Víkendové tržby: Labyrint porazil Johnnyho Deppa

Okurková sezóna skončila. Americká kina vzali útokem nováčci Black Mass: Špinavá hra, Everest nebo třeba dvojka Labyrintu.

Konečně se to v amerických kinech nějak rozhoupalo. První zářijové týdny bývají tradičně z pohledu zajímavých novinek slabší, ale to nyní končí. Na první místo tradičního žebříčku se dostalo pokračování série Labyrint: Zkoušky ohněm. Celkem kvalitní otvírák za 30 milionů je však o dva miliony slabší než loňská jednička. I tak jde o poměrně úspěšná čísla a další díly jsou samozřejmě na cestě.

Osobně jsem byl velmi zvědavý, jak si v kinech povede očekávané drama Black Mass: Špinavá hra. Tato vskutku hvězdně obsazená gangsterka (Johnny Depp, Benedict Cumberbatch, Joel Edgerton, Kevin Bacon) vstoupila do kin s výdělkem necelých 24 milionů, což není žádný průser, ale i zahraniční novináři rozhodně čekali víc (předpovědi byly přibližně o 10 milionů vyšší). Depp už zřejmě mimo Piráty tolik netáhne, ale snímek samotný sbírá poměrně pozitivní ohlasy a recenze – 8,1 bodů na IMDb a 77 % na Rotten Tomatoes.

bg
Johnny Depp jako gangster James „Whitey“ Bulger ve filmu Black Mass: Špinavá hra

Třetí místo obsadila duchařina M. Night Shyamalana The Visit. Oproti minulému týdnu pokles o 55 % s výdělky kolem 11 a půl milionů. Čtvrté místo bere jednička z minula The Perfect Guy – 9,6 milionů.

Na páté místo se vyšplhali horolezci ze snímku Everest, který sice získal „jen“ 7,6 milionů, ale vzhledem k tomu, že se tato novinka promítala pouze v 545 kinech (o více než 3 000 kin méně než takový Labyrint), tak si myslím, že jde o solidní výsledek. Film se začne promítat tento týden i v tuzemských kinech.

Druhou část žebříčku začíná náboženské drama War Room – 6,2 milionů, ale pokles o necelých 20 % není zas tak špatný výsledek. Film stál směšné tři miliony dolarů, přičemž dosavadní tržby se pomalu ale jistě blíží k hranici 50 milionů. Kvalitní v práci odvedli především ti, kdo prozíravě ustanovili datum premiéry na začátek září.

everest-movie-2015
Everest patří k nejočekávanějším filmům druhé poloviny letošního roku.

Šesté místo obsadilo skromné drama A Walk in the Woods s výdělky blížících se k hranici tří milionů. Osmý flek bere špionážní akčňák Mission: Impossible – Národ grázlů. Silná značka si připsala dalších 2,25 milionů z amerických kin. Společně s těmi celosvětovými si Tom Cruise jako Ethan Hunt vydělal prozatím krásných 656 milionů. Kdyby se Národ grázlů čistě náhodou přes hranici 694 milionů, tak by šlo zároveň o nejvýdělečnější díl série.

Devítka uplynulého víkendu patří raperům z filmu Straight Outta Compton. Dva miliony dolarů za posledních pár dnů a to snímek čeká ještě masivnější nasazení v zámořských kinech. Poslední flek získala ještě jedna novinka a tou je drama Captive. Film o únosu drogově závislé matky podle knihy Ashley Smith a scénáře Brada Birda byl nasazen do 806 kin a i díky těmto skromným podmínkám si vydělal slaboučkých 1,4 milionů.

Příští týden nás čeká pokračování animovaného Hotelu Transylvánie a komedie Stážista, ve které se Robert de Niro stane zaměstnancem ve firmě Anne Hathaway.