Recenze: Hyena (2014) – Stylově špinavý britský policejní thriller

Vzorem pro postavu Michaela Logana se stal nechutný a požitkářský poručík Harvey Keitel z amerického neo-noir krimi dramatu Bad Lieutenant (1992). Hyena od něho opisovala i jinde. Třeba tím, že byla natočena za neuvěřitelných pět týdnů!

Film začíná zátahem v nočním klubu, který ukáže, s kým máme tu čest. Policista Michael Logan je neformálním šéfem skupinky stejně „laděných“ parťáků z protidrogového oddělení a ví, že nejen raziemi je policista živ. Rozhodne se tedy investovat do nové trasy pro pašování narkotik. Když jeho prostředníka navštíví s mačetama v rukách albánská mafie, nezbývá Michaelovi, než se snažit vytěžit něco i z týhle zapeklitý situace. Albánští bratři jsou podnikaví a kromě drog jedou i v obchodu s bílým masem. A chudákovi Loganovi brzy připraví horké chvilky…

Hyena
I policejní razie musí mít styl

Režisér a scénárista v jednom, Gerard Johnson, se nechal inspirovat skutečnými příběhy žen, které se staly oběťmi obchodníků s bílým masem. Navíc ho prý překvapilo, co všechno se může dít na ulicích velkých měst. Přestože to vlastně nevidíme, jsou zaneřáděny kriminálními živly. Snímku vládne ponurá, syrová atmosféra, která ho vlastně dělá zároveň atraktivním, což umocní těch několik brutálních scén. Padnou totiž snímku jak hrnec na prdel. Hlavně ovšem vypráví o policistovi, kterého jeho vlastní neortodoxní metody přivedly na zločineckou dráhu, ale kterej stále věří, že je pro sbor užitečnej. Dostává se do problémů, což přináší hodně zvratů. Navštívíme albánskou mafii, zatleskáme vysvobození holky z brlohu obchodníků s bílým masem, ale přes to všechno je hlavním tématem morální kredit Michaela Logana. Čekáte-li hlubší morální rozměr, budete zklamaní. Tady totiž platí jen to pořekadlo o svini a řezníkovi.

Hyena
Všichni měli ruce od krve, jen já…

Inspiraci filmem Bad Lieutenant jsem už zmínil. Gerard Johnson rád točí o podivných chlápcích, což předvedl ve své prvotině Tony (2009). Ani tady nemá smysl hledat kladnou postavu. Obsazení je zajímavý. Neokoukaná tvář Petera Ferninanda, stejně jako drsný ksichty Albánců, působí víc než věrohodně. Trochu profláklejším hercem je Neil Maskell (taktéž už zmiňovaný Tony; dále např. seriál Utopia 2013). Stephen Graham (AlCapone v sérii Impérium – Mafie v Atlantic City 2010) pak v krátkém partu zanechá nesmazatelnou (krvavou) stopu. Velkým plusem je, že snímek lacině netěží z brutálních scén, ale chce bavit hudbou (skupina The The) a kamerou (Benjamin Kracun). Ovšem hodně bude záležet na tom, jestli máte chuť 112 minut sledovat zkorumpovaný policejní křiváky.

Celkem mně naštval konec. Tím že… prostě naštval. Jako by sem nepatřil. To, že s ním nesouhlasím, je bohužel jediný, co s tím můžu dělat.

Verdikt:

Michael Logan bude v žebříčku oblíbených policajtů na spodních příčkách žebříčku. Drogy, chlast a navíc to hraje na všechny strany. Nejvíc pobaví, když se mu začnou vymykat věci z ruky. Díky častým zvratům patří závěrečná půlhodinka rozhodně k tomu nejzajímavějšímu, co žánr „policejní krimi thriller“ nabízí. Nemusí vám být Michaela líto. Stačí, když s ním jeho příběh prožijete. Raději připomenu, že se rozhodně nejedná o biják pro citlivky. O korupci u policie, obchodu s lidmi a temné stránce Londýna se ani jinak, než autenticky a bez zbytečnejch kudrlinek, vyprávět nedá.

Hyena
Trailer
Krimi / Drama
112 minut
Režie: Gerard Johnson
Hrají: Peter Ferdinando, Stephen Graham, Neil Maskell, MyAnna Buring, Richard Dormer, Gordon Brown, Juliet Oldfield, Lee Nicholas Harris, Elisa Lasowski, Mem Ferda, Shaban Arifi a další
Velká Británie premiéra: 06. březen 2015