Víkendové tržby: Skvělý nástup nováčků

Dva ze tří. Taková je bilance aktuálních novinek, které debutovaly minulý týden v amerických kinech.

I když se zářijové týdny neřadí k těm komerčně nejúspěšnějším z pohledu finančních zisků, tak se některé filmy dokážou s přehledem prosadit, navzdory slabému očekávání nebo nepříliš pozitivním ohlasům. Příkladem tomu budiž novinka a první místo uplynulého víkendu – černošské drama The Perfect Guy. To prozatím nasbíralo na Rotten Tomatoes slabých 31 % kladných recenzí, ale otevřít podobně nízkorozpočový projekt za necelých 27 milionů dolarů? To je solidní práce. Česká premiéra prozatím není naplánována.

O úspěchu může hovořit i všeobecně zatracovaný M. Night Shyamalan. Ten se rozhodl vrátit ke kořenům se svým novým mysteriózním hororem The Visit, ve kterém se dva sourozenci dostanou na odlehlou farmu svých prarodičů, ale začnou se dít podivné věci a tak dále a tak dále. Tato druhá novinka aktuálního žebříčku byla promítána v přibližně o tisícovku více kinosálech, ale na své konto si připsala přibližně o milion dolarů méně – 25,7 milionů. I tak jde ale spíš o úspěch a dokonce i ohlasy na film samotný jsou mnohem méně skeptické, než u posledních děl tvůrce Shyamalana (Stalo se, Po zániku Země).

perfect-guy-520x245
První místo obsadil thriller The Perfect Guy

Další místa patří známým tvářím. Na třetí místo spadlo náboženské drama War Room (propad o přibližně 22 %, výdělky 7,4 milionů), bramborovou medaili bere dobrodružné drama A Walk in the Woods s Robertem Redfordem a Nickem Noltem. Národ grázlů, pátý díl v rámci série Mission: Impossible (celosvětové příjmy přesáhly hranici 612 milionů) získal pátou příčku a na šestém místě se usadili rapeři ze Straight Outta Compton, což je jejich prozatím nejnižší pozice v žebříčku od jejich famózního nástupu před pěti týdny.

Na sedmičku kleslo drama No Escape a ve strmém pádu pokračuje také nový Kurýr na osmém místě, kterému klesly výdělky oproti minulému debutujícímu týdnu téměř o 64 %. Devítka aktuálního žebříčku patří novince 90 Minutes in Heaven, ve které Hayden Christensen vypráví o své krátké návštěvě posmrtného života. Ohlasy nejsou kdovíjak pochvalné a není se tedy čemu divit, když na konto mladého studia Samuel Goldwyn přiteklo pouhých 2,2 milionů dolarů. Top 10 pak uzavírá mexický animák Un Gallo con Muchos Huevos.

Adaptace knižního bestselleru 90 Minutes in Heaven nezanechala v kinech příliš znatelnou stopu

Příští týden očekávejme solidní nálož zajímavých novinek. Do kin vstoupí například Everest, Sicario, Black Mass nebo také druhý díl labyrintové ságy Zkoušky ohněm.