10 nejkrásnějších filmů z romantické Anglie

Velká Británie je krásná země, o tom nemůže být pochyb. Přes tisíc let bohaté historie, která utvářela osudy celé Evropy, je nekonečnou pokladnicí filmových námětů. Při příležitosti uvedení nového filmu Purpurový vrch, který zapadá do této škatulky, zavzpomínáme na romantické 18. století a následné Viktoriánské období. 

Nejkrásnější a osobně moje neoblíbenější éra je konec 19. století, kdy Anglii vládla královna Viktorie. Podle ní je nazváno i celé období romantismu, temných příběhů a protikladů. Bylo to také velmi plodné období spisovatelů a básníků, kteří vytvořili dodnes nezapomenutelné příběhy. Ať už tedy skutečná událost, příběh slavného autora nebo úplná smyšlenka soudobého umělce, všechny následující filmy spojuje jedno. Prostředí nádherného světa plynových lamp, tmavých uliček, cylindrů a korzetů, gentlemanství a parních strojů. Svět bez mobilních technologií, automobilů a letadel, bez sociálních sítí a televizí, kdy největší zábavou bylo posadit se u krbu a přečíst si knihu. Připomeňte si historii se mnou!

10. Dorian Gray (2009)

Příběh o kouzelném obrazu, který napsal anglický spisovatel Oscar Wilde, si vysloužil mnoho filmových i divadelních zpracování. Mladý aristokrat, Dorian Gray, se jednoho dne rozhodne nechat si namalovat vlastní obraz. Vysloví při něm přání, které se mu neblaze vymstí. Přeje si vlastní nesmrtelnost a tak obraz stárne místo něj, nasává do sebe veškeré hříchy, které Dorian napáchá a není divu, že je ke konci příběhu úplně odporný. Dalo by se říci, že přísloví „Navrch huj a vevnitř fuj“ je ušité přímo pro tuto příležitost. Hlavní roli mladého Graye ztvárnil Ben Barnes a právě kvůli němu jsem vybrala ze všech možných podob filmu právě ten, role mu padla jako ulitá a navíc mu skvěle sekunduje Colin Firth. Atmosféra starého Londýna je navíc vynikající!

113

9. Miss Potter (2006)

Životopisný snímek o známé autorce dětských knížek, Beatrix Potterové, se také docela povedl. Je to vcelku milý, romantický, krátký film, který ničím extra nevyniká, přitom ve vás zanechá pocit dobře stráveného času. Beatrix byla ve své době zajímavým úkazem. Jiné ženy se staraly o domácnost, o výběr vhodného manžela, popř. o jiné ryze „ženské“ věci. Beatrix mezitím sama vymyslela, napsala a ilustrovala pohádku, které se nakonec prodalo tolik, že jí peníze vystačily ke koupení pozemků a zajištění své rodiny do konce života. I když ani v jejím životě nebylo vše růžové a zastihla jí ztráta milované osoby, zasloužilý Happy End přijde. V hlavních rolích skvělá dvojice Renée Zellweger a Ewan McGregor.

miss-potter-two-shot

8. Sherlock Holmes (2009)

Sir Arthur Conan Doyle se zapsal do historie literatury jako tvůrce toho nejchytřejšího detektiva, který kdy žil. Filmů o něm je nepočítaně, ovšem některé již ztratily své kouzlo stářím nebo nepříliš vydařeným provedením. Tento ovšem určitě nepatří mezi zmiňované! Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) a jeho věrný podržtaška Watson (Jude Law) se jeden bez druhého neobejdou a už vůbec ne, pokud jde o záchranu celé země. Režie se ujal Guy Ritchie, stejně jako druhého dílu s podtitulem Hra Stínů. Nedopadlo to tedy vůbec špatně, atmosféra vynikající, úžasná kamera a občasné vtípky vás přesvědčí o tom, že právě koukáte na jedno z nejlepších zpracování látky vůbec.

still-of-jude-law-and-robert-downey-jr-in-sherlock-holmes-2009-large-picture

7. Oliver Twist (2005)

Dickensovy knihy, to je poněkud složité čtení. Autor často odbíhá od tématu, neudržuje přímou linku a používá velké množství postav, které se dále v ději neobjevují. Přesto se do jeho Olivera Twista pustil nejen tvůrce tohoto posledního, Roman Polanski, ale dalších 13 odvážlivců! Z této změti různých podob jednoho díla, ovšem vychází právě toto téměř nejlépe. Osudy sirotka, který se vzepře svému osudu a probíjí se sám surovou realitou Londýnského podsvětí je pravou ukázkou (v tomto případě především vizuální) dobového naladění. Olivera zachrání až hodný pan Brownlow. Opravdové dobrodružství je ovšem stále na začátku. Jen osobní poznámka a to, že tento film by si zasloužil Oscara za kulisy, protože takhle uvěřitelné 19. století jsem nikde jinde neviděla.

