Retro recenze: Hra o jablko (1976) – V sázce jsou srdce a prstýnky

Věřa Chytilová a její tvorba. Původní podtitul: komedie zaujatá proti mužům – už jen podle něj stojí film za zhlédnutí, ne?

V pražské porodnici nastupuje nová zdravotní sestřička Anna Šímová (Dagmar Bláhová) – mladá, ztřeštěná, nestálá dívka, která vyvolává kolem sebe převážně chaos a dělá z komára velblouda. Tím vším znepříjemňuje život celému okolí, zejména dr. Johnovi (Jiří Menzel), který se o ni – snad právě pro její (ne)kvality – začne zajímat.

John má milenku Martu (Evelyna Steimarová), kolegovu (Jiří Kodet) manželku – ale dalšímu flirtu se rozhodně nebrání, a tak využije náhody a pozve Annu na skleničku. Všichni tušíme, jak to asi dopadne – ze skleničky je hezký večer a mezi oběma vzplane vztah. Ovšem jak už to bývá – to, co je mezi nimi bere mnohem vážněji ženská polovička. Není se čemu divit, když vezmeme v potaz, že dr. John je docela sobecký a zbabělý.

Chudáček ale zjišťuje, že si na sebe upletl bič. Ve snaze stihnout vše – milenku Martu, milenku Annu a kandidátskou práci s výzkumem – nestíhá nic, a proto se rozhodne s něčím z toho skoncovat. Jeho volba padne právě na Annu. Jenže velká náhoda tomu chtěla, aby ji na chodbě načapal s pozitivním těhotenským testem…

Přichází další velké ‚ale‘ v příběhu. Test totiž není Annin, pouze jej vyzvedávala pro kolegyni, a jelikož musí být výsledek se jménem, laborantka tam prostě napsala její. Anně se tak naskytne jednoduchý způsob, jak doktůrka přinutit k svatbě… začíná hra o srdce a o prsteny.

Nejsem si jistá, zda je film skutečně namířen proti mužům. Pravděpodobně se naráží na způsob, jakým chtěla Anna dostat dr. Johna pod pantofel. Je ale zvláštní, že se absolutně nikdo nepozastavuje nad tím, že doktor John má 2 milenky najednou a jedna z nich je dokonce manželka jeho kolegy a kamaráda. Dostat lekci evidentně potřeboval jako sůl – ehm, uznávám, že takovou asi úplně ne… Ale ve filmu je díky tomu hezká ukázka možných ženských zbraní a mužské sobeckosti. Spíš možná ženské naivity a rychlého prohloubení citů a mužské ješitnosti. Vyberte si dle libosti.

Je nutno říci, že na dobu, kdy film vzniká (což jsou normalizační léta), je dost odvážný. Kritika společnosti, kritika vztahů, kritika života. Mimo toho, dočkáme se i volnosti zvonáčů a svetrů, i nahoty hippiesáckých sedmdesátek.

Film je tak dobře natočený, že i přes původní záměry a podtitul – není feministický. A upřímně – nejde ani o komedii. Vtipné chvilky, paradoxní postava proutníka v podání Menzela a ne Kodeta, do kterého by to člověk i tipl, to ano – ale komedie ne! Je to pěkné kritické drama. Máme koneckonců co dočinění s královnou české kinematografie. Už samotný název si hraje s dějem a s jeho zákoutími – Hra o jablko: jablko sváru, jablko zrození, jablko prvního hříchu, nebo i jablko pečené na ohni…

Královna české režie se narodila 2.2.1929 v Ostravě a zemřela 12.3.2014 v úctyhodném věku 85 let. Studovala původně architekturu, pracovala jako kreslička, laborantka, ale i manekýna. Před kamerou se objevila v malé roličce Císařův pekař a Pekařův císař, poté začala u filmu jako klapka a vypracovala se až na pomocnou režisérku. A až poté vystudovala FAMU. Absolvovala snímkem Strop a debutovala filmem Pytel blech. Tak začala její hvězdná kariéra a byla i členkou Evropské filmové akademie.

VERDIKT:

Úžasné drama a na svou dobu dost odvážný film. Poznáte na něm styl Chytilové, který je lehce návykový… Já se bavila.

  • Hra o jablko / Apple game
  • Spot / Upoutávka
  • 92 minut
  • drama / komedie
  • Režie: Věra Chytilová
  • Hrají: Jiří Menzel, Dagmar Bláhová, Jiří Kodet aj.
  • Na DVD a Blu-ray od 28. 10. 2015
PŘEHLED RECENZE
Dominika Zmítková
71 %
Předchozí článekRecenze: Fakjů pane učiteli 2 (2015) – Honba za diamanty s 10. B
Další článekRecenze: Kobry a užovky (2015) – Ssss Ssss a šlusss