Top 10 filmů s oscarovými ambicemi

Podzim je tu. Poslední dny bylo tak hnusný počasí, že ráno už ani nemám chuť vstát a nejradši bych zůstala v posteli a dala si znovu maraton Harryho Pottera nebo se znovu pokusila kouknout všechny bondovky pěkně popořádku před tím, než se Spectre konečně objeví v kinech. Což je za chvíli. A taky poslední Hunger Games a vlastně přesně za dva měsíce už uvidíme i Star Wars a… pak mi to došlo. To období, na které čekám asi už tak věčnost, je konečně tady. Jednak se snad letos už dočkám decentních blockbusterů, ale hlavně: award season! A ta letošní vypadá poměrně slibně.

Most špionů

Spielberg a Hanks, to už samo o sobě stačí, aby člověk zbystřel. Teoreticky to vypadá opravdu moc pěkně, akorát už úplně vidím reakce plné frází jako „dobře odvedené řemeslo“ a „Hanks potvrdil, že je skvělý herec“, což je vlastně kód pro „slušný, ale nudný“. Osobně jsem trochu skeptická, protože se bojím dalšího Lincolna (still not over it, brr), ale o to víc překvapená můžu později být.

Potenciál v kategoriích: nejlepší film, režie, herec (Tom Hanks), původní scénář, hudba

Spotlight

Film o novinářích, kteří začnou řešit sexuální zneužívání dětí představiteli církve, a samozřejmě je to celé založeno na skutečných událostech? To může dopadnout různě: a) bude to pitomý, b) bude to poměrně ok, dostane to milion nominací a tvůrci se budou plácat po rameni, protože „o tomhle tématu je třeba mluvit“, c) bude to absolutní pecka, ale jelikož to bude až moc nekompromisní, tak to u akademie propadne. O co, že to bude možnost druhá?

Potenciál v kategoriích: nejlepší film, režie, herec (Michael Keaton, Mark Ruffalo), scénář

Room

Room je komornější film, který se na plakátu nemusí chlubit plejádou slavných jmen, aby Vás nalákal. Film je o pětiletém Jackovi a jeho mámě, kteří byli celý jeho život uvězněni v jednom pokoji, dokud se jim nepovede utéct. Spíše než na napínavý útěk se ale film soustředí na psychiku obou hrdinů a na to, jak se srovnávají s nově získanou svobodou.

Potenciál v kategoriích: nejlepší film, scénář, herečka (Brie Larson)

Dánská dívka

Tom Hooper (Králova řeč, Bídníci) je stálice, Eddie Redmayne má reservé už od obsazení do role a LGBT témata jsou in, transsexualita tenhle rok víc než kdy jindy – díky, Caitlyn Jenner. Pro mě osobně je to jeden z nejvíce očekávaných kousků a to i přes to, že si nejsem úplně jistá, jestli zrovna Hooper dokáže z filmu vytežit maximum. Kéž by, uvidíme.

Potenciál v kategoriích: nejlepší film, režie, herec (Eddie Redmayne), herečka (Alicia Vikaner), hudba

Carol

Asi jediný film, u kterého se nedokážu přimět být ani trochu skeptická. Toddem Haynesem režírované romantické drama v retro kostýmu s Cate Blanchett a Rooney Marou v hlavních rolích – co víc bych potřebovala ke štěstí. Trailer slibuje vizuální lahůdku a slibné ohlasy, co se s filmem táhnou už od Cannes, taky nebolí. Už to chce jen tu českou premiéru, a to rychle.

Potenciál v kategoriích: nejlepší film, režie, herečka (Cate Blanchett – hlavní role, Rooney Mara – vedlejší role), kamera, kostýmy, výprava, adaptovaný scénář, hudba

Brooklyn

A vztahové retro drama ještě jednou. Narozdíl od Carol to ale nebude ve stylu dvojice versus společnost, ale půjde spíše o klasický milostný trojúhelník. Mladá Ellis se vydá do Ameriky, zamiluje se do jednoho, pak se musí vrátit domů do Irska, kde potká druhýho a nebude vědět co s tím. Pevně doufám, že scénárista Nick Hornby věděl a nás čeká slušná podívaná, kdy budeme brečet s hlavní hrdinkou, ne nad ní.

Potenciál v kategoriích: nejlepší film, režie, adaptovaný scénář, herečka (Saoirse Ronan), kostýmy

Revenant Zmrtvýchvstání

Tenhle film je pevně zasazený v oscarových predikcích už od února a já nemám pochyb, že určitě půjde o skvělý film. Bude to pecka. Bude to drsný, já budu celou dobu filmu na nervy a budu to tři dny vydejchávat. Doufám. A ten Leo – že by tenhle film udělal konec všem meme o Leovi a Oscarech? (ale tak dokud můžu: Signs least likely to win an Oscar: 1. Leo, 2. DiCapricorn)

Potenciál v kateoriích: nejlepší film, režie, kamera, herec (Leonardo DiCaprio)

Steve Jobs

Aaron Sorkin loni po Oscarech prohlásil, že ten rok všechny mužské herecké výkony nominované na Oscary byly mnohem lepší než jakýkoli ženský. Úplná pitomost, ale fajn, říkala jsem si, že když je pán tak chytrý, tak si třeba sedne a projednou napíše scénář s hlavní ženskou hrdinkou, ať se teda nějaká herečka může předvést. To nevyšlo, a tak tu máme Social Network 2. Ale s Danny Boylem jako režisérem a s Fassym v hlavní roli to bude určitě dobrý.

Potenciál v kategoriích: nejlepší film, režie, herec (Michael Fassbender), herečka (Kate Winslet)… scénář

Joy

Joy je další film týmu Russell-Lawrence-Cooper a to očividně stačí, aby se s filmem počítalo ve všech predikcích. Jak to David O. Russell dokázal, je mi záhadou. Nejsem si jistá, že mi to Joy konečně objasní, ale utěšuje mě předpoklad, že nic horšího než Špinavý trik snad vytvořit nemůžou.

Potenciál v kategoriích: nejlepší film, režie, scénář, herečka (Jennifer Lawrence), herec (Bradley Cooper)

V hlavě

Často se nestává, aby se animovaný nebo cizojazyčný film probojoval i do kategorie nejlepšího filmu, ale nemožné to není. A tak bych se ani nedivila, kdyby se to letos povedlo právě V hlavě. A kdyby náhodou ne, tak myslím, že ve své primární kategorii – animovaný film – bude jasným favoritem.

Potenciál v kategoriích: nejlepší film, nejlepší animovaný film

Kdo dál

Mládí: nejlepší film, režie, nejlepší herec (Michael Caine), nejlepší herečka (Jane Fonda)
Black Mass: nejlepší herec (Johnny Depp)
Osm Hrozných: nejlepší film, režie, scénář, hudba
Freeheld: nejlepší herečka (Julianne Moore)
Sicario: nejlepší režie, herečka (Emily Blunt), herec (Benicio Del Toro), kamera
Šílený Max: nejlepší režie, herečka (Charlize Theron), kamera, střih
Sufražetka: nejlepší herečka (Carey Mulligan), nejlepší kostýmy