Recenze: Kobry a užovky (2015) – Ssss Ssss a šlusss

Těšte se na samé Hádky…

Ústřední dvojicí tentokrát není manželský pár, ale dva bratři zvaní Kobra a Užovka. Mladší Kobra (Kryštof Hádek) je vcelku zhuntovaná „fetka“, která vše co udělá, podřizuje své touze po droze – ať už jakékoliv. Starší Užovka (Matěj Hádek) ho tahá ze všech možných průšvihů a sem tam se pokusí o nějaký ten výchovně nápravný čin, pochopitelně, že zbytečný.  Snad proto na tom taky není bůhvíjak skvěle a prochází životem jen tak tak. A jen mu přidává, že zásadním životním krokům se povětšinou vyhýbá.

Ale jednoho dne dostane zajímavou nabídku, která mu změní život. Jeho kamarád ze školy přijde s franšízou na obchod s lidově levným, ale přesto ještě značkovým oblečením. I když mu to trochu zavání, Užovka přijme a obchod otevře. Dokonce jako zaměstnankyni přijme kamarádovu manželku. A chvíli vypadá vše dobře, než se potvrdí Užovkovo podezření…

Ale všechno souvisí se vším. Děj se odehrává v malém středočeském městečku, konkrétně v Kralupech. Není zde moc práce, zato mnohem větší množství drog. A jak to tak bývá, kde není práce, nejsou peníze, a kde jsou drogy, shánějí se love jinými způsoby. Bída obou bratrů započala už v jejich dětství, a to osudem jejich rodičů. Matka obou bratrů řeší žal a samotu alkoholem. Jejich otec je východní Němec a rodinu pustil už před lety. Jedinou světlou součástí jejich rodiny je babička, která stále doufá, že rodina bude zase pohromadě a vše bude dobré.

Musím se přiznat, že po zhlédnutí jsem chvilku nevěděla, co si myslet, natož pak, co o něm napsat. Je to poprvé, co vedle sebe před kamerou stanuli bratři Hádkové a nebyla to chyba! Obsazení se skutečně povedlo.

Ve snímku je ukazována nemožnost dostat se výš, když už v takovém prostředí jednou jste. Buď vám v tom brání peníze, práce, nebo jako zde rodina. Pokud se na ni nevykašlete, jen těžko si najdete čas na vlastní záležitosti. Hned nato uvidíte, co s vámi udělá nepřekonaná křivda, ve které se jen topíte. Pokud kvůli ní neděláte vůbec nic, nevyřeší se to a jen vás to dostane dolů. Prostě lidská bída v hlavní roli.

Tragikomedie jsou velmi oblíbeným žánrem, líbí se mi, že u filmu neuvidíme podtitul „komedie“, když to komedie není. Přes příšernou atmosféru místa, kde se film odehrává a pohnuté osudy postav se ale zasmějeme. Ne moc, ale ani ne tak málo, jak by člověk od takového filmu čekal. To mě překvapilo podobně jako skvělá hudba. Píseň Na hadím ocase od Bratrů Orffů můžeme slyšet v pozadí a věru skvěle snímek dotváří.

Co mě ovšem neuvěřitelně zklamalo, byl konec. Proč, prosím vás, proč mají čeští tvůrci takovou oblibu v otevřených koncích i u filmů, kde se to nehodí? Mají nakročeno na další díl? O tom pochybuji. Po konci filmu si možná, jako já, nahlas poznamenáte: „A to je jako všechno?“

Jan Prušinovský proslul především komediálními tématy, viz. Komedie František je děvkař, seriál Okresní přebor a jeho filmové pokračování. Ale i složitých psychologických dramat, jako například u Soukromých pastí. Zde se mu to povedlo skloubit. Scénárista a režisér se narodil se v Hořovicích roku 1979.

VERDIKT:

Plusů má tento počin skutečně mnoho: obsazení, scénář, vtip, atmosféru, hudbu…  Jediné, co je nutno říct, že první hodinku budete na vážkách, jak se mu přizpůsobit, jak jej vnímat a vcítit se do hlavních postav. Patří bezesporu mezi plnohodnotné české filmy.

Účast na festivalech

  • MFF Karlovy Vary 2015
  • Kobry a užovky / The snae brothers
  • Trailer
  • 111 minut
  • Česká republika
  • Drama
  • Režie: Jan Prušinovský
  • Hrají: Matěj Hádek, Kryštof Hádek, Jana Šulcová, Jan Hájek, Lucie Žáčková aj.