1280x720-QGF

6. Emma (1996) 

Knihy Jane Austenové se v mém žebříčku vyskytly hned třikrát. Je to právě tahle velká žena, která vystihla tu nejromantičtější podobu své doby. Nejvěrnější zpracování jejího románu je právě Emma. Dílo je pojato komediálně jako takový mix vtipných situací, které mohou vzniknout při seznamování a randění. Emma, kterou si zahrála Gwyneth Paltrow, se postupně dostává do role jakési místní dohazovačky, která elegantně zabezpečuje své přátele. Film si vysloužil i nominaci na Oscara za kostýmy a jednoho dokonce vyhrál: za komediální hudbu. Milý, až roztomilý příběh, který je nenáročná pointou, ale zaručeně pobaví.

338026.1

5. Jana Eyrová (2011)

Z dalších knih známých romantických autorek, zcela jistě nesmím vynechat Charlotte Bronteovou a její román Jana Eyrová. Jako mnohé knihy, dočkala se i tato hned několika filmových zpracování, z nichž kupodivu žádné není vyloženě špatné. Já volím jako ukázku to nejnovější a to díky jedné z mých oblíbených hereček, která zde ztvárnila roli Jany. (Mia Wasikowska) Příběh silné Jany, která nejprve trpí doma, poté trpí jako vychovatelka u nepříliš vstřícného pana Rochestera, aby následně trpěla sama v prostředí nudné rodiny duchovního, musí skončit dobře. Jak? No přece svatbou! Protože každý správný muž si nakonec musí uvědomit, že by chtěl doma právě takovou Janu mít. Romantika, která vám dá svým koncem takovou facku, že si budete připadat hloupě, že vám to přišlo hloupé. Odnesete si podobný pocit z jiného filmu?

Jane Eyre

4. Pýcha a předsudek (2005)

Krásná kniha Jane Austen, která se už ve své době stala bestsellerem, dostala také mnoho filmových podob, včetně několika seriálů. Verze z roku 2005 je ale podle mě ta nejlepší a nejvěrnější knize. Ač není období přímo Viktoriánské, ale dřívější (tedy přelom 18. a 19. století), myslím, že tématicky sedí ke zbývajícím romantickým filmům a byla by škoda jej vynechat. Příběh sester, z nichž každá je jiná, skvěle zahráli Rosamund Pike a Keira Knightley (a to jí moc nemusím, kromě filmu Anna Karenina, kde doslova zářila). Reálnou zápletku z anglického venkova autoři vystihli dokonale, včetně prostředí, úžasných kostýmů a chování postav. No, jedno romantické oko, nezůstane suché. Zejména, když už si myslíte, že ti dva to dohromady už nikdy nedají!

3ee6bb0576_96105891_o2

3. Hledání Země-Nezemě (2004)

Životopisný snímek o autorovi slavného románu o Petru Panovi je zasazen na počátek 20. století. James Barrie (Johnny Depp) se setkává s rodinou, kde vyrůstají 4 děti bez otce a právě zde dostává inspiraci pro nesmrtelné osudy Petra Pana. Film je vlastně jakousi mapou cesty od nápadu až po konečné uvedení v divadle. Deppovi skvěle sekunduje Kate Winslet v roli matky a jedno z dětí, mladý herec Freddie Highmore (Karlík z Karlíka a továrny na čokoládu)  si vysloužil nejedno ocenění. Samotný film pak získal Oscara za nejlepší hudbu a dalších 6 jich neproměnil.

still-of-johnny-depp,-kate-winslet-and-freddie-highmore-in-finding-neverland-(2004)

2. Rozum a cit (1995)

Poslední Jane Austenová! Opět jsou hlavní hrdinky sestry, z nichž je každá jiná. Venkov, počátek 19. století, Anglie, romantická zápletka, prostě vše, jak má být. Tentokrát je ale na výslunní víc komediální stránka věci, než dramatická a tím se právě tento film stává nadčasovým. Herecké výkony táhnou celý film a to zejména Alan Rickman, který se rolí navenek protivného, ale uvnitř dokonalého plukovníka Brandona, vyšplhal mezi mé oblíbené herce. V dalších rolích se objevili Emma Thomson a Kate Winslet (sestry) a Hugh Grant jako poněkud nerozumný mladíček, s hezkou tváří (jako by se pro tu roli narodil). Opět šest neproměněných Oscarů a jeden získaný. Tentokrát za scénář, který napsala sama hlavní herečka. Všechna čest!

4169f8e53c_84153065_o2

1. Sloní muž (1980) 

Na první místo ale přece jenom musím dát vážný film, který není romantický ani trochu a spíše ukazuje surovost viktoriánského světa tak, jako málokterý jiný. Vypráví o muži, zasaženém zvláštní chorobou, která způsobuje extrémní znetvoření těla a tím pádem i ošklivost. Tento člověk, který ve skutečnosti opravdu žil, byl ukazován jako atrakce na veřejných místech. Z tohoto neutěšeného stavu ho vysvobodil až hodný lékař (Anthony Hopkins), aby ho převezl do odděleného pokoje v nemocnici. Ani zde ale „Sloní muž“ nenalézá vytoužený klid, protože lidské zrůdy jsou všudypřítomné. Režie se ujal vynikající David Lynch a celý film natočil černobíle, což akorát přidává na tíživosti celého dramatu.

John-Hurt-ve-filmu-Sloní-muž