Recenze: Husí kůže (2015) – Jack Black a hororové příšery

Jaké bytosti vám vyvstanou na mysli při slově horor? Zombie? Vraždící maniaci? Vlkodlaci? Děsivé loutky? Husí kůže nabízí všechny příšery, které byste si s žánrem spojovali. Jen strach a děs nahradily spíše ironie a humor. Navíc ve snímku můžete vidět Jacka Blacka v trochu nezvyklé roli – jako upjatého spisovatele.

Dospívající Zach Cooper nezažívá zrovna nejlepší část svého života. S matkou se musí přestěhovat z velkoměsta do malého městečka, které se nevyhne při svém popisu slovu „zapadákov“. Ke stěhování došlo z toho důvodu, že Zachova matka dostala v tomto malém městečku novou práci – zástupkyně ředitele na místní škole. To byla pro Zacha, který měl již tak problém začlenit se do nového kolektivu, zajisté skvělá novinka. Ovšem začne se blýskat na lepší časy. Zjistí totiž, že vedle něj bydlí sice upjatý a nepříjemný chlápek, který má však velmi sympatickou dceru Hannah v Zachově věku. S tou se samozřejmě Zach začne kamarádit, ale jejich namlouvání zabrání nečekaný objev. Otec Hannah je totiž hororový spisovatel R.L.Stine. Ten má kromě spisovatelského talentu ještě jeden dar. Jeho postavy totiž ožívají. Za normálních okolností by to bylo jistě skvělé, ale pokud přihlédneme k faktu, že autor píše hlavně o zombie, obřích kudlankách, vlkodlacích a strašidelných loutkách, tato schopnost zas tak cool není. Příšery drží spisovatel v zamknutých knihách, aby ochránil nic netušící svět před zkázou. Ale jednoho dne se dostanou příšery na svobodu a začnou malé izolované městečko terorizovat.

Goosebumps new picture (3)

Tvůrcem, který se odvážil převést to nejdůležitější z více než 400 milionů prodaných knih na plátna, byl Rob Letterman. Ten má za sebou na režisérském postu animák Monstra versus vetřelci a Gulliverovy cesty. V druhém snímku byl hlavní hvězdou Jack Black, na kterého Letterman vsadil i tentokráte. O spojení Stineových knih do filmového příběhu se režisérovi postaral Darren Lemke, který napsal scénáře především k animákům a fantasy. Společně tito pánové vytvořili rodinnou podívanou. Jsou tu sice protagonisté nejrůznějších děsivých příběhů, ale v tomto případě působí méně hrozivě.  Scénář si jede podle klasické osnovy – hlavní hrdina (outsider), dívka jeho srdce, kamarád jouda, nepřející rodič lásky hlavního hrdiny, povrchní záporák, atd. Nečekejte intenzivní návštěvu dumu hrůzy, ale spíše prožitek v zábavním parku se svou rodinkou. Příběh není kovíjak hluboký a srdceryvný, jeho základ má celkem jednoduchou kostru. Ale to zas tak nevadí, tenhle snímek si však na nic nehraje a předem dává vědět, co nás čeká. Freud ani Jung by z postav nešíleli, ale na druhou stranu se nám dostane celkem povedených efektů ( i když CGI v některých momentech pokulhává, například vlkodlak by potřeboval ještě pár hodin v postprodukci, aby byl reálnější), vtipných hlášek (i když někdy sklouzávajících ke zbytečnosti či nevtipnosti) a nenáročné akční jízdy.

Z herců vyniká samozřejmě Jack Black. Ten je zde nezvykle upjatý a pokud jste čekali zase nějaké ujetiny ve stylu Tentacious D, nechte si o tom zdát. Ale role přísného spisovatele mu celkem sedla, avšak možná až moc rychle došlo k přeměně bručouna k citlivému sympaťákovi. Rovněž někdy možná až moc přehrával, ale to k němu patří a proto je tak oblíbený. Mladší generaci zastupují Dylan Minette a Odeya Rush. Oba si z úlohou poradili dobře, zas tak náročné hraní to vzhledem k nenáročnosti scénáře nebylo. Ryan Lee působil jako nechtěný bonus navíc, ale za to můžou spíše scénáristé, kteří dali jeho postavě rozměr trapnosti.

Verdikt:

Celkově je Husí kůže nenáročnou rodinnou podívanou, která sice nic nového nepřináší, ale to přece nevadí. Triky jsou slušné, postavy sympatické a vtipy celkem povedené. Děj má spád a dočkáme se i jednoho překvapení. Navíc pokud jste fandy Jacka Blacka, přidejte si ještě jeden důvod, proč film vidět.

  • Husí kůže / Goosebumps
  • Trailer
  • Komedie / horor
  • Režie: Rob Letterman
  • Hrají: Halston Sage, Odeya Rush, Jack Black, Jillian Bell, Dylan Minnette, Jeremy Ambler a další
PŘEHLED RECENZE
Daniel Birgus
65 %
Předchozí článek9 kinotipů na listopad
Další článekRecenzia: The Final Girls (2015) – Vreskot na druhú
Daniel Birgus
Jsem filmový fanoušek, který je žánrový všežravec. Svého diváckého ducha krmím psychologickými sondami i komiksovými akčními adaptacemi. Preferuji snímky od Wese Andersona, Quentina Tarantina, Seria Leoneho či Miloše Formana.