leží mrtvé tělo muže v kaluži krve. Dobře, okno k vyvětrání by to možná chtělo, ale kdo by ho otevřel? Kolega na protější straně, který je také připoutaný za kotník k trubce? Jste v rukou vraha, který vás ovšem nezabije. Vy se totiž dost možná zabijete sami. Zajímá vás více? Pusťte si pásku – hra začíná!

Top žraločí – Čelisti (1975)

Když už jsme u krve, tak ve vodě se nekrvácí. Vábí to totiž žraloky. Jeden takový tyranizuje okolí přímořského města Amity. Lidé postupně mizí v rudých skvrnách ve slané vodě a město se snaží celou situaci okolo přítomnosti žraloka poblíž pláže utajit. Na lodi tak vypluje ichtyolog, lovec žraloků a šéf místní policie – opravdu to není začátek vtipu, takhle začíná lov na žraloka. Tomu ale nedojde, že je sám kořist. Žralok je přece lovec a tenhle k tomu lidožravý.

Top upírský – Dracula (1992)

A furt ta krev! Kdesi na zámku v Transylvánii nežila jednou jedna princezna. V 15. století tam, tak možná kníže Vlad přišel o životní lásku a proklel Boha, že je tak krutý. Bůh poté z Vlada udělal Drákulu, nemrtvou bytost lačnící po lidské krvi, stvůru, která ve svém prokletí měla žít věčně. Po staletích bloudění se Drákula dostává do Anglie, kde nalézá svoji převtělenou dávnou lásku, Minu. Že by se z toho hororového večeru stala ještě noc strávená u lovestory? Probuďte se a sežeňte Van Helsinga, tohle není Twilight!

Top duchařský – Šestý smysl (1999)

Osmou položkou na seznamu označenou jako duchařskou je Šestý smysl. K Halloweenu to pasuje jako pěst na oko, nejčastějším kostýmem je zaručeně trapné bílé prostěradlo a přidušené „Úůůůůů“. Osmiletý Cole Sear, ale opravdu duchy vidí. V děsivém vzhledu mu odhalují své příčiny smrti a ku pomoci mu je jedině vynikající psycholog Bruce, Bruce Willis. Společně musí teprve odhalit, zdali duchové chlapce jenom straší, nebo mají nějaké tajuplné zprávy a sdělení. Z pohodlí tepla domova s příměsí strachu toho může být každý divák součástí.

Top démonický – Vymítač ďábla (1973)

Prý snad nejděsivější horor všech dob, je vůbec bezpečné pouštět si něco takového u sebe doma? Raději to rovnou risknout než o tom diskutovat. Aby zrovna vaším hlasem nepromluvil ďábel a neprotočila se vám hlava o 360 stupňů. Ale o takových věcech se nevtipkuje! Radši o nich ani nemluvit.