Filmový festival Kamera OKO v Ostravě

Ostrava? To není jen průmysl, doly, vysoké pece, třísměnný provoz, noční šichty a tramvají do práce. Je to i město kultury, které se rok od roku neustále vyvíjí. Letos zde proběhl již 7. ročník filmového festivalu Kamera OKO.

logo_57

O čem tento festival byl? Kamera OKO je zaměřen na filmový obraz, který je jedním z prostředků filmového dění. Kameramanské umění by nemělo být v pozadí a právě na tohle byl celý festival zaměřen.

Festival trval od 25. září do 1. října v několika kinosálech po Ostravě. Filmy byly promítány i v nově vzniklém filmovém centru Cineport, jež se může chlubit dvěma nově vzniklými nosály Laurel a Hardy. Tuhle novinku nalezneme v areálu Dolní oblasti Vítkovic, jehož industriální prostředí je unikátní.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jak je tomu u festivalů, i zde se bojovalo o prvenství mezi vybranými filmy. V mezinárodní porotě zasedl norský kameraman Philip Ogaarda, představitel rumunské nové vlny, kameraman Tudor Mircea a vítěz loňského ročníku, španělský kameraman Jimmy Gimferrer. Porotu krátkometrážní soutěže tvořili kameramani Jiří Maxa, Tomáš Sysel a David Cysař.

Festival začal i skončil francouzským snímkem Tři vzpomínky, který režíroval Arnauld Desplechin, neboli francouzský mistr komorních psychologických dramat s kapkou ironie. V tomhle snímku vypráví příběh o Paulovi, který retrospektivně vzpomíná na své mládí v období studené války. Na své mladistvé trable a mindráky, ale ze všeho nejvíce na svou milou Esther. Ta byla láskou jeho života, ovšem ten poté nabral jiného spádu, než si představoval. Snímek se má dostat do českých kin v prosinci. Irina Lubtchansky očarovala porotu celého festivalu, která ji za tento snímek udělila hlavní cenu. Porota okomentovala práci kameramanky se slovy: “Dokázala stvořit obraz  citlivý, troufalý i vášnivý.“

0048__c_Jean-Claude_Lother_Why_Not_Productions

Cenu za nejlepší krátký film získal snímek Posedlost (kameraman – Marek Dvořák). Porota ocenila „odvážné využití nestandardních kamerových výrazových prostředků, jako jsou neostrost, světelné kompozice a ruční kamera, které podpořily režijní záměr“. Tento snímek má v blízké budoucnosti nabýt na celovečerní délku. Než se tak stane, diváci se můžou těšit na snímek David, který je Dvořákův celovečerní debut v oboru hlavní kamera.

Nejvíce filmů mělo na festivalu Norsko. Polární záře nad Ostravou – název pro blok filmů, nastiňující drsnou a zároveň dech beroucí skandinávskou krajinou. Do Ostravy přijela četná kameramanská delegace s cílem představit současnou severskou kinematografii, která poukazuje na svou přirozenost. Kromě norských snímků festival nabídl i dokumentární snímek Amy, Láska, Vejdi do prázdna či Rodinný film.

news_241_large

Festival v Ostravě již skončil, ale Pražané nezoufejte! V Praze se festivalové ozvěny budou konat od 8. do 11. října ve vršovickém kině Pilotů, kde se promítne pět filmů z profilové přehlídky Polární záře nad Ostravou Kamera OKO. Festival bude probíhat i v kině Světozor. Přeji příjemnou podívanou a třeba se příští rok setkáme v Ostravě